Πέθανε ο Χρήστος Σαρτζετάκης

απο Cyclades Open

Πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος νοσηλευόταν με πνευμονία στο Λαϊκό Νοσοκομείο από την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκης το 1929. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1956 υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς, ενώ το 1963 όταν υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανέλαβε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Έγινε γνωστός για, τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του αλλά και τη γενναιότητα που έδειξε αρνούμενος να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις. Η στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά.

Την περίοδο 1965-1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο στο Παρίσι.

Το 1968 το χουντικό καθεστώς τον απέλυσε από το δικαστικό σώμα, ενώ αργότερα συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε μετά από διεθνή κινητοποίηση το 1971. Μετά την μεταπολίτευση επανήλθε στην υπηρεσία του με τον βαθμό του Εφέτη.

Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε τότε πειθαρχική δίωξη κατά του Χρήστου Σαρτζετάκη και των δικαστών που πλειοψήφησαν.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στις 29 Μαρτίου 1985 εξελέγη – με τις ψήφους και των κομμάτων της Αριστεράς – Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Μετά το 1990 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, ενώ ενίοτε αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και στην ιστοσελίδα του.

Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχει μία κόρη.

24/07/1988 – Οι δηλώσεις του Χρήστου Σαρτζετάκη για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας παρουσία της συζύγου του και του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου

Δείτε επίσης