Πάρος: Σάλος με την κατάθεση στεφάνων για την 25η Μαρτίου και τη συμμετοχή “πατριωτικού συνδέσμου” στην εκδήλωση

απο Cyclades Open

Σάλος έχει ξεσπάσει στο γειτονικό νησί της Πάρου με αφορμή την αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και την συμμετοχή “Πατριωτικού Συνδέσμου” στην κατάθεση στεφάνου που καθώς φαίνεται έγινε αποδεκτή από τον δήμο του νησιού.

Ο σύνδεσμος πριν λίγες μέρες με ανάρτησή του στην σελίδα του στο facebook απευθυνόμενος στην μαθητιώσα νεολαία του νησιού προτρέπει μεταξύ άλλων τους μαθητές να συμμετάσχουν λέγοντας “προχωρείτε λοιπόν στις φάλαγγες σας με τους υπόλοιπους συμμαθητές σας ως μονάδα” και “χτυπήστε το αριστερό με δύναμη στο έδαφος με το σήμα του διμοιρίτη σας, για ν’ ακούν οι προγονοί σας τη γη να σείεται”. Επίσης τους προτρέπει να “φωνάξουν τα …”ωραία συνθήματα της εθνικής νεολαίας”.

Παριανοί καταγγέλλουν με αναρτήσεις τους την σύνδεση μελών του εν λόγω συνδέσμου ευθέως με την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, ενώ μέλη του ήταν υποστηρικτές του επίσης καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ και μετέπειτα ανεξάρτητου, Ι. Λαγού (καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη) που ξεσπάθωναν στο διαδίκτυο με αναρτήσεις τους εναντίον των “δήθεν πατριωτών”, “προστατών των ΛΟΑΤΚΙ”, νοσταλγώντας τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και τον Μεταξά και αναδημοσιεύοντας διάφορα σχετικά ποστ στις σελίδες τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ που με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος απολάμβανε τα καλά της δημοκρατίας υποσκάπτοντας την, περιλαμβάνονταν και η υπόθεση της Πάρου όταν το 2013 βουλευτές της με πρόσχημα την κοπή της πίτας της οργάνωσης κατέβηκαν στην Πάρο και επιτέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Πάρου που διαδήλωναν για την παρουσία των νεοναζί στο νησί με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο ανθρώπων. Είχε προηγηθεί η προβολή της ταινίας “Το αυγό του φιδιού”. Όσοι βρέθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θυμούνται πολύ καλά τις καταθέσεις τους. Όσοι δεν τις θυμούνται, μπορούν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους μπαίνοντας ΕΔΩ μιας και πριν περίπου 5 μέρες (19/03) τα θύματα εκείνης της επίθεσης (Τρούλλου, Μαυρίδης) κατέθεσαν στην δίκη της ΧΑ που εκδικάζεται σε β’ βαθμό στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ένα μικρό χρονικό

Η πρώτη δημόσια αντίδραση για το θέμα ήρθε από την Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου.

Δείτε την σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Ο δήμαρχος Πάρου με ανακοίνωσή του στην σελίδα του στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο σύνδεσμος που αιτήθηκε να καταθέσει στεφάνι στην Νάουσα εν όψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, “απέστειλε στις 20 Μαρτίου 2024, ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Δήμο Πάρου μέσω του οποίου εκδήλωνε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στην Νάουσα και συγχρόνως διαβίβασε το καταστατικό του και την πράξη καταχώρησης στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Σύρου με α.α. 1370/25.10.2023. Ο Σύνδεσμος είναι νόμιμος – δεν εκκρεμούν εις βάρος του ενοχοποιητικά στοιχεία και για τον παραπάνω λόγο ορθώς συμπεριλήφθηκε στην λίστα των συλλόγων”.

Δείτε την ανάρτηση ΕΔΩ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Παρου αντιδρώντας στην αποδοχή του δήμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως αποχωρεί από την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου.

Η ανακοίνωσή του Συλλόγου Γονέων Πάρου ΕΔΩ

Χτες το Cyclades Open έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από παριανό αναγνώστη ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει πως η λέξη «χαμός» είναι λίγη για να περιγράψει τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυκλαδίτικο νησί της Πάρου. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει πως “για την αποδοχή του αιτήματος, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι επικαλούνται την νομιμότητα της υπόστασης του συλλόγου-συνδέσμου παρότι σε δημοσιεύσεις τους μιλάνε κατά του φασισμού και εύλογα μάλλον διερωτώνται το εξής «αφού οι ίδιοι λέτε ΟΧΙ στον φασισμό, τότε γιατί είπατε ΝΑΙ στην συμμετοχή αυτού του μορφώματος;».

Ένα σχόλιο σχετικό πάνω στη συζήτηση που έχει ανοιχτεί

Για περισσότερο από 5 χρόνια παρακολουθούσα καλύπτοντας το δικαστικό ρεπορτάζ μέσα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να υποστηρίζουν πως είναι ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Ήταν μια νεοναζιστική οργάνωση με μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος. Για περισσότερα από 5 χρόνια μέσα στο δικαστήριο και έξω από αυτό -πέρα απ’ τις δολοφονίες και τις δολοφονικές επιθέσεις που εκδικάζονταν-υπήρχαν οι επιθέσεις μέσα στο δικαστήριο απέναντι στη Μάγδα Φύσσα, σε μέλη της ομάδας της Πολιτικής Αγωγής, ενώ όταν κατέθεσε ο αρχηγός τους, μόλις μπήκε στο δικαστήριο σηκώθηκε η πτέρυγα των οπαδών της ΧΑ που παρακολουθούσε την δίκη, όρθια σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του αρχηγού της. Αυτό που κυριολεκτικά σ’ ανατρίχιαζε, ήταν πως όλοι σηκώθηκαν μαζί ταυτόχρονα, σαν ένα μηχάνημα που του πάτησες το κουμπί.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Οκτώβρη του 2020 κάτω από το συντριπτικό βάρος των αποδεικτικών στοιχείων ήταν πως η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση κι αυτό δεν άλλαξε, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο Εφετείο. Στο δικαστήριο καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στελέχη και τα μέλη της. Την κοσμοθεωρία της την έχει καταδικάσει η ίδια η Ιστορία, γιατί αυτή ήταν ο μοχλός των εγκλημάτων της που κάποτε αιματοκύλισε τον κόσμο ολόκληρο.

Μέχρι να φτάσουμε στην καταδίκη της, η χώρα είχε βιώσει την λύσσα των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, τα ρατσιστικά παραληρήματα και τα φιλοχουντικά συνθήματα, τις επιθέσεις εναντίον ομάδων πολιτών, μεταναστών, στον δρόμο και σε λαϊκές αγορές, τις ομοιόμορφες μαύρες και στρατιωτικής παραλλαγής στολές και τα στρατιωτικά παραγγέλματα, τον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο μέσα και έξω από τη Βουλή, δολοφονίες και δολοφονικές επιθέσεις, επιθέσεις που συνέχισαν να κάνουν μέλη της μέσα και έξω απ’ την δικαστική αίθουσα τον καιρό που εκδικάζονταν η υπόθεση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης εναντίον οποιουδήποτε δεν ήταν όπως αυτοί.

Η ΧΑ μπορεί να διαλύθηκε, τα “άστεγα” τέκνα της όμως, που εμφορούνται από την κοσμοθεωρία της προσπαθούν χρησιμοποιώντας την ανοχή και την ευρυχωρία της δημοκρατίας να κερδίσουν χώρο, πρωτίστως, εναντίον της χρησιμοποιώντας δούρειους ίππους. Κι αυτό συμβαίνει καιρό τώρα. Η ιστορία διδάσκει…το διαχρονικό ερώτημα είναι αν παρακολουθούμε το μάθημα ή αν έχουμε κάνει κοπάνα από το μάθημα.

Κάτι που πρέπει επίσης να θυμόμαστε είναι πως ο εχθρός του εχθρού μου, δεν είναι ποτέ φίλος μου. Τα γεγονότα δεν είναι τόσο παλιά ώστε να μπορούμε να πούμε πως ξεχάσαμε με την πάροδο του χρόνου, ούτε οι καιροί είναι εύκολοι, αρκεί να ρίξει κανείς την ματιά του στην Ευρώπη μόνο και θα καταλάβει. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε.

Φωτογραφία: Jon Tyson/Unsplash

Δείτε επίσης