Πανσέληνος Νοεμβρίου: Το “φεγγάρι του κάστορα” θα φωτίσει απόψε τον ουρανό

απο Cyclades Open

Σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου θα δούμε την προτελευταία πανσέληνο του 2023 που ονομάζεται αλλιώς «φεγγάρι του κάστορα».

Η πανσέληνος θα φτάσει στο αποκορύφωμά της το πρωί της Δευτέρας, στις 4:16 π.μ. Τι όνομά της το πήρε επειδή είναι η εποχή του χρόνου που οι κάστορες αρχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο στις φωλιές τους, έχοντας δημιουργήσει επαρκή αποθέματα τροφίμων για τον μακρύ χειμώνα που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το Forbes κατά τη διάρκεια αυτής της πανσελήνου, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα αποκτήσει ένα πορτοκαλί χρώμα για περίπου 15 με 20 λεπτά.

Αυτή η φαινομενική αλλαγή χρώματος οφείλεται στο γεγονός ότι το φεγγάρι βρίσκεται σε ύψος που το εκθέτει στο πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας. Το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει μέσα από την ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με το μικρού μήκους κύματος μπλε φως. Το μπλε φως προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται, ενώ τα κύματα του πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος παραμένουν σχετικά ανέπαφα.

Εναλλακτικά ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το almanac.com, η πανσέληνος Νοεμβρίου 2023 ονομάζεται και “φεγγάρι του κάστορα”, γιατί αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι κάστορες αρχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο στις φωλιές τους, έχοντας δημιουργήσει επαρκή αποθέματα τροφίμων για τον μακρύ χειμώνα που ακολουθεί.

Ωστόσο, για την Πανσέληνο του Νοεμβρίου υπάρχουν και άλλες ονομασίες όπως για παράδειγμα ο όρος Dakota και Lakota Deer Rutting Moon που αναφέρεται στην εποχή που τα ελάφια αναζητούν σύντροφο και το Algonquin Whitefish Moon περιγράφει τον χρόνο ωοτοκίας για αυτό το ψάρι.

Τα ονόματα της Σελήνης του Νοεμβρίου υπογραμμίζουν τις ενέργειες των ζώων που προετοιμάζονται για το χειμώνα και την έναρξη των ψυχρότερων ημερών που έρχονται. Digging (ή Scratching) Moon, θυμίζει την εικόνα των ζώων που αναζητούν τροφή, πεσμένους ξηρούς καρπούς, ενώ οι αρκούδες σκάβουν τα χειμερινά τους κρησφύγετα.

Πηγή: lifo.gr, alfavita.gr, erhnos.gr

📸Ganapathy Kumar/Unsplash

Δείτε επίσης