Πατάτες Νάξου: «Δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ»-Τι λέει ο πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης

απο Cyclades Open
ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑΞΟΥ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΛΛΕΙΨΗ

Μιλώντας ζωντανά στο «Mega Σαββατοκύριακο» μέσα από το πιστοποιημένο Συσκευαστήριο Πατάτας Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής της Πατάτας Νάξου που, σε σχέση με πέρυσι, είναι, όπως τόνισε, αυξημένο.

«Από τις 7 Φεβρουαρίου το Συσκευαστήριό μας δεν λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει πατάτα στο νησί. Όμως, στην Αθήνα, σε λαϊκές αγορές και σε κάποια καταστήματα, πατάτα υπάρχει. Το πώς γίνεται αυτό, δεν το ξέρουμε! Αυτήν την εποχή βάζουμε την πατάτα, από μέσα Φεβρουαρίου ως και 15 Μαρτίου. Την φυτεύουμε και την βγάζουμε Ιούνιο και Ιούλιο. Οπότε, πατάτα Νάξου στην αγορά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Εάν δείτε “Πατάτες Νάξου” στη λαϊκή θα είναι “βαφτισμένες”, δεν θα προέρχονται από το νησί μας. Υπάρχει νοθεία και αισχροκέρδεια. Η Πατάτα Νάξου της Ε.Α.Σ. στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει εδώ και έναν μήνα», ξεκαθάρισε ο Δ. Καπούνης.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πιέζει αυτή τη στιγμή να μειωθούν οι τιμές, μα θα υπάρξει νοθεία. Χαμηλή τιμή στο χωράφι δεν υπάρχει. Εμείς, η Ε.Α.Σ., όσο πουλούσαμε εξακολουθούμε και πουλάμε. Έχουμε και αυξημένα κόστη παραγωγής. Έχουν αυξηθεί οι τιμές σε λιπάσματα, ενέργεια, πετρέλαιο (το οποίο κοντεύει τα 2 ευρώ, πέρυσι καλλιεργήσαμε με την τιμή στα 2,20 ευρώ!)». Επιπλέον ο Δ. Καπούνης ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην καλλιέργεια τόσο της Πατάτας Νάξου όσο και άλλων προϊόντων (κριθάρι, καλαμπόκι), καθώς δεν έχει βρέξει στη Νάξο, κάτι που, με τη σειρά του, θα επηρεάσει και την παραγωγή της, με αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να μετακυληθεί και στην τιμή της. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές της Πατάτας Νάξου», τόνισε ο Δ. Καπούνης και εξήγησε: «Θα υπάρχει μικρότερη παραγωγή. Ήδη η πρώτη ύλη που πήραν οι παραγωγοί για να σπείρουν ήταν λιγότερη από πέρυσι, ενώ τα νερά που έχουν διαθέσιμα φθάνουν για μέχρι και τον Απρίλιο. Μάιο και Ιούνιο θα υπάρχει πρόβλημα. Θα γίνεται χρήση υφάλμυρου νερού, συνεπώς δεν θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή πατάτας».

Αναφερόμενος, έπειτα, στην επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να καταταγεί δεύτερη στη λίστα του Taste Atlas με τα 53 κορυφαία ευρωπαϊκά τυριά μεικτού γάλακτος, ο Δ. Καπούνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «του χρόνου θα είναι πρώτη!». Τέλος, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανέγερσης, από την Ε.Α.Σ. Νάξου, ενός δεύτερου τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για την παραγωγή του Αρσενικού Π.Ο.Π.: «Θα το είχαμε βγάλει και το Αρσενικό τώρα. Δημιουργήσαμε, με το ποσό των 480 χιλ. ευρώ, μία μονάδα στην ορεινή Νάξο, αλλά υπάρχει αντιδικία με κάποιον γείτονα και, ενώ έχουμε πάρει την άδεια από το Υπουργείο, έχουμε πάει στα δικαστήρια και ρωτάμε εμείς: την άδεια μίας βιομηχανίας τη δίνει το δικαστήριο ή το Υπουργείο; Ας μας πουν τι ισχύει, να ξέρουμε!».

Πηγή: ΕΑΣ Νάξου

Δείτε επίσης