Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας-Υιοθετήστε ένα μελίσσι, διαιωνίστε τη ζωή!

απο Cyclades Open

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους, όπως αναφέρει το sansimera.gr.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του Σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Bianca Ackermann/Unsplash

“Υψέλια”…στους Μύλους της Νάξου

Οι ρίζες της «Υψέλια» είναι χωμένες βαθιά στη Ναξιακή γη και το χρόνο… Τα «υψέλια» είναι μια νέα και πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με έδρα της ένα πολύ μικρό χωριουδάκι της Νάξου, τους Μύλους.

Οι Μύλοι είναι ένα χωριό που βρίσκεται μακριά από δρόμους, αυτοκίνητα, πολυκοσμία και το κυριότερο, είναι προστατευμένο από μεγάλες καλλιέργειες και επικίνδυνα μελισσο-τοξικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις μέλισσες ή τα προϊόντα που αυτές παράγουν. Οι Μύλοι, αυτό μικρό, ημιορεινό χωριό, βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας των Μελάνων. Ένα μέρος όπου η άγρια βλάστηση, τα ποτάμια, το ανάγλυφο και η σύσταση του εδάφους θυμίζουν έναν μικρό παράδεισο. Γενικότερα η ισορροπία που υπάρχει στο τοπικό περιβάλλον και όλη αυτή η βιοποικιλότητα που μας περιβάλει εδώ, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ευζωία των αγαπημένων μας μελισσών και την παραγωγή άριστων μελισσοκομικών προϊόντων.

Ο Γαβριήλ Κονδύλης εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση με απεριόριστη αγάπη και φροντίδα για τα μελίσσια του. Όπως αναφέρει “η ενασχόληση μας με την μελισσοκομία, ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια με το να προσφέρουμε απλά ένα χέρι βοήθειας σε φίλους μας, με μεταφορές μελισσιών, τρύγους κλπ. Με τα χρόνια να περνούν, η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για αυτό το εκπληκτικό πλάσμα, την μέλισσα, την ιστορία της από τα αρχαία χρόνια, για τα θαυματουργά παράγωγα της κυψέλης και για την μελισσοκομία, τον τεράστιο ρόλο που παίζει αυτό το μικρό έντομο ως ο βασικότερος επικονιαστής σε ολόκληρο τον πλανήτη, όλο και μεγάλωνε…Έφτασε λοιπόν η μέρα που το πήραμε την απόφαση να αποκτήσουμε τα πρώτα δικά μας μελισσάκια!”

Με λίγα και μικρά μελίσσια στην αρχή και σιγά – σιγά… με αργά, μικρά και σταθερά βήματα, εξελίχθηκε η οικογενειακή επιχείρηση. “Η μελισσο-οικογένεια μας μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει. Μπορεί να είμαστε μία μικρή και νέα οικογενειακή επιχείρηση αλλά στην μελισσοκομική μας πορεία ανακαλύψαμε ότι οι προγονοί μας, είχαν κι εκείνοι μελίσσια… τα λεγόμενα κεραμικά υψέλια… Μπορεί να παρακάμψαμε λίγες γενιές αλλά όπως φαίνεται το αίμα δεν ξεχνάει… Οι ρίζες μας τράβηξαν πίσω… στο μικρό χωριό και στις μέλισσες μας”.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο ρόλος των μελισσών στον πλανήτη μας, είναι ζωτικής σημασίας. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει τις μέλισσες απλά με το μέλι, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το έργο που συντελεί η μέλισσα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Οι μέλισσες με την επικονίαση που πραγματοποιούν, κρατούν ολόκληρα οικοσυστήματα σε ισορροπία, ενισχύουν την βιοποικιλότητα στις εκτάσεις που βρίσκονται και πετούν και αποτελούν δείκτη υγείας της κάθε περιοχής.

Χωρίς τις μέλισσες είναι ζήτημα λίγων μόνο χρόνων, να έρθουμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη και χειρότερη επισιτιστική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα και ολόκληρος ο πλανήτης μας. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε και ο ΟΗΕ όρισε την 20η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, επειδή πρόκειται για το πολυτιμότερο και σημαντικότερο έντομο του πλανήτη. 

Δυστυχώς τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κάθε χρόνο οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση. Εκατομμύρια κυψέλες μένουν άδειες αφού οι μέλισσες τους πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορείτε να βρείτε και να προμηθευτείτε τα υπέροχα και φροντισμένα προϊόντα απ’ την Υψέλια ΕΔΩ.

Υπάρχει όμως κι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τις μέλισσες να επιβιώσουν και ν’ αυξηθούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Μας το απαντά η οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση Υψέλια:

  • Μπορούμε να φυτέψουμε μελισσοκομικά δέντρα και φυτά στις βεράντες, στους κήπους και στα περιβόλια μας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τις γνωστές μας μέλισσες που έχουν και οι μελισσοκόμοι μας στις κυψέλες τους αλλά και τις “άγριες” μέλισσες που είναι χιλιάδες διαφορετικά ήδη και είναι υπερ-πολύτιμες για το περιβάλλον.
  • Μπορούμε να επιλέξουμε να αγοράζουμε το μέλι μας (ή οποιοδήποτε άλλο μελισσοκομικό προϊόν) από ντόπιους παραγωγούς – μελισσοκόμους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε έναν κλάδο ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη από την στήριξη μας και του δίνουμε την δυνατότητα να μπορεί να προσφέρει κι αυτός με τη σειρά του το καλύτερο δυνατό στις μέλισσες του.
  • Ίσως θα μπορούσαμε ακόμη και να ασχοληθούμε οι ίδιοι με τις μέλισσες και την μελισσοκομία. Αυτό όμως είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, γνώσεις, εξοπλισμό, χώρο και πολλά πολλά άλλα πράγματα, τα οποία δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν αδύνατο, το να μπορεί κανείς έτσι απλά να γίνει μελισσοκόμος.
Άλλος ένας τρόπος να βοηθήσουμε είναι υιοθετώντας ένα μελίσσι!

Ας μην ξεχνάμε πως ίσως δεν είναι εύκολο για τον καθένα από εμάς να δημιουργήσει μελίσσια, για πολλούς λόγους. Χρειάζεται γνώση, χρόνος, κόπος και αφοσίωση που πιθανόν να μην μπορούμε να διαθέσουμε.

Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε εκείνους που το κάνουν ήδη, να συνεχίσουν!

Αν υιοθετήσουμε ένα μελίσσι, συντελούμε ενεργά στο να αυξηθεί ο πληθυσμός των μελισσών. Το μελίσσι που πρόκειται να υιοθετήσουμε και με τα χρήματα που δίνουμε για αυτό, βοηθάμε να επιβιώσει και να αντέξει απέναντι στις δύσκολες συνθήκες.

Επίσης, συνεισφέρουμε ώστε να μπορέσει ο μελισσοκόμος να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που αυτό απαιτεί.

Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε δυο στόχους:

Βοηθάμε να αυξηθούν μερικές από τις πολύτιμες κι αγαπημένες μας μέλισσες

και

Βοηθάμε εμάς τους ίδιους να επιβιώσουμε.

Για να μάθετε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα υιοθεσίας, που είναι εξαιρετικά απλό, πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υιοθεσίας.

Είναι εξαιρετικά απλό και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο αποκτούμε μια εικόνα απ’ τη ζωή των μελισσοκόμων και των μελισσών, για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Επίσης, παίρνουμε μια γεύση από την μεγάλη χαρά που δίνει η εκτροφή αυτών των υπέροχων πλασμάτων των οποίων η ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δική μας.

📸Boba Jaglicic/Unsplash

Δείτε επίσης