Πληθαίνουν οι θάνατοι Covid-19 που…δεν ανακοινώνονται ποτέ

Δημήτρης Καραγιώργος

απο Cyclades Open

«Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων, που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο Covid-19». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός στη σελίδα του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου που εκδίδει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται τη συγκεκριμένη μέρα δεν αντιστοιχεί στο σύνολο των θανάτων που προκύπτουν. Για παράδειγμα, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 87 ημερήσιοι θάνατοι και 24.410 από την αρχή της πανδημίας.

Αν από το 24.410 αφαιρεθεί το σύνολο των θανάτων της προηγούμενης μέρας (24.322), η διαφορά δεν δίνει 87 – όπως ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ- αλλά 88, δηλαδή το τελευταίο 24ωρο έχει αθροιστεί ένας ακόμη θάνατος, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί ποτέ.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε τίτλους όπως ο χθεσινός: «87+1 ακόμη θάνατοι ασθενών με Covid – 19.618 νέες λοιμώξεις».

«Λεπτομέρεια», θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για λεπτομέρεια και εξηγούμαστε.

Τους τελευταίους μήνες, το επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνει εκατοντάδες θανάτους, οι οποίοι δεν ανακοινώνονται ποτέ. Υπάρχουν στα «ψιλά γράμματα» του δελτίου και προκύπτουν μόνο με υπολογισμούς.

Το iatronet.gr επεξεργάστηκε τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Νοέμβριο έως και χθες, και διαπίστωσε πως σε λιγότερους από τρεισήμισι μήνες, δεν ανακοινώθηκαν 207 θάνατοι! Δεν ανακοινώθηκαν, δηλαδή, οι θάνατοι δύο ημερών «φορτωμένων» με απώλειες.

Μήνας Σύνολο θανάτωνΘάνατοι που ανακοινώθηκανΔιαφορά
Νοέμβριος 20212.2192.159  60
Δεκέμβριος 20212.6332.587  46
Ιανουάριος 20222.710 2.645 65
Φεβρουάριος 2022 910874 36
ΣΥΝΟΛΟ8.472  8.265207

Παρατηρητήριο

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, ο Φεβρουάριος είναι από τους μήνες με τους περισσότερους θανάτους που «καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο Covid» και δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Σε 9 μόλις μέρες, δεν έχουν ανακοινωθεί 36 θάνατοι ή κατά μέσο όρο 4 θάνατοι ανά ημέρα.

Η… μικρή αυτή αβλεψία δεν αφορά μόνο τον ΕΟΔΥ. Στα στατιστικά του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Covid περιλαμβάνονται, επίσης, μόνον οι θάνατοι που έχουν ανακοινωθεί και όχι όσοι έχουν καταγραφεί.

Θα περίμενε κανείς οι απώλειες που «καταγράφονται με καθυστέρηση στο μητρώο Covid» να ανακοινώνονται αναδρομικά. Να γνωστοποιείται, δηλαδή, πως τις τελευταίες Χ μέρες έχουν υπάρξει Χ θάνατοι που δεν ανακοινώθηκαν.

Σε διαφορετική περίπτωση, εγείρονται κάθε είδους υποψίες, τις οποίες κανένας καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν θέλει να αποδεχθεί…

Πηγή: iatronet.gr/Δημήτρης Καραγιώργος

Δείτε επίσης