Στο προσκήνιο τα αρχαία λατομεία της Πάρου-Συζήτηση για την ανάδειξή τους

απο Cyclades Open

H συζήτηση για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, είχε ζητήσει από τις 11 Αυγούστου να γίνει σύγκληση του δηµοτικού συµβουλίου µε θέµα τη συζήτηση και λήψη απόφασης για την προώθηση μέτρων σχετικά µε την ανάδειξη των αρχαίων λατοµείων και την επίλυση του ιδιοκτησιακού, της έκτασης όπου βρίσκονται οι στοές.

Στην έναρξη του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου ο κ. Ροκονίδας τόνισε τα εξής: “Αναγκαζόµαστε για µια ακόµα φορά, να φέρουµε το θέµα των αρχαίων λατοµείων για συζήτηση στο δηµοτικό συµβούλιο. Σας θυµίζω ότι το είχαµε ξαναφέρει το 2019 και αποτέλεσµα της συζήτησης και της κουβέντας στο δηµοτικό συµβούλιο τότε ήταν και η συγκρότηση της Συντονιστικής και Επιστηµονικής Επιτροπής ώστε τελικά να προχωρήσουν τα ζητήµατα της ανάδειξης, της προστασίας, της διάσωσης, και της αξιοποίησης των αρχαίων λατοµείων. Βέβαια οποιαδήποτε προσπάθεια έχει να κάνει µε αυτά, προϋποθέτει την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι στοές, και όχι µόνο της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι στοές αλλά και της ευρύτερης περιοχής”.

Αναγκαιότητα συνάντησης Δημάρχου και Υπουργού Πολιτισμού

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας την αναγκαιότητα προγραμματισμού μιας συνάντησης ανάμεσα στον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού. “Από την πρώτη στιγµή, είτε σε συνεδριάσεις των Επιτροπών, είτε και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχα µε τον ∆ήµαρχο, βάζαµε το ζήτηµα του αιτήµατος της συνάντησης της ∆ηµοτικής Αρχής µε την Υπουργό Πολιτισµού, όπου αντικείµενο της κουβέντας θα ήταν το ζήτηµα της ανάπτυξης, της προστασίας, της διάσωσης και της αξιοποίησης των αρχαίων λατοµείων και φυσικά το ζήτηµα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. ∆υστυχώς παρά αυτή την επανειληµµένα διατυπωµένη θέση µας και εντός και εκτός οργάνων, για λόγους που µόνο ο ίδιος ο ∆ήµαρχος γνωρίζει, αυτή τη συνάντηση την έχει αποφύγει. Ξέρω ότι θα µου πεί ότι έχουν αποσταλεί κατά καιρούς διάφορα έγγραφα στο Υπουργείο Πολιτισµού. Μα εµείς δεν µιλάµε για έγγραφα. Μιλάµε για µια συνάντηση η οποία θα έχει ατζέντα και στην οποία ο ∆ήµος, η ∆ηµοτική Αρχή, οι εκπρόσωποι εν πάση περιπτώσει των φορέων συνολικά, θα έπαιρναν συγκεκριµένες δεσµεύσεις, από το Υπουργείο και θα ανέµεναν την υλοποίηση σε σχέση µε το ζήτηµα αυτό”.

«Η ∆ηµοτική Αρχή παρακολουθεί αµήχανα και µε ακινησία»

Επιπλέον, μίλησε για χρόνιο πρόβλημα και για αδιαφορία του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. “Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισµού είχε αναγγείλει ότι θα ενταχθούν τα αρχαία λατοµεία στον προγραµµατισµό του το 2020. Έχουν περάσει δυο χρόνια από τις διακηρύξεις αυτές και τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Οι πρόσφατες επισκέψεις στις στοές αλλά και οι παλαιότερες, έχουν αναδείξει την ύπαρξη ρηγµατώσεων και τον κίνδυνο καταρρεύσεων των στοών. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θεωρούµε ότι η ∆ηµοτική Αρχή παρακολουθεί αµήχανα και µε ακινησία, χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες τα γεγονότα. Είναι αρκετές οι φορές, τουλάχιστον δυο θυµάµαι ή τρεις, όπου ο ∆ήµαρχος προσπαθεί να διαψεύσει την εµπλοκή µετά την κατακραυγή των πάντων, για την επιχείρηση εξαγνισµού του της ιδιωτικής εταιρίας, µέσω της χορηγίας για την αγορά και την δωρεά της έκτασης που βρίσκονται οι στοές. Πράγµα όµως το οποίο δεν πείθει. Και δεν πείθει διότι η κολόνια αυτή κρατάει χρόνια. Σας θυµίζω λοιπόν ότι είναι ακόµα σε εκκρεµότητα ο φάκελος µε τις διαπιστωµένες παραβάσεις της εταιρίας από το 2017 αλλά δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί του ∆ηµάρχου και της ∆ηµοτικής Αρχής. Έχουν περάσει δηλαδή πέντε χρόνια και ακόµα δεν έχει συνταχθεί ο φάκελος στον οποίο έχει γνωµοδοτήσει ο Νοµικός Σύµβουλος του ∆ήµου ότι πρέπει να συνταχτεί από τις Υπηρεσίες του ∆ήµου, και ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στην Επιθεώρηση Λατοµείων”.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κωνσταντίνος Ροκονίδας παρέθεσε τις προτάσεις της παράταξης του σχετικά με τα αρχαία λατομεία. Συγκεκριμένα τα μέλη ζητούν: 1) Άµεση συνάντηση ∆ηµοτικής αντιπροσωπείας, ∆ήµαρχος, αντιπολίτευση, εµπλεκόµενοι Σύλλογοι µε την Υπουργό Πολιτισµού, µε θέµατα την απαλλοτρίωση, τις µελέτες προστασίας, διάσωσης, και ανάδειξη των αρχαίων λατοµείων. 2) Παράλληλα άµεση ενεργοποίηση του ∆ήµου για µακροχρόνια µίσθωση του χώρου, για παράδειγµα µια 10ετία µε επιλογή εξαγοράς µετά την 6ετία, θα πω µετά για ποιο λόγο αυτό, µε καταβολή εφάπαξ µισθώµατος 6ετίας. Απαιτείται η επανεκτίµηση του  ακινήτου, µε δεδοµένο το αποχαρακτηρισµένο τµήµα του, και την δυνατότητα αποχαρακτηρισµού έτερου τµήµατος του συνόλου της έκτασης.

Δήμαρχος Πάρου: «Πρότασή μου είναι η απόκτηση της γης από το Δήμο Πάρου»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος έκανε αναδροµή των ενεργειών που έχουν γίνει σχετικά µε την εν λόγω έκταση. “Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο που τον πρώτο ρόλο θα έχει ο ∆ήµος. Πρότασή μου είναι η απόκτηση της γης από το ∆ήµο Πάρου. Θα πρέπει να γίνει εκτίµηση από ορκωτό εκτιµητή. Είχαµε πει µε τους φορείς να συναντηθούν οι τρεις δικηγόροι για να δουν τη δυνατότητα µεταβίβασης. Ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας είπε ότι θέλουν να αγοράσουν την έκταση και να την κάνουν άµεση δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισµού κατόπιν συνεννόησης µε το Υπουργείο. Έχουν έρθει σε επαφή µε τους ιδιοκτήτες για τη σύναψη ενός προσυµφώνου αποδεχόµενοι ότι είπαν οι δικηγόροι και έστειλαν τα χαρτιά και περιµένουν απάντηση”.

Εκ µέρους της ΑΜΚΕ για τα αρχαία λατοµεία µίλησε ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος, Νικόλαος

Μαλατέστας που είπε χαρακτηριστικά τα εξής: “Μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία της επανεκτίµησης και να συµβάλουμε µε το υπόλοιπο του ποσού από αυτό που θα δώσει ο Δήµος µε αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες, επίσης και στη µακροχρόνια µίσθωση µε ρήτρα εξαγοράς. Να ληφθούν κατά προτεραιότητα κάποια επείγοντα µέτρα σε κρίσιµα σηµεία µε προσωρινές υποστυλώσεις”.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου Κυκλάδων, Σπύρος Μητρογιάννης είπε: “Οι ευθύνες για την κατάσταση των στοών των αρχαίων λατοµείων είναι µεγάλες. Η θέση του ∆ήµου είναι λεπτή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραµατικά. Ενδέχεται να καταρρεύσει σε τρία σηµεία. Να µιλήσει ο ∆ήµαρχος µε τον κ. Αθανασούλη για να γίνουν υποστυλώσεις”.

Συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις

Τέλος, ο Κώστας Ροκονίδας κλείνοντας την εισήγησή του επανήλθε στη βασική θέση της παράταξής του για το θέμα: “Το ζήτηµα του πολιτισµού ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισµού. Τα αρχαία λατοµεία πρέπει να προστατευθούν, να αναδειχθούν και να ανήκουν στο φυσικό τους φορέα. ∆εν πρέπει ο ∆ήµος να έχει το πάνω χέρι. Στη συνάντηση µε την Υπουργό Πολιτισµού να υπάρξουν συγκεκριµένες χρονικές δεσµεύσεις. ∆εν µπορεί να γίνει εξαγορά λόγω του δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Mπορεί να γίνει ένα προσύµφωνο”.

Σημειώνεται πως η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως προαναφέρθηκε, υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open

-Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου

Δείτε επίσης