Οργανούληδες: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων

απο Cyclades Open

Η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με όχημα τους Οργανούληδες, η συζήτηση για την υγεία, τη λειτουργία βασικών οργάνων του σώματος, αλλά και τη δωρεά τους, ανοίγει στα Δημοτικά Σχολεία. Οι Οργανούληδες γεννούν την ελπίδα, ώστε στο μέλλον όλο και περισσότερες γενιές να έχουν εξοικειωθεί με τη φροντίδα της υγείας τους, καθώς και με την έννοια της δωρεάς οργάνων, που μπορεί και αλλάζει τον κόσμο.

Ποιο είναι το πολυάσχολο όργανο στον οργανισμό μας με περισσότερες από 200 διαφορετικές λειτουργίες; Ποιο μοιάζει με δυνατή αντλία, ωθώντας το αίμα σε όλο το σώμα; Ποιο όργανο «λατρεύει» το νερό και ποιο είναι αυτό που «αγαπά» περισσότερο την τακτική άσκηση; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των Οργανούληδων, που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά (7-11 ετών). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, ήρθε και στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στις δράσεις και παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΙΘ Θεματικός άξονας). Στόχος του είναι να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές σε μια συζήτηση που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Οι χαρακτήρες των Οργανούληδων δίνουν τις απαντήσεις μέσα από διασκεδαστικές ιστορίες. H νέα παρέα έρχεται για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και προσιτό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Γιατί το μέσα μας είναι που μετράει – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το Ίδρυμα Ωνάση στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.Μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οργανούληδες. Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, αφού εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα υπό την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ. Σύντομα, το πρόγραμμα θα μπορεί να ταξιδέψει και στην Κύπρο.

Από το σχολικό έτος 2021-22, οι «Οργανούληδες» περιλαμβάνονται στα προγράμματα αγωγής της υγείας του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στον ΙΘ Θεματικό άξονα, με τίτλο «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους». Στο πλαίσιο αυτό, οι δάσκαλοι και οι επισκέπτες υγείας μπορούν να κατεβάσουν το ψηφιοποιημένο υλικό και να παρουσιάσουν τους «Οργανούληδες» στους μαθητές, αλλά και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να δηλώσουν συμμετοχή με τους μαθητές τους στα μηνιαία webinars (Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023). Παράλληλα, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το ενημερωτικό υλικό και να το μοιραστούν με τα παιδιά στο σπίτι.

Έτσι, με οδηγό τη βασική παρουσίαση των Οργανούληδων, τη συνδρομή του εγχειριδίου για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Επισκέπτες Υγείας, αλλά και τα υπόλοιπα παιχνίδια, η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται για πρώτη φορά μέρος της δημόσιας συζήτησης.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η συμμετοχή στις μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις του προγράμματος είναι δωρεάν μετά από εγγραφή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

Για τη συμμετοχή σας στον προγραμματισμό της περιόδου 2022-23, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Δείτε επίσης