Σάλος με την επιδότηση εκατομμυρίων στον Νίκο Κοκλώνη: Οι ισχυρισμοί Άδωνι Γεωργιάδη και η πραγματικότητα

απο Cyclades Open

‘Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι η -υπό σύσταση- μονοπρόσωπη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών του Νίκου Κοκλώνη «BARKINGWELL PROGRESS» επιδοτήθηκε με ένα συνολικό ποσό κοντά στα 10 εκατ ευρώ, υπαγόμενη στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε πως η εν λόγω επιχορήγηση έγινε με βάση τις προβλέψεις νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και έσπευσε να επιτεθεί και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που έκανε τις σχετικές καταγγελίες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο επίμαχος νόμος 4399/2016, στον οποίο αναφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης, απέκλειε ρητώς και κατηγορηματικώς επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών, ωστόσο τροποποιήθηκε από τον  Α. Γεωργιάδη ώστε να ενταχθούν σε αυτόν και οι τηλεοπτικές παραγωγές. Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, είχε ψηφίσει το νόμο 4487, γνωστό και ως νόμο Κρέτσου, για την επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών.

Συγκεκριμένα στο νόμο 4399/16 και δη στο άρθρο Άρθρο 7, αυτού με τον τίτλο «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια» αναγράφεται ρητώς στην παράγραφο 2. «Δεν υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος νόμου επενδυτικά σχέδια Με βάση την “Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας 2008” [υ.α. 1100330/1954/ΔΜ/2008 (Β’ 2149) και Εγκ./ Πολ. 1133/2008], και με την επιφύλαξη των άρθρων 52 έως 58:

  • 90 Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.
  • 93 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με την επιφύλαξη της υποπερ. ζζ) της περ. γ) και της περ. στ) της παρ. 4».

Από τη μεριά του, όπως αναφέρει το Documento, ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης με το νόμο 4864/2021 φρόντισε να τροποποιήσει το νόμο, εντάσσοντας σε αυτόν και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Στο άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου με τίτλο «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 4399/2016» ρύθμισε έτσι το νόμο ώστε να μπορούν να υπαχθούν τηλεοπτικές παραγωγές. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παρ 3 του ν. 4399/2016 (Α’ 117), περί εξαιρούμενων επενδυτικών σχεδίων, αναγράφεται επί λέξει: «3. Στον μη υπαγόμενο στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος ΚΑΔ -91κατ’ εξαίρεση ενισχύονται οι δραστηριότητες:… θ) Στον τομέα ενημέρωσης και επικοινωνίας ενισχύεται η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων «studios» για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων και ηχογραφήσεων».

Η επίμαχη απόφαση για επιδότηση Κοκλώνη

Οι ισχυρισμοί του Άδωνι Γεωργιάδη

Στην ανάρτησή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυριζόταν τα εξής: «Ως προς τις νέες κατηγορίες του Πολάκη κατά του κ. Κοκλώνη, τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας “BARKINGWELL PROGRESS” υπήχθη στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 ν.4399/2016 (Ε’ κύκλος), τηρώντας τους όρους και τα κριτήρια του νόμου. Η ενίσχυση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε ύψος περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 20 νέες θέσεις εργασίας. Η καταβολή της επιχορήγησης εξαρτάται από την υλοποίησή της. Οι όροι και οι προϋποθέσεις (νεοσύστατη εταιρεία, χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο κλπ) που αναφέρει η καταγγελία, είναι όπως ακριβώς προβλεπόταν στον Νόμο του Σύριζα, τον οποίο και έχει ψηφίσει ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Με τον νέο νόμο μας αυτά έχουν αφαιρεθεί. Κοινώς έγινε ρεζίλι ο Παύλος!».

Πηγή: TVXS

Δείτε επίσης