Πλήθος κόσμου στις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού – Στους δρόμους ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και συνδικάτα

απο Cyclades Open

Στους δρόμους κατέβηκαν οι πολίτες εκφράζοντας την οργή τους και αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιχειρείται μέσα από το αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το News247.gr, ήδη από τις 16:30 κόσμος συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου είχε καλέσει στην πρώτη συγκέντρωση η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που στηρίζεται από 74 φορείς και οργανώσεις, με αίτημα να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.

“Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος-αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν”, αναφέρεται.

Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού  EUROKINISSI

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το πολυνομοσχέδιο καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.

Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού  EUROKINISSI

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο Σύνταγμα  EUROKINISSI

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Με τον κόσμο να βρίσκεται στους δρόμους και να διαμαρτύρεται, μια ημέρα από τη ψήφισή του στη Βουλή, μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να δυναμώνει τις φωνές όσων αντιστέκονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, «εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ότι το υπουργείο Οικονομικών με το νόμο του δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο την επιστροφή τους στο Δημόσιο! Άλλη μία μεγάλη νίκη για το νερό».

Νωρίτερα, στη Βουλή, ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου όμως αυτή απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής καθώς την καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι υπέρ της ένστασης ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Ακολουθήστε μας στο Google news 

Πηγή: NEWS247. Εφημερίδα των Συντακτών

📸 Eurokinissi

Δείτε επίσης