Πάρος: Ο 10ος Υπερμαραθώνιος Γύρος της Πάρου «ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ» ξεκινά το Σάββατο 27/05

απο Cyclades Open

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑΥ) και με την ενεργό στήριξη, βοήθεια και αλληλεγγύη των τοπικών δημοτικών Διαμερισμάτων του πανέμορφου Κυκλαδίτικου ιστορικού νησιού και των τοπικών συλλόγων φορέων της Πάρου, προκηρύσσουν τον 10ο Διεθνή Υπερμαραθώνιο Γύρο της Πάρου απόστασης 54 χλμ «ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ» και των παράλληλων αγώνων σκυταλοδρομιών 2 χ 27 χλμ, 4 χ 13,5 χλμ και αγώνα 1000 μέτρων για παιδιά έως 15 ετών.

Η ανάδειξη της μέγιστης προσφοράς στην Πάρο του Μέγα Ευεργέτη Φραγκίσκου Βελέντζα αποτελεί για το Βελέντζειο Ίδρυμα θέμα ύψιστης σημασίας, λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να τιμηθεί στον Διεθνή Υπερμαραθώνιο Γύρο της Πάρου, στον οποίο δίνεται το όνομα του. Ο Φραγκίσκος Βελέντζας ήταν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, γεννήθηκε στον Κώστο Πάρου το 1893 και πέθανε σε ηλικία 73 ετών το 1966. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Πάρο και ιδιαίτερα για την γενέτειρά του τον Κώστο και ήθελε να συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής των συμπατριωτών του. Τον Οκτώβριο του 1963 ίδρυσε το Βελέντζειο Ίδρυμα Πρόνοιας και Μορφώσεως, με σκοπούς για την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Πρόνοια. Η ανέγερση και επάνδρωση του Κέντρου Υγείας Πάρου, η αγορά ασθενοφόρου αεροσκάφους, η χρηματοδότηση για την ανέγερση του Γηροκομείου, όπως και για την μελέτη της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Πάρου, αλλά και η ετήσια οικονομική ενίσχυση στον Κώστο για έργα ευποϊίας και φιλαλληλίας, είναι κάποια από τα σημαντικά έργα που σηματοδοτούν την Ευεργεσία του Φραγκίσκου Βελέντζα στην Πάρο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Γύρος της Πάρου απόστασης 54 χλμ πρωτοδιανύθηκε τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από Παριανούς δρομείς.

Στις 25 Αυγούστου 2001 οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον ΓΑΣ Πάρου (επί Προεδρίας κ. Μάρκου Κωβαίου και από τον Αθλητικό οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (επί προεδρίας Γ. Γκίκα) ως επίσημος Υπερμαραθώνιος, ο οποίος σύντομα καθιερώθηκε στην καρδιά των Ελλήνων δρομέων

Στις εννέα (9) μέχρι σήμερα διοργανώσεις του συμμετείχαν σύλλογοι και φορείς απ ` όλα τα τοπικά διαμερίσματα του νησιού, καθώς κι εκατοντάδες εθελοντές, όπως επίσης και εκατοντάδες δρομείς απ `όλη την Ελλάδα.

Η δεκάτη επετειακή εφετινή διοργάνωση αποκτά τον χαρακτήρα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΠ `ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ, επιπροσθέτως δε προστέθηκαν για την μαζικότερη συμμετοχή και δύο (2) διοργανώσεις σκυταλοδρομιών 4 χ 13, 5 χλμ και 2 χ 27,00 χλμ.

Αποτελεί μια γιορτή Αθλητισμού για την κοινωνία της Πάρου η οποία έχει ως στόχο να καθιερωθεί ως ένα μεγάλο ΑΘΛΗΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της χώρας μας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Ίχνη κατοίκησης αναφέρονται την 5η χιλιετία π.χ. (αναφέρεται πρώτος οικιστής ο Μινωίτης Γλαύκος) και αργότερα με την εκδίωξη των Αρκάδων από τους Δωριείς (γύρω στα 1100 π.χ) έγινε η εγκατάσταση στο νησί με αρχηγό τον Πάρο(εξού και η ονομασία του νησιού). Η ακμή της νήσου στην αρχαϊκή περίοδο ανάγεται στον 7ο με 8ο αιώνα π.χ. με την εγκαθίδρυση ενός πολιτεύματος Κοινοτικής Δημοκρατίας που οδήγησε σε μια περίοδο ευμάρειας. Εκείνη την περίοδο άνθησε ο μεγάλος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος ο Πάριος που άφησε αθάνατα ποιήματα.

 Στους κλασσικούς χρόνους η Πάρος με τα λατομεία του αξεπέραστου Παριανού μαρμάρου  στο οποίο γινόταν και εξαγωγή απέκτησε μεγάλη οικονομική άνθηση. Την εποχή αυτή δημιούργησαν εκπληκτικά γλυπτά φημισμένοι Παριανοί γλύπτες, όπως ο Αγοράκριτος, μαθητής και συνεργάτης του Φειδία στα γλυπτά του Παρθενώνα και ο Σκούρας που φιλοτέχνησε το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, την Θεά Υγεία, τον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα κ.α.. Από Παριανό μάρμαρο φιλοτεχνήθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η νίκη του Παιωνίου κ.α

Στην Πάρο διασώζονται πολλά σημεία Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Παροικιά, στην Νάουσα,στο Μαράθι, στο Νησάκι Δεσποτικό κ.α.

Το 326 μ.χ θεμελιώθηκε ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Παροικία από την Αγία Ελένη, ο οποίος ανακαινίσθηκε από τον Ιουστινιανό και τον Ιγνάτιο τον Αρχιτέκτονα της Αγίας Σοφιάς.

Περνώντας μακρά περίοδο παρακμής έγινε έδρα Ενετικού-Φραγκικού Δουκάτου από το 1207-1537,οπότε και κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1830 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος.

Στην Πάρο έζησε για αρκετά χρόνια η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους. (Το σπίτι της διασώζεται στην Παροικιά).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 10ου ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΥΡΟΥ της ΠΑΡΟΥ

Λειτουργία Γραμματείας (Ολοκλήρωση εγγραφής-παραλαβή αριθμών)

Στην Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία

Παρασκευή 26 Μαΐου 21.00 μμ-23.00 μμ &Σάββατο 27 Μαΐου    11.30 πμ.-16.00 μμ

Σάββατο 27 Μαΐου : Στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικία

12.00 π.μ.: Τεχνική ενημέρωση αθλουμένων από την Οργανωτική Επιτροπή και ιατρικές οδηγίες από τον γιατρό της διοργάνωσης.

12.30 π.μ. Γεύμα Αθλουμένων, pasta party

16.30 μ.μ.: Εκκίνηση αγώνων ( 54 χλμ, σκυταλ. 2 χ 27 χλμ, σκυταλ. 4 χ 17,5 χλμ)

16.45 μμ: Εκκίνηση παιδικού αγώνα 1000 μ.

19.50 μ.μ.: Υποδοχή πρώτων τερματιζόντων αθλουμένων

00.30 μμ : Λήξη αγώνων    Στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικία

Κυριακή 28 Μαϊου: Στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικία

08.00 π.μ.-09.45 π.μ. : Ξενάγηση στο Κάστρο, στην ονομαστή Παναγία    Εκαντοπυλιανή, στην Παλαιά Πόλη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παροικίας Πάρου

Για τον αγώνα των 54 χλμ και των σκυταλοδρομιών θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση σε εκκίνηση και τερματισμό και σημείο ελέγχου στο 13,5 χλμ, στο 27 χλμ και στο 40,5 χλμ.

Αφετηρία-Τερματισμός: ορίζεται η κεντρική πλατεία της Παροικιάς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

 Εκκίνηση από την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους . Διά μέσου της παραλιακής οδού κατευθυνόμαστε προς το Δημαρχείο και στη συνέχεια συναντάμε τον Επαρχιακό δρόμο για να κατευθυνθούμε προς Πούντα- Βουτάκου.

Συνεχίζουμε προς Αλυκή , Φάραγγα, και ξανά συναντάμε τον επαρχιακό δρόμο στην Τρυπητή , συνεχίζοντας προς Άσπρο Χωριό – Δρυό-Λογαρά -Πίσω Λιβάδι – Μάρπησσα – Μάρμαρα, όπου θα είναι και το σημείο – κόφτης.

Μετά τα Μάρμαρα στρίβουμε στο Χειρόλακα για Νάουσα και μέσω του περιφερειακού της Νάουσας βγαίνουμε στο πρώην βενζινάδικο Παπαδάκη, νυν Σγαρδέλη και στρίβουμε αριστερά προς Παροικία .

Στο σημείο <Φύκια> κατευθυνόμαστε προς Κολυμπήθρες και στο πρώην Κάμπιγκ , συνεχίζουμε αριστερά προς Καμάρες φτάνοντας πλέον Παροικία στο ξενοδοχείο Αλέξανδρος στρίβουμε δεξιά και ξανά αριστερά στην παραλία στο ΑΡΓΩ με κατεύθυνση την πλατεία Μαντώς για τερματισμό . Από το Αργώ έως το καρνάγιο θα υπάρχει οριοθέτηση της διαδρομής με πλαστικούς κώνους σε πλάτος περίπου ένα μέτρο . Στο καρνάγιο απέναντι από Σούπερ Μάρκετ ΒΙΔΑΛΗΣ οι αθλητές θα συνεχίζουν στον πεζόδρομο και στο τέλος του  θα περνάνε απέναντι για τερματισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλούμενοι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΦΑΚΟ ΚΕΦΑΛΗΣ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΚΗ ΑΡΙΘΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣΤο ίδιο θα πράξουν ο 3ος και ο 4ος δρομέας της σκυταλοδρομίας 4 χ 13,5 χλμ και ο 2ος δρομέας της σκυταλοδρομίας 2 χ 27 χλμ.

Θα υπάρχουν 15 σημεία ανεφοδιασμού των συμμετεχόντων αθλουμένων, τα οποία θα περιλαμβάνουν επαρκή τροφοδότηση με υδροδοσία, ισοτονικά ποτά, ποτά τύπου cola, χυμούς, αναψυκτικά, φρούτα εποχής, γλυκά αλμυρά, σταφίδες, ξερά σύκα, λουκούμια, αλάτι, ενώ θα υπάρξει μέριμνα μεταφοράς-τοποθέτησης σε ειδικά ξεχωριστά τραπέζια, ατομικών ειδών τροφοδοσίας ή άλλων ειδών των συμμετεχόντων δίπλα σε αυτά της διοργάνωσης. Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχουν χάρτινα μπουκαλάκια με νερό σε αντικατάσταση των πλαστικών για λόγους οικολογικούς-προστασίας του περιβάλλοντος, διότι η κατανάλωση και η παραγωγή πλαστικών συνεπάγεται τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού και αποκλεισμού των αθλουμένων είναι οι ακόλουθοι:

 1. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 1 ΤΑΒΕΡΝΑ LARIS 4,8 ΧΛΜ ΑΝΟΙΓΜΑ: 16.45 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 17.10 μμ
 2. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 2 ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΣ 9, 5 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.00 ΜΜ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 17.45 μμ
 3. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ.3 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΟΥΤΑΚΟΥ 13,5 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.10 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 18.20 μμ

ΑΛΛΑΓΗ 2ης ΣΚΥΤΑΛΗΣ 4Χ13,5 χλμ

 1. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ.4 ΛΕΥΚΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΞΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ 17,1 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.20 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 18.50 μμ
 2. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 5 ΣΠΙΤΙ ΠΕΡΡΑΚΗ-ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΕΞΙΑ 20,00 χλμ. ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.30 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 19.15 μμ
 3. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 6 ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 23,4 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.40 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 19.45 μμ
 4. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 7    ΤΖΑΝΕ 27,00 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 17.50 μμ—ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 20.15 μμ

ΑΛΛΑΓΗ 3ης ΣΚΥΤΑΛΗΣ 4Χ13,5 χλμ

ΑΛΛΑΓΗ 2ης ΣΚΥΤΑΛΗΣΗ 2Χ27 χλμ

 1. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 8 ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ SHELL 30,3 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.00 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 20.45 μμ
 2. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ.9 ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ 33,3 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.10 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 21.10 μμ
 3. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 10 ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΑΡΓΩ 37,5 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.20 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 21.45 μμ
 4. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 11 CAFÉ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ 40,5 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.30 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 22.15 μμ

ΑΛΛΑΓΗ 4ης ΣΚΥΤΑΛΗΣ 4Χ13,5 χλμ

 1. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 12 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ DAIKIN – ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΕΚΟ ΝΑΟΥΣΑ 43,5 χλμ ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.40 μμ- ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 22.50 μμ
 2. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 13 ΕΞΟΔΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥ-ΟΔΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ 47,00 χλμ, ΑΝΟΙΓΜΑ: 18.50 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 23.20 μμ
 3. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ. 14 ΔΕΥΑΠ 50,5 χλμ, ΑΝΟΙΓΜΑ: 19.00 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 24.00 μμ
 4. ΣΤΑΘΜΟΣ αρ.15. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ 54 χλμ, ΑΝΟΙΓΜΑ: 19,20 μμ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ: 00.30 μμ

ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες στους αγώνες θα λάβουν αναμνηστικό τεχνικό φανελάκι, ενώ όλοι οι τερματίσαντες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο για την συμμετοχή τους και τον τερματισμό τους.

Οι τρεις πρώτες-πρώτοι σε όλους τους αγώνες θα λάβουν αναμνηστικό κύπελλο, ενώ το ίδιο έπαθλο θα λάβουν οι 3 πρώτες τερματίσαντες ομάδες ανδρών-γυναικών-μικτών ομάδων και στις 2 σκυταλοδρομίες.

Θα υπάρξει ειδική βράβευση για την πολυπληθέστερη συμμετοχή συλλόγου εκτός Πάρου στην οποία θα απονεμηθεί βαρύτιμο κύπελλο, ενώ θα βραβευθούν με ειδικές πλακέτες όλες οι ομάδες εθελοντών, συλλόγων φορέων και δημοτικών διαμερισμάτων για την βοήθεια και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα.

Η αποστολή των δηλώσεων θα γίνεται μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 και ώρα 16:00 μμ (ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ)

Ανώτατο όριο συμμετοχών σε όλους τους αγώνες – πλην του παιδικού αγώνα- ορίσθηκαν οι 300 συμμετοχές, με κυμαινόμενο όριο αναλόγως των συμμετοχών 150-180 για τον αγώνα των 54χλμ και 120-150 στις 2 σκυταλοδρομίες και μέχρι εξαντλήσεως του ορίου συμμετοχών.

Αντίτιμο συμμετοχής:

Για τον αγώνα των 54 χλμ ορίζεται στα 20 ΕΥΡΩ.

Για τους αγώνες των σκυταλοδρομιών ορίζεται στα 10 ΕΥΡΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στον αριθμό των συμμετοχών, ούτε εγγραφή την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ-ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ: Όσες-όσοι δηλώσουν συμμετοχή για τους πιο πάνω αγώνες , θα πρέπει εντός επτά (7) εργασίμων ημερών (με καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαΐου 2023) και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες    για το χρονικό διάστημα 13-23 Μαΐου) να καταβάλλουν το αναλογούν σύμφωνα με τα εκτιθέμενα ανωτέρω αντίτιμο της συμμετοχής τους στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί η ΕΟΣΛΜΑΥ στην Τράπεζα Πειραιώς:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους αγώνες δρόμου –πλην του παιδικού- είναι οι δρομείς να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ασφάλεια των Αθλητών: Η διαδρομή θα επιτηρείται καθ` όλο το μήκος της τόσο από εθελοντές, όσο και από τις αρμόδιες δυνάμεις της τροχαίας, της αστυνομίας και του λιμενικού

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Την εξέλιξη του αγώνα, θα παρακολουθούν ιατροί, ασθενοφόρα και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με 5 απινιδωτές που θα υπάρχουν στην διάθεση των αθλητών.

 ΙΑΤΡΙΚΑ: Η πιστοποίηση της υγείας των δρομέων αθλητών και αθλητριών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Για το λόγο αυτό, όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες δηλώνουν υπευθύνως με την αίτηση ότι είναι απολύτως υγιείς, έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικό έλεγχο και θα αγωνισθούν με προσωπική τους ευθύνη απαλλασσομένων των διοργανωτών της οποιασδήποτε ευθύνης σε περίπτωση αναληθούς δηλώσεως αυτών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

1.       Μόλις δω κάποιον δρομέα να πέφτει στο έδαφος ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ, τερματίζω το τρέξιμο μου.

2.       Προσεγγίζω με προσοχή τον δρομέα και πριν κάνω το οτιδήποτε τον μεταφέρω σε ασφαλές σημείο (εκτός δρόμου, όπου τόσο εγώ όσο και το θύμα να μην κινδυνεύσουμε από τα διερχόμενα αυτοκίνητα ή οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο).

3.       Ελέγχω το επίπεδο συνείδησης κουνώντας ελαφρά τους ώμους του και φωνάζοντας δυνατά: «Είσαι καλά;»

4.       Αν το θύμα αντιδρά τοποθετώ σε θέση ανάνηψης (εάν ξέρω) και καλώ αμέσως το τηλέφωνο του αλυτάρχη: 6976-079500.

5.       Αν δεν αντιδρά, φωνάζω δυνατά για βοήθεια

6.       Απελευθερώνω τον αεραγωγό (έκταση κεφαλής-ανύψωση κάτω γνάθου.)

7.       Σκύβω πάνω στο πρόσωπο του (με το αυτί μου ακριβώς απέναντι από το στόμα του) και ελέγχω για 10“ αν το θύμα αναπνέει.( Συγχρόνως: Κοιτώ αν κινείται ο θώρακας. Ακούω τους ήχους αναπνοής. Νιώθω για ανάσα στο μάγουλο μου)

8.       Αν δεν αναπνέει κανονικά καλώ αμέσως στο τηλέφωνο ανάγκης 6976-079500. Εάν δεν έχω τηλέφωνο εγκαταλείπω το θύμα και ψάχνω να βρω αμέσως τηλέφωνο (πχ. Σταματώντας ένα περαστικό αυτοκίνητο ή όχημα διοργανωτών χωρίς όμως να κινδυνέψω).

9.       Λέω στο τηλέφωνο σε ποιο χιλιόμετρο βρίσκομαι, αν ο πεσμένος δρομέας αναπνέει ή όχι, δίνω τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου και δεν κλείνω το τηλέφωνο πρώτος.

10.   Εάν ο δρομέας δεν αναπνέει, δεν κινείται και δεν μιλά, τότε θα δεχθώ οδηγίες από το τηλέφωνο για άμεση έναρξη συμπιέσεων. Ξεκινώ ΑΜΕΣΩΣ θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100-120 /λεπτό (τα χέρια μου στο κέντρο του στήθους-ρυθμός του staying alive).

11.   Εάν γνωρίζω πώς να δώσω αναπνοές, δίνω 2 τεχνητές αναπνοές κάθε τριάντα συμπιέσεις, ελέγχοντας αν ανυψώνεται ο θώρακας. Εάν δεν γνωρίζω ή δεν επιθυμώ: δεν πειράζει-δίνω μόνο συμπιέσεις χωρίς όμως να σταματώ.

12.   Συνεχίζω με ρυθμό 30 συμπιέσεις: 2 αναπνοές ή 100-120/λεπτό (μόνο συμπιέσεις).

13.   Δεν ελέγχω ΠΟΤΕ τον σφυγμό.

14.   Σταματώ όταν το θύμα παρουσιάσει αυτόματη αναπνοή ή έρθει βοήθεια αν εξαντληθώ.

15.   Θα υπάρχουν 5 απινιδωτές (ανά 11 περίπου χλμ), καθώς και διασώστες-ασθενοφόρο-ΕΚΑΒ-Γιατρός σε όλη την διαδρομή

Χρήσιμες Πληροφορίες: Θα υπάρξουν εγκαίρως ανακοινώσεις για τις μειωμένες τιμές-εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μετάβασης προς και από την Πάρο για την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 26-27-28 Μαΐου 2023 για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους, ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για μειωμένη τιμή διανυκτέρευσης για την Παρασκευή 26 Μαίου 2023 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 σε καταλύματα στην Παροικιά τις ώρες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, τα διαθέσιμα για την διανυκτέρευση τους καταλύματα τα οποία θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ΕΟΣΛΜΑΥ, του Δήμου Πάρου, σε δρομικούς ιστότοπους και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης..

Επίσης εγκαίρως οι δρομείς θα λάβουν χρηστικές πληροφορίες που θα αφορούν τεχνικές οδηγίες για τους αγώνες τους και υψομετρικά της διαδρομής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ: Θα υπάρχει χώρος φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων ο οποίος θα ανακοινωθεί εγκαίρως

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν έγκυρα και έγκαιρα, λίγη ώρα μετά τον τερματισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ:  Θα υπάρξει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα δημοσιευθεί άμεσα και για κάθε αθλητή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Για πληροφορίες που αφορούν τον αγώνα μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

Αθανάσιο Σάμιο, Αντιδήμαρχο Δήμου Πάρου και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου, ΤΦ:,6984-616865, emailasamios72@gmail.com

Κώστα Σάμιο , Πρόεδρο ΕΟΣΛΜΑΥ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου: ΤΦ: 6976 079500 και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου: ΤΦ:6944-512088

Παύλο Λέκκα, Γενικό Γραμματέα της ΕΟΣΛΜΑΥ

Βασίλη Τσαγκάρη, Μέλος ΔΣ ΕΟΣΛΜΑΥ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου: ΤΦ: 6944 897767

Ανδρέα Ραγκούση, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου,ΤΦ: 6936142253

Τάκη Αποστολόπουλο, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων της Πάρου,ΤΦ: 6945 442284.

Μήνυμα Δημάρχου Πάρου

«Ο Γύρος Πάρου ένας υπερμαραθώνιος που προάγει τον αθλητισμό, την αναγνώριση της αξίας και του σεβασμού των αντιπάλων, αποτελεί σημείο συνάντησης αθλητών από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικών, φυλετικών και άλλων διαφορών.

Άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και να καταξιώνεται μέσα από την συμμετοχή του και τον ευγενή συναγωνισμό, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού για την τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζει την διοργάνωση. Καθώς σε αυτή συμμετέχουν σύλλογοι, φορείς και εθελοντές από όλο το νησί.

Ως πρωτεργάτης της ιδέας αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που διοργανώνεται για Τρίτη φορά επί δημαρχίας μου. Στόχος μας και επιδίωξη ως Δημοτική Αρχή είναι η διοργάνωση του σε ετήσια βάση και η ανάδειξη του θεσμού σε διεθνές επίπεδο.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αγωνιζόμενους».

Οι διοργανωτές καλούν τους ενεργούς δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων ενταγμένους σε συλλόγους ή μη , φίλους του αθλητισμού, να έρθουν να τρέξουν και να απολαύσουν την πανέμορφη αυτή διαδρομή.

Σας περιμένουμε ΟΛΟΥΣ για να πραγματοποιήσουμε έναν αξέχαστο αγώνα αντάξιο της ομορφιάς, της ιστορίας και της ξεχωριστής φιλοξενίας των πολιτών της Πάρου που σας περιμένουν με αγάπη για να στήσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα θεσμό στην δρομική κοινότητα της χώρας μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ-ΕΟΣΛΜΑΥ

Δείτε επίσης