Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

απο Cyclades Open

Η 23η Απριλίου είναι μία σημαντική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η UNESCO το 1995, υλοποιώντας την πρόταση που είχε καταθέσει το 1922 ο Ισπανός συγγραφέας Vicente Clavel Andrés, αποφάσισε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Στόχος της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν να τιμηθούν οι συγγραφείς και τα βιβλία, κυρίως όμως να ενθαρρυνθούν οι νέοι, ώστε να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης και το έργο των δημιουργών, που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Από το 2001 η UNESCO απονέμει σε μία πόλη για έναν χρόνο τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου σε αναγνώριση των προγραμμάτων προώθησης του βιβλίου και του διαβάσματος και την αφοσίωσης στην βιομηχανία του βιβλίου.

Η πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ήταν η Μαδρίτη, καθώς η 23η Απριλίου εορταζόταν στην Ισπανία ως Ημέρα του Βιβλίου ήδη από το 1926, ενώ το 2018 τον τίτλο είχε η Αθήνα. To 2022 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι η Guadalajara στο Μεξικό.

Στην Καταλωνία, στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου, εορτάζεται η Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής των Ερωτευμένων, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου, του Sant Jordi των Καταλανών, ο οποίος σώζει την πριγκίπισσα από τον δράκο. Λέγοντας «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

📸 Trinity College Dublin – Luke Tanis/Unsplash

Δείτε επίσης