Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση-Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ιωάννη Σαρμά

απο Cyclades Open

Παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά και ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες του Ιουνίου.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Οι νέοι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι οι εξής:

Επικρατείας Βασίλης Σκουρής,
Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης,
Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελένη Λουρή,
Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης,
Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής,
Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας,
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου,
Υγείας Αναστασία Κοτανίδου,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος,
Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης,
Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης,
Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος,
Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού,
Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Έσδρας,
Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας,
Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας,
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Τσακίρης,
Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα,
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Ηλίας Σιακαντάρης.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να κάνει την εισήγησή του λέγοντας τα εξής:

“Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τις θέσεις σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε.

Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά, αν κάποιος έχει απορία θα απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε – σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στο νόμο για το επιτελικό κράτος – την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος, πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό, ως πρωθυπουργό για αυτό την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά θα έλεγα πολιτικά και κομματικά και αμερόληπτη κυβέρνηση.

Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος θα έλεγα έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίσουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθ’εαυτήν ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεών μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί”.

Πηγή: naftemporiki.gr, news247.gr

📸video capture

Δείτε επίσης