Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση έργων στον Πύργο του Χειμάρρου και το συνέδριο της ΕΦΑ Κυκλάδων στην Πάρο

απο Cyclades Open
Πυργος Χειμάρρου

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Πάρο, την Αντίπαρο και το Δεσποτικό που ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της Φωτεινής Ζαφειροπούλου όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Νέα ευρήματα όπως η νότια νεκρόπολη της Πάρου, επανερμηνεία και νέα προσέγγιση εμβληματικών μνημείων όπως τα κάστρα Παροικίας και Αντιπάρου ή ο ναός της Παναγίας Καταπολιανής, η αρχαιολογία του σπουδαίου Δεσποτικού αλλά και τα ανέλπιστα ευρήματα των άλλων ακατοίκητων νησίδων, παρουσίαση των έργων που δρομολογεί η Εφορεία στο Φραγκομονάστηρο και στα κάστρα, οι αναστηλώσεις του Δεσποτικού, η μελέτη των Κουκουναριών, τα εργαστήρια κεραμικής του πρώιμου μεσαίωνα στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Φωτογραφίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Η προβολή των νέων δεδομένων από την αρχαιολογική κληρονομιά της Πάρου συμπληρώθηκε με το άνοιγμα του μουσείου Πάρου μετά τις εργασίες μερικής ανακαίνισης του μουσείου, τον νέο υπομνηματισμό των εκθεμάτων αλλά και την έκθεση νέων ευρημάτων.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο προσωπικό της Εφορείας που έφερε εις πέρας αυτό το εγχείρημα: η διοικητική υποστήριξη, οι φύλακες του Μουσείου Πάρου και ιδίως ο Μανώλης Μπαρμπαρης. η Ζώζη Παπαδοπούλου, οι αρχαιολόγοι της Πάρου Γιάννος Κουράγιος, Χαρίκλεια Διαμαντή, η Ελένη Καλάβρια, και ιδίως ο Απόστόλος Παπαδημητρίου που ανέλαβε όλο τον επιτόπιο συντονισμό για να στεφθεί με επιτυχία, το συνέδριο και η έκθεση.

Ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πάρου για την υποστήριξή τους καθώς και στο Ιερό Προσκύνημα “Παναγία Εκατονταπυλιανή” για την θερμή φιλοξενία.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση έργων στον πύργο του Χειμάρρου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των έργων στον αρχαίο μαρμάρινο πύργο του Χειμάρρου στην Νάξο με την τοποθέτηση ειδικών προδιαγραφών ικριώματος για την υλοποίηση της αναστηλωτικής επέμβασης.

Φωτογραφίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Το ικρίωμα παράλληλα αντιστηρίζει προβληματικά σημεία του πύργου. Η χρηματοδότηση έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο το έργο αποτελεί προτεραιότητα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί για την συνδρομή τον Δήμο Νάξου και τον Αντώνη Μανιό. Με συντελεσμένη και την απαλλοτρίωση, αναμένουμε την ένταξη του κυρίως έργου σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Πηγή/Φωτογραφίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δείτε επίσης