Ουκρανία: Διεθνής προσπάθεια για διπλωματική λύση – Ανυποχώρητη η Ρωσία

απο Cyclades Open

Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ προηγουμένως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για ανάπτυξη “ειρηνευτικών στρατευμάτων” στις δύο περιοχές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση»

Την ίδια στιγμή, ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και να διατάξει να αναπτυχθούν ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις εκεί.

Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

ΗΠΑ: Ανοησίες η ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» από τη Ρωσία

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως οι αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας», ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως στέλνει τα στρατεύματά της στις περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών, που αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

«Για λόγους ασφαλείας, το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρισκόταν στο Λβιβ θα περάσει τη νύχτα στην Πολωνία», ενημέρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωσή του.

Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις επόμενες μέρες

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Ουκρανία: Αναμένει ξεκάθαρη στήριξη από τη Δύση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε απευθύνοντας έκτακτο διάγγελμα στο έθνος την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του δεν «φοβούνται».

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Άμεσες κυρώσεις από τη Δύση στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου (διαχείρισης κρίσεων) COBRA στις 06:30 (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία για τον συντονισμό της αντίδρασης του Ηνωμένου Συμβουλίου, ιδίως για να συμφωνηθεί μεγάλο πακέτο κυρώσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως», ανέφερε εκπρόσωπος του επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης