Η ομάδα UFO της NASA λέει ότι διερευνήθηκαν πάνω από 800 «περιστατικά»

απο Cyclades Open

Η NASA πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη της δημόσια συζήτηση για τα UFO, ένα χρόνο μετά την έναρξη μιας μελέτης για ανεξήγητες παρατηρήσεις στον ουρανό. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να εξηγηθούν αυτά που η NASA πλέον αποκαλεί UAP δηλαδή «μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα» αντί για UFO, ή αλλιώς άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα.

Εξήγησε μάλιστα αυτή τη στροφή στην ορολογία προκειμένου να χρησιμοποιεί μια πιο συμπεριληπτική γλώσσα, αφού «τα UAP μπορεί να είναι οτιδήποτε στον ουρανό μας, στο νερό ή στο διάστημα»

Ο Sean Kirkpatrick είπε ότι το τμήμα του έχει καταγράψει περισσότερες από 800 περιπτώσεις εμφανίσεων UAP. «Έχουμε 50 έως 100 νέες αναφορές κάθε μήνα». Αλλά ο αριθμός εκείνων των παρατηρήσεων που είναι «πιθανώς πραγματικά ανώμαλες» είναι 2 έως 5% της συνολικής βάσης δεδομένων».

«Πρέπει να προσδιορίσουμε εάν θέτουν κινδύνους για την αεροπορική ασφάλεια, για να διασφαλίσουμε ότι οι ουρανοί μας παραμένουν ασφαλείς» είπε ο Νταν Έβανς της NASA για να εξηγήσει την έρευνα. «Η απαίτηση για απαντήσεις είναι ισχυρή», είπε, προσθέτοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι το κλειδί για να «διαχωρίσουμε το γεγονός από τη φαντασία».

«Υπάρχει ζωή εκεί έξω;»

Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Γκρίνσπουν είπε ότι πολλές από τις αποστολές της NASA επικεντρώνονται στο αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη και ότι αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Παρατηρήσεις ανώμαλων γεγονότων, όπως «ανώμαλα αέρια», θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδείξουν ότι υπάρχουν σημάδια ζωής πέρα από αυτό που είναι γνωστό σήμερα, λέει ο Γκρίνσπουν. Αλλά όταν οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μια τέτοια ανωμαλία, «δεν συμπεραίνουμε ότι έχουμε ανακαλύψει τη ζωή», λέει. «Αναζητούμε περισσότερα δεδομένα».

Ο πρόεδρος της ομάδας της Nasa που μελετά τα UAP κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Nasa έχει συναντήσει εξωγήινους ή εξωγήινη ζωή. Όπως είπε ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της Nasa είναι: «Υπάρχει ζωή εκεί έξω;».

«Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω, επομένως υπάρχουν πολλά πιθανά περιβάλλοντα για ζωή», και η Nasa προσπαθεί να εξετάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εάν κάποιος από τους πλανήτες εκεί έξω φιλοξενεί ζωή. «Δεν έχουμε βρει ακόμα ζωή πέρα από τη Γη, αλλά ψάχνουμε» είπε ο Spergel.

Η μελέτη της NASA για τα UAP βασίζεται σε μη διαβαθμισμένα δεδομένα που μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι η μελέτη της NASA είναι ξεχωριστή από την έρευνα του Πενταγώνου για μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα, η οποία έχει μελετηθεί από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η διαστημική υπηρεσία μετέδωσε τηλεοπτικά την πολύωρη ακρόαση με μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που έγινε στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον με το κοινό να συμμετέχει εξ αποστάσεως. Η ομάδα περιλαμβάνει 16 επιστήμονες και άλλους ειδικούς που επιλέχθηκαν από τη NASA, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιούχου αστροναύτη Σκοτ Κέλι, του πρώτου Αμερικανού που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα.

Η τελική έκθεση αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

Η Δρ Nicola Fox της Nasa είπε ότι πολλά μέλη της επιτροπής έχουν υποστεί «διαδικτυακή κακοποίηση» επειδή υπηρέτησαν στην ομάδα, κάτι που υποβαθμίζει την επιστημονική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της NASA ασχολείται με αυτό.

Πρόσφατες παρατηρήσεις UAP

Όπως κατέγραψε το BBC, εκατοντάδες άγνωστα ανώμαλα φαινόμενα (UAP) αναφέρονται κάθε χρόνο – πολλά από τα οποία δεν αναφέρονται στις ειδήσεις ή εξηγούνται τελικά.

Σε μια αξιοσημείωτη πρόσφατη περίπτωση του 2004 που καταγράφηκε σε βίντεο, δύο πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κινηματογράφησαν ένα στρογγυλό αντικείμενο να αιωρείται πάνω από το νερό περίπου 160 χλμ μακριά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δύο άλλα βίντεο από το 2015 δείχνουν αντικείμενα να κινούνται στον αέρα, ένα από τα οποία περιστρεφόταν.

Στο ένα απ’ αυτά, ένας πιλότος ακούγεται να λέει: «Κοίτα αυτό το πράγμα, φίλε! Περιστρέφεται!»

Το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι αυτές οι περιπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες.

Σε άλλο περιστατικό στις αρχές του 2021, ένας πιλότος της American Airlines που πετούσε μεταξύ των πόλεων Σινσινάτι και Φοίνιξ των ΗΠΑ ανέφερε ένα «μακρύ κυλινδρικό αντικείμενο που έμοιαζε σχεδόν με πύραυλο κρουζ» που κινούνταν με υψηλές ταχύτητες.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επιβεβαίωσαν αργότερα ότι δεν αναφέρθηκε κανένα άλλο αεροσκάφος στην περιοχή και ότι δεν είναι σίγουρο ποιο ήταν το αντικείμενο.

Ένα παρόμοιο περιστατικό το 2018 αναφέρθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από αεροπλάνο της American Airlines και ιδιωτικό τζετ.

UAP ή απλώς πλάνη;

Τα δεδομένα που σχετίζονται με το UAP είναι συχνά δύσκολο να ερμηνευτούν και να αποκρυπτογραφηθούν – και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι αυτό συνέβη στην Αυστραλία, όπου οι ερευνητές μπέρδεψαν ένα φούρνο μικροκυμάτων με ραδιοεκρήξεις.«Είχαν πραγματικά περίεργη δομή. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε», είπε ο David Spergel. «Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι οι άνθρωποι στο αστεροσκοπείο ζέσταιναν το μεσημεριανό τους στο φούρνο μικροκυμάτων», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «παρήγαγε μια έκρηξη ραδιοφωνικών σημάτων που καταλήφθηκαν από ευαίσθητους ανιχνευτές».

«Το περιβάλλον στο οποίο πετάμε, το διάστημα ή η ατμόσφαιρα που πετάμε, είναι πολύ ευνοϊκό για οπτικές ψευδαισθήσεις», εξήγησε ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι.

Ο Κέλι έκανε αναδρομή σε ένα περιστατικό όταν ενώ πετούσε κοντά στην παραλία της Βιρτζίνια ένας από τους συναδέλφους του «είχε πειστεί ότι πετάξαμε πάνω από ένα UFO». «Δεν το είδα. Γυρίσαμε, πήγαμε να το κοιτάξουμε, αποδείχθηκε ότι ήταν ο Μπαρτ Σίμπσον. Ένα μπαλόνι».

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Οι δημόσιες ακροάσεις των ΗΠΑ για το θέμα ξεκίνησαν το 1966, όταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής- και μελλοντικός πρόεδρος – Τζέραλντ Φορντ συγκάλεσε δύο ακροάσεις για να συζητήσουν παρατηρήσεις UFO, αφού περισσότερα από 40 άτομα παρατήρησαν ένα άγνωστο αντικείμενο στο Μίσιγκαν, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα αστυνομικών.

Το 1969, μια έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας για UFO, υπό την ονομασία Project Blue Book, έκλεισε αφού διαπιστώθηκε ότι κανένα ιπτάμενο αντικείμενο δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί ή θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το 2017 αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις μυστικές προσπάθειες του Πενταγώνου να διερευνήσει τις μαρτυρίες από πιλότους και άλλα μέλη του στρατού των ΗΠΑ που είχαν αναφέρει ότι είδαν περίεργα αντικείμενα στον ουρανό.

Το 2020, ένα νομοσχέδιο για την πανδημία του Covid που υπογράφτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ περιλάμβανε μια διάταξη που απαιτούσε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να παραδώσουν μια αταξινόμητη έκθεση για τα UAP εντός 180 ημερών.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Διευθυντής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση λέγοντας ότι δεν είχε καμία εξήγηση για δεκάδες άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που σχετίζονται με 144 περιστατικά που χρονολογούνται από το 2004.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης