«Σαφάρι» από την Επιθεώρηση Εργασίας-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

απο Cyclades Open

Το λιγότερο σε 66.000 θα ανέλθουν οι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει η Επιθεώρηση Εργασίας, σε επιχειρήσεις και σε δραστηριότητες όλης της χώρας, με την έμφαση να δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικές περιοχές.

Ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβάνει και αποδοτικότερη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, αφού οι επιθεωρητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα (π.χ., tablets), ώστε να πετύχουν ακόμα πιο καλά αποτελέσματα οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν.

Το 2022 οι έλεγχοι προσέγγισαν τις 65.000, άρα και φέτος η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο στόχος που έχει τεθεί αποτελεί τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τους επιθεωρητές εργασίας. Άρα είναι πιθανό να υπάρξει αναθεώρηση εντός του έτους και αύξηση των ελέγχων αν παραστεί ανάγκη.

Οι έλεγχοι αφορούν τόσο τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες απασχόλησης (39.400) όσο και την ασφάλεια στην εργασία (26.600). Σε γεωγραφικό επίπεδο, την πρώτη θέση κατέχει η Αττική και ακολουθεί η Μακεδονία. Μόνο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 5.000 έλεγχοι. Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών θα μπουν, κατά προτεραιότητα:

  • Επιχειρήσεις και κλάδοι με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας.
  • Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία.
  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχική βάση.
  • Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, βαρύτητα θα δοθεί σε:
  • Κατασκευές Τεχνικά Έργα Οικοδομές (στόχος αύξηση ελέγχων κατά 20% από το 2022).
  • Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
  • Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία.
  • Επιχειρήσεις αποθήκευσης με υποστηρικτικές δραστηριότητες ως προς τη μεταφορά.

Αξιολόγηση κινδύνου

Ο σχεδιασμός των ελέγχων, στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis), αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων / οικονομικών δραστηριοτήτων, ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση.

Για τον καθορισμό του αριθμού των ελέγχων που θα διενεργήσουν οι επιθεωρητές εργασίας, σε ετήσια βάση, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση της Επιθεώρησης, λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

  • Ο αριθμός των υπηρετούντων επιθεωρητών εργασίας.
  • Η απαραίτητη διοικητική εργασία που συνοδεύει κάθε έλεγχο.
  • Οι λοιπές δραστηριότητες των επιθεωρητών εργασίας, όπως η διενέργεια εργατικών διαφορών, η έρευνα εργατικών ατυχημάτων και η συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα της Διοίκησης.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/Βασίλης Αγγελόπουλος 

📸Ümit Yıldırım/Unsplash

Δείτε επίσης