Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – 23 Απριλίου

απο Cyclades Open

Η 23η Απριλίου είναι μία σημαντική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η UNESCO το 1995, υλοποιώντας την πρόταση που είχε καταθέσει το 1922 ο Ισπανός συγγραφέας Vicente Clavel Andrés, αποφάσισε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Στόχος της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν να τιμηθούν οι συγγραφείς και τα βιβλία, κυρίως όμως να ενθαρρυνθούν οι νέοι, ώστε να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης και το έργο των δημιουργών, που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Από το 2001 η UNESCO απονέμει σε μία πόλη για έναν χρόνο τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου σε αναγνώριση των προγραμμάτων προώθησης του βιβλίου και του διαβάσματος και την αφοσίωσης στην βιομηχανία του βιβλίου.

Η πρώτη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ήταν η Μαδρίτη, καθώς η 23η Απριλίου εορταζόταν στην Ισπανία ως Ημέρα του Βιβλίου ήδη από το 1926.

Στην Καταλωνία, στις 23 Απριλίου κάθε χρόνου, εορτάζεται η Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής των Ερωτευμένων, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου, του Sant Jordi των Καταλανών, ο οποίος σώζει την πριγκίπισσα από τον δράκο. Λέγοντας «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Σήμερα οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα ο Περίπατος Βιβλίου σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Φιλοδοξία είναι ο εορτασμός βιβλίου να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ενέργειες και ευκαιρίες ανάδειξης της ανάγνωσης, να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό όχημα μάθησης, ψυχαγωγίας και προσωπικής προόδου, μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η τόσο αναγκαία υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, που παραγνωρίζονται στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε. Το σύνθημα της Ημέρας Βιβλίου, «Διαβάζω και Αλλάζω» με εκδηλώσεις και περίπατο βιβλίου στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

📸 Trinity College Dublin – Luke Tanis/Unsplash

Δείτε επίσης