Όταν το σέλας περικύκλωσε την Γη: Εντυπωσιακή φωτογραφία από διαστημόπλοιο

απο Cyclades Open

Μια παρέλαση από ηλιακές καταιγίδες χτύπησε την Γη, αρκετά ισχυρότερη από ότι έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια. Από τη μια αυτές οι ηλιακές καταιγίδες είναι ικανές να γονατίσουν τηλεπικοινωνίες και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειες, από την άλλη γεμίζουν τον ουρανό με πανέμορφα χρώματα, γνωστά ως σέλας.

Το φαινόμενο συνήθως συμβαίνει κοντά στον Βόρειο Πόλο, όμως τώρα εμφανίστηκε παντού στην Γη. Συγκεκριμένα, το μεσαίου μεγέθους αστέρι μας εξέπεμπε πρόσφατα μια σειρά από στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας, ή CME, που είναι εκτοξεύσεις τρομερά καυτού αερίου (πλάσμα). «Είναι σαν να μαζεύεις ένα κομμάτι του ήλιου και να το εκτοξεύεις στο διάστημα », είπε ο Mark Miesch, επιστήμονας του Κέντρου Προβλέψεων Καιρού Διαστήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Όταν χτυπούν την Γη τα ηλιακά σωματίδια, παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και συγκρούονται μαζικά με τα μόρια και τα σωματίδια της ατμόσφαιράς μας. Από αυτές τις συγκρούσεις, τα σωματίδια θερμαίνονται και αρχίζουν να λάμπουν, δημιουργώντας αυτά τα πολύχρωμα παιχνιδίσματα στον ουρανό. Τρεις μετεωρολογικοί δορυφόροι των ΗΠΑ κατέγραψαν αυτό το γεγονός, πάνω από τον Βόρειο Πόλο στις 11 Μαΐου, όμως οι εικόνες έδειξαν ένα λαμπερό δακτύλιο πάνω από μέρη που συνήθως δεν εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο.

«Πολλαπλές εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας από τον ήλιο πυροδότησε μια ακραία γεωμαγνητική καταιγίδα γύρω από τη Γη την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας εκπληκτικά σέλας, ακόμη και σε μέρη όπου το βόρειο σέλας σπάνια φαίνεται», εξήγησε η Εθνική Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Δορυφόρων, Δεδομένων και Πληροφοριών της NOAA (NESDIS) όταν δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα. «Το Νότιο Ημισφαίριο ανέφερε επίσης αξιοσημείωτα σέλας από την καταιγίδα».

Όπως μπορούμε να δούμε στην φωτογραφία, τα “φώτα”, που τροφοδοτούνται από την είσοδο ηλιακών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, οδηγούν σε ένα γεγονός που ονομάζεται γεωμαγνητική καταιγίδα. . Αυτή η προβολή είναι ένας συνδυασμός εικόνων που τραβήχτηκαν από τους μετεωρολογικούς και περιβαλλοντικούς δορυφόρους των ΗΠΑ Suomi-NPP, NOAA-20 και NOAA-21.

Σέλας
Τα επεκτατικά σέλας όπως φαίνονται από το διάστημα στις 11 Μαΐου 2024. Φωτογραφία: NOAA

Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο ζωντανό σέλας το 2024. Μάλιστα, στις επόμενες μέρες περιμένουμε ακόμα πιο δυνατές ηλιακές καταιγίδες. Ο ήλιος αυτή την περίοδο βιώνει μια αλλαγή καιρού, που είναι μεν φυσιολογική αλλά δεν συμβαίνει τόσο συχνά. Συγκεκριμένα συμβαίνει κάθε 11 χρόνια, όπου τα πρώτα 5.5 χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται. Στην συνέχεια αρχίζει να μειώνεται ξανά, μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνο για την εκ νέου αύξηση.

Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα, που θα είναι εμφανής και από κάποιες περιοχές της χώρας μας, οπότε τα βράδια κοιτάμε στον ουρανό και ίσως δούμε ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Πηγή: techmaniacs.gr


📸Wim Pauwels/Unsplash

Δείτε επίσης