ΠΠΠΣ: Επιστολή στον δήμο για ενδεχόμενη χρήση βαρέων οχημάτων για καθαρισμό των παραλιών

απο Cyclades Open
ΠΠΠΣ ΣΥΡΟΣ ΑΚΤΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η θερινή σεζόν πλησιάζει και μαζί της ο ακτοκαθαρισμός. Απαραίτητος μεν, αλλά πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο που να μην βλάπτει τις ακτές.

Στην πραγματικότητα η ποσειδωνία που ξεβράζεται στις ακτές, τα φύκια όπως γενικά τα ονομάζουμε, ούτε βρώμικη είναι ούτε βλαπτική. Το αντίθετο μάλιστα, για να φύεται ποσειδωνία στην θάλασσα και να βγαίνει ανάλογα με τον καιρό στην ακτή σημαίνει πως η θάλασσες μας είναι πεντακάθαρες. Τα υπολείμματα της στις ακτές κρίνονται “ενοχλητικά” γιατί εμποδίζουν την ομοιομορφία, την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων και πιθανόν κάποιοι επισκέπτες ή ντόπιοι να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό. Ο άνεμος και το κύμα θα κάνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα των ακτών, ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος.

Διαβάστε/ακούστε ακόμα:

Κι ενώ στην πραγματικότητα καμία αντίρρηση δεν υπάρχει προκειμένου να καθαριστούν οι παραλίες και από τα φύκια και από τα ξύλα, πλαστικά και άλλα αντικείμενα που είτε ξεβράζονται, είτε μεταφέρονται με τον άνεμο είτε τα πετάμε στην αμμουδιά, το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συντελεστεί αυτός ο καθαρισμός.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου απέστειλε επιστολή στον δήμο Σύρου-Ερμούπολης για το συγκεκριμένο θέμα έπειτα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο “η Δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει μηχανοκίνητα οχήματα για «ακτοκαθαρισμό» στις παραλίες της Σύρου και ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Λιμεναρχείο Σύρου, την Αστυνομία και την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να εξετάσει τις λεπτομέρειες”.

Στην επιστολή του το ΠΠΠΣ αναφέρεται στην νομοθεσία που προβλέπει τι επιτρέπεται να γίνεται στις παραλίες και πως. τι αναφέρει ρητά ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε έγγραφό του για το θέμα, αλλά τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το “όργωμα” της παραλίας για τους παραχωρούμενους χώρους των παραλιών από τους Δήμους σε ιδιώτες.

Αναλυτικά η επιστολή:

Διαβάστε ακόμα:

Η σημαντικότητα της άμμου

Δείτε επίσης