Οικονομία: Φόβοι για εκτόξευση του πληθωρισμού μετά τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

απο Cyclades Open
ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΙΜΕΣ

Ανησυχητικές είναι οι συνέπειες της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς όλοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε νέα αύξηση τον πληθωρισμό, απειλώντας γενικότερα την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Η κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα για εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια νέα κούρσα του πληθωρισμού -οι τιμές των καυσίμων στην αντλία ήδη άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα- φαίνεται ότι είναι προ των πυλών.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως επανέφερε στο τραπέζι το σενάριο των 100 ευρώ ανά βαρέλι και αναμένεται να παρασύρει την τιμή της βενζίνης. Την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται, με το μπρεντ να κινείται 0,5% υψηλότερα, στα 85,35 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται κατά 0,5%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 80,85 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal η απόφαση ελήφθη γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πιθανώς έκριναν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο μειώνεται. «Εάν ισχύει αυτό, η άμεση αντίδραση των προμηθευτών του πιο σημαντικού βιομηχανικού προϊόντος στον κόσμο θα μπορούσε να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει και τονίζει ότι «εάν οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου είναι πολύ πιο σφιχτές από ό,τι αρχικά οραματιζόταν ο ΟΠΕΚ+, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πίσω από την απόφαση του Σαββατοκύριακου θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία εξίσου γρήγορα».

Το βέβαιο είναι ότι η μείωση της παραγωγής, την οποία η Σαουδική Αραβία (που είναι η χώρα που δίνει το τέμπο στον ΟΠΕΚ) χαρακτήρισε «προληπτικό μέτρο», φαίνεται ότι βρήκε την αγορά απροετοίμαστη. 

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Αντιδρώντας στις εξελίξεις αυτές, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επέκρινε την απόφαση του ΟΠΕΚ+, χαρακτηρίζοντάς την «μη εποικοδομητική», ενώ προειδοποίησε πως θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στην προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

«Θεωρώ πως είναι μια μη εποικοδομητική απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ. Δεν είμαι βέβαιη ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στις τιμές. Νομίζω πως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, προτού κάνουμε μια αξιολόγηση», είπε η Γέλεν σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Βενζίνη γύρω στα 2 ευρώ

Στην Ελλάδα ήδη οι οδηγοί κατάλαβαν στην τσέπη τους τη σημασία της κίνησης του ΟΠΕΚ. Σε πολλές περιοχές η τιμή του λίτρου έφτασε ή ξεπέρασε τα δύο ευρώ. Στις Κυκλάδες, η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,148 ευρώ, στα Δωδεκάνησα τα 2,056 και στην Ευρυτανία τα 2,01 ευρώ. Στην Κεφαλονιά έφτασε 1,994 ευρώ το λίτρο, στη Λευκάδα 1,972, στο Ρέθυμνο 1,970 ευρώ κ.λπ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης