Σαντορίνη: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ & ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

απο Cyclades Open

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης παραμένει κλειστό. Και το αριστουργηματικό άγαλμα, η Κόρη της αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση στη Ρώμη μέχρι της 30/07/23.

Πότε θ’ ανοίξει το Αρχαιολογικό, Μουσείο είναι άγνωστο. Μέσα στην θερινή περίοδο που η Σαντορίνη γεμίζει από επισκέπτες το κύριο έκθεμα του μουσείου που μόλις πέρυσι είδε το κυκλαδίτικο φως εντός του μουσείου απουσιάζει.

Ο επισκέπτης δεν μπορεί να το δει στον τόπο που δημιουργήθηκε.

Κάτοικοι και φίλοι της Σαντορίνης μιλούν “για εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη και κυρίως πότε θ’ ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας.

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι “Το καλοκαίρι του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ΟΛΟΙ θα μπορούν να θαυμάζουν την Δαιδαλική Κόρη του 7ου αιώνα … ” είναι προφανές, πως αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να τη θαυμάσει στη Σαντορίνη, αναφέρεται στην επιστολή τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο santorinimagazine.grεπίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας,  Χρίστος Ντούμας αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως “εκτέθηκε σιδηροδέσμια. Θα σας πω αυτό που είπα στην αρχή. Αρχαιοκαπηλία γιατί είναι αδημοσίευτη. Δεν ξέρουμε εάν συμβεί ένα κακό στη μετακίνηση της με αεροπλάνο, πλοίο, ή αυτοκίνητο, γίνει ένα δυστύχημα και χαθεί δεν θα ξέρουμε αν υπήρχε κιόλας αδημοσίευτη όπως είναι”.

Η ομάδα πρωτοβουλίας “Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας” ζητά την επιστροφή του εμβληματικού αγάλματος της “Κόρης της Θήρας” στη Σαντορίνη και το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα τη φιλοξενεί και το ζητά με επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Θήρας, με υπογραφές κατοίκων και επισκεπτών του νησιού,  Στην επιστολή αναφέρουν, ότι παρά τα εγκαίνια και τις υποσχέσεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό και το κύριο έκθεμά του, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση την Ιταλία.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς: ΄

1. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη

2. Δήμαρχο Θήρας κ. Α.Σιγάλα

Κοιν/ση:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Κοινοβουλευτικές Ομάδες

ΜΜΕ

Με την παρούσα επιστολή, διαμαρτυρόμαστε, επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό και το κύριο έκθεμά του, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση την Ιταλία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, έγιναν τα δήθεν εγκαίνια της παρουσίασης του αριστουργηματικού αγάλματος της Κόρης της Αρχαίας Θήρας. Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μας είπε “ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της”. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θήρας κ.Κίτσου ανακοίνωσε ότι θα ξαναγίνουν εγκαίνια με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου λίγο πριν το Πάσχα. Απέσπασαν και οι δύο πολλά συγχαρητήρια – γι αυτό το λόγο άλλωστε έγινε κι η φιέστα της δήθεν απόδοσης της Κόρης στο νησί και το Μουσείο έκλεισε τον Οκτώβριο 2022.

Κι ενώ περιμέναμε αυτή την περίοδο να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της Σαντορίνης την Κόρη και τα άλλα εκθέματα του Μουσείου, αντί αυτή την περίοδο να σχεδιάζονται ή να υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις (εργαστήρια, συμπόσια κτλ), σχετικά με το σπουδαίο αυτό εύρημα του αείμνηστου Θηραίου αρχαιολόγου Χαράλαμπου Σιγάλα, με έκπληξη μάθαμε ότι η Κόρη βρίσκεται σε έκθεση στην Ιταλία, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουλίου 2023 και το Μουσείο, κανείς δεν ανακοινώνει πότε θ’ ανοίξει.

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι “Το καλοκαίρι του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ΟΛΟΙ θα μπορούν να θαυμάζουν την Δαιδαλική Κόρη του 7ου αιώνα … ” είναι προφανές, πως αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να τη θαυμάσει στη Σαντορίνη.

Για τους παραπάνω λόγους:

Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη και κυρίως πότε θ’ ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας.

Το φημισμένο νησί μας, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και να προσπορίζεται πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία από αυτό, χωρίς να στέλνετε το εμβληματικό μας άγαλμα στο εξωτερικό, προς ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος άλλων χωρών.

Για την ομάδα ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ (τηλ. επικοινωνίας Νικολίνα Τσέκου τηλ. 6972449514 & Αναστασία Βενετσάνου τηλ. 6973870392)

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

Νικολίνα Τσέκου
Αναστασία Βενετσάνου
Ευαγγελία Καραμολέγκου
Σταματίνα Τσέκου
Γιώργος Καφετζόπουλος
Μαρία Κέκου
Ελένη Δρακοπούλου
Θεοδώρα Παπαδημητρίου
Αντωνία Ελευθερίου Γύζη
Κωνσταντίνα Μπαλόγλου
Ιουλίτα Καραμολέγκου 
Μαρία Αλιφραγκή
Ιζαμπέλα Φύτρου
Ευαγγελία Καρτίμπελη
Νικολίνα Δανέζη
Νικολέττα Σιγάλα
Φωτεινή Τζανή
Μαρία Βενετσάνου
Κων/νος Βαρβαρρήγος
Γιάννης Μηνδρινός
Ηλίας Πούλης
Φλώρα Φύτρου
Άντζελα Ροδίτη
Ευαγγελία Αλεξανδροπούλου

Ειρήνη Κοκκάκη

Καλλιόπη Αναπλιώτη
Αρτεμία Δεναξά
Μαρκετούση Δαμίγου
Δημήτριος Τούλης

Μαρικαιη Λιαρουτσου

Γιώργος Χάλαρης

Γιούλα Ανδρεωσάτου

Ελισσάβετ Πλατή

Μαρία Βαρβάρα Χάλαρη

Δημήτρης Τζαβάρας
Σπύρος Χάλαρης
Ειρηνικός Παγώνης
Ιφιγένεια Σιγαλα
Σοφία Χωριανοπούλου
Περικλής Τσιαγκούρης
Νίκος Πολίτης
Κατερίνα Χατζηλούη

Αγγελική Δούρη

Ευαγγελία Δούρη

Νικόλαος Δούρης

Dario De Santis

Ηλίας Μοναχολιάς
Ανδρομάχη Τσιάμη

Αφροδίτη Ζηκουρίδου

Ευαγγελία Συρίγου

Δέσποινα Αλεφραγκή

Χρήστος Μαρκοζάνες

Δέσποινα Βάλβη

Βασιλική Βάλβη

Ευαγγελία Παντελόγλου

Χαράλαμπος Πανοτόπουλος
Ανθή Πατραμάνη
Ευάγγελος Πέπος Ρούσσος
Χαραλαμπία Ιακ. Καραμολέγκου
Νικόλαος Θεοδ. Πουλόπουλος
Γιώργος Κουκούλης
Φώτιος Ντούμας
Αικατερίνη Σιγάλα-Κόρακα
Φρόσω Κεσσοπούλου
Χριστίνα Παγώνη
Κύρος Παγκαλίδης
Αριστείδης Ζήρας
Κωνσταντίνος Αργυρός
Γιούλα Μπίρμπα

Μαρία Δαρζέντα

Φλωρεντία Λαγογιάννη

Δείτε επίσης