Πέθανε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

απο Cyclades Open

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στο 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην ψυχιατρική.

Το 2008 υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε ανάγκασε τους γιατρούς να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού, προκειμένου να σώσουν τη ζωή της. Το 2016 υπέστη έμφραγμα.

Εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1984 και το 1989. Το 1990 διορίστηκε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Το 1999 εξελέγη και πάλι ευρωβουλευτής. Το 2000 και το 2004 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών. Το 2004 διορίστηκε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ το 2007 δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2019 βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.

Το όνομα της έχει συνδεθεί με την εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος το διάστημα 2004-2007, η οποία προέβλεπε αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των συγγραμμάτων, αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, καθορισμό ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές κ.ά., ενώ ανακίνησε το θέμα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος, με σκοπό την απάλειψη των νομικών εμποδίων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Δείτε επίσης