Ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου στην Ευρώπη-Άνευ προηγουμένου η ξηρασία στην Ισπανία

απο Cyclades Open

Επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις προβλέψεις των μοντέλων καιρού των προηγούμενων ημερών, στις 27 Απρίλιου 2023 καταγράφηκε η πιο ζεστή ημέρα στην Ευρώπη στα χρονικά για τον μήνα Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στην Ισπανία και ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Κόρδοβα το απόγευμα της Πέμπτης 27/04/2023 έφτασε τους 38.8°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για την Ισπανία για τον μήνα Απρίλιο καθώς και τη νέα υψηλότερη θερμοκρασία πανευρωπαϊκά για τον μήνα Απρίλιο.

Εκτός της Ισπανίας και στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο την Πέμπτη, 27 Απρίλιου 2023 καταγράφηκε η πιο ζεστή ημέρα στα χρονικά για τον μήνα Απρίλιο.

Ακραίες συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα στην Ισπανία εν μέσω Άνοιξης

Σύμφωνα και με τα πρόσφατα δεδομένα από τα παγκόσμια αλλά και περιοχικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, έντονο κύμα καύσωνα εκτός εποχής αναμένεται για την Ισπανία και την Πορτογαλία τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν πιθανώς πολύ κοντά στους +40 °C στη Νότια Ισπανία (βλ. Εικόνα 2). 

Ο πρώτος έντονος καύσωνας του 2023 αναμένεται να καταρρίψει τα ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ενώ, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο κατάρριψης και του Πανευρωπαϊκού ρεκόρ ζέστης για τον Απρίλιο. Η απόκλιση θερμοκρασίας αναμένεται να ξεπεράσει τους 15-20 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε αυτές τις περιοχές (βλ. Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Αποκλίσεις θερμοκρασίας το μεσημέρι της 27 Απριλίου 2023 στην Ευρώπη σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Πηγή δεδομένων: ERA5/Copernicus

Ξηρασία άνευ προηγουμένου στην Ισπανία απειλεί καλλιέργειες –  Μη αναστρέψιμη ζημιά σε 35 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών

Οι αγρότες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Ισπανίας αντιμετωπίζουν μια απερίγραπτη κρίση στις καλλιέργειές τους. Συνεχόμενοι μήνες ξηρασίας διέκοψαν τη φετινή συγκομιδή και ορισμένοι Ισπανοί Γεωπόνοι προειδοποιούν ότι η χώρα μπορεί σύντομα να μην είναι σε θέση να παράγει καλλιέργειες δημητριακών όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

«Μη αναστρέψιμη ζημιά έχει προκληθεί σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών», ανακοίνωσε η κύρια Ισπανική ένωση αγροτών COAG, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε μια τάση που λέει ότι παρατηρείται σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Εικόνα 2. Πρόβλεψη μέγιστης θερμοκρασίας στη Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία) στις 27 Απριλίου 2023.

Η Ισπανία έζησε έναν από τους ξηρότερους χειμώνες συνεχίζοντας και την άνοιξη, καταγράφοντας σχεδόν μηδενικά ποσά βροχής και τον Μάρτιο 2023 σε αρκετές περιοχές (βλ. Εικόνα 3).

Το αναμενόμενο ακραίο κύμα καύσωνα για την εποχή θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην Ιβηρική Χερσόνησο και κυρίως στην Ισπανία, όπου η υγρασία του εδάφους στα 40εκ βάθος μετά το κύμα καύσωνα προβλέπεται να βρεθεί σχεδόν στο 0%, καταγράφοντας έτσι συνθήκες ερήμου με μηδενική υγρασία. Αυτό αναμένεται να έχει σοβαρές και επιπτώσεις στο σύνολο των καλλιεργειών, με κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής σε πολλές περιπτώσεις.

Εικόνα 3. Δείκτης απόκλισης υγρασίας εδάφους για το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου 2023 όπως υπολογίστηκε από το Παρατηρητήριο Ξηρασίας για την Ευρώπη (EDO). Πηγή δεδομένων: edo.jrc.ec.europa.eu

Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και η συνεχόμενη ξηρασία αποτελούν απτές και σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο.

Πηγή: ClimateBook/Γιώργος Κύρος

📸elizabeth lies/Unsplash

Δείτε επίσης