Σαντορίνη: Διαμαρτυρία των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών για την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών

απο Cyclades Open

Επιστολή διαμαρτυρίας, προς όλα τα συναρμόδια όργανα της πολιτείας, ενάντια στην κατακόρυφη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε να συντάξουν από κοινού ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Παρά το γεγονός, ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, που στην περίπτωση της Σαντορίνης εμφανίζουν αύξηση της τάξεως έως και του 105%, έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι ζοφερές επιπτώσεις που η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται, σε συνδυασμό και με τις επικείμενες ρυθμίσεις, οι οποίες φαίνεται να πλήξουν περαιτέρω τους ιδιοκτήτες του Δήμου Θήρας, οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στην απόφαση να υπάρξει μία διαπαραταξιακή, εμπεριστατωμένη επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια όργανα και τις σχετικές πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων.

Το θέμα έφερε στο «τραπέζι» του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκτός ημερησίας διατάξεως, ο επικεφαλής της παράταξης «Τώρα! Για τη Σαντορίνη & τη Θηρασιά», κ. Μανόλης Ορφανός, με την ομόφωνη συμφωνία όλων των δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις.

«Καμπανάκι» Μ. Ορφανού για ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις

Στο πλαίσιο της διαδικασίας των ερωτήσεων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ορφανός σημείωσε, πως «ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες τις αντικειμενικές αξίες. Δυστυχώς, 16 Φεβρουαρίου του 2021 το είχα προβλέψει – όχι ως μάντης, αλλά ως λογιστής. Θεωρώ, ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτή την αύξηση, καθώς ο τόπος μας πήρε 105% αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, φτάνει περίπου στο 18%», με τον ίδιο να προτείνει «να πάρουμε έστω και καθυστερημένα μία απόφαση διαμαρτυρίας».

Ο κ. Ορφανός, υπενθύμισε ότι είχε στείλει σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προς τον Πρόεδρο αλλά και με κοινοποίηση στο Δήμαρχο και τους επικεφαλής παρατάξεων στις 16/2/2021, σχετική με το θέμα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ως πλέον εκτός ημερήσιας διατάξεως, ο κ. Ορφανός προειδοποίησε, πως «έπεται συνέχεια. […] Σκοπός και στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η αναπροσαρμογή των τιμών των αγροτεμαχίων, σύμφωνα με τα οικόπεδα. Αυτό θα είναι καταστροφικό, τόσο για τον αμπελώνα της Σαντορίνης, όσο γενικότερα, για όλο το νησί. Θα πρέπει να προλάβουμε τουλάχιστον αυτό, τον ισοσκελισμό, δηλαδή, των αγορτεμαχίων με το απλό οικόπεδο».

Προβληματισμός της αντιπολίτευσης για καθυστερημένες ενέργειες

Σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Ζώρζος, υπενθύμισε, πως πριν από αρκετούς μήνες, ο ίδιος είχε θέσει το θέμα των αντικειμενικών αξιών, όταν ακόμη διαφαινόταν ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή τους.

Παράλληλα, σημείωσε, πως επί Δημαρχίας του, είχε γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά, με τη συνδρομή του τότε Αντιδημάρχου, κ. Καφούρου, του δημοτικού συμβούλου κ. Άγγελου Αργυρού και του κτηματομεσίτη, κ. Μάκη Βλάχου, σχετικά με το θέμα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόπλασμα για την επιστολή διαμαρτυρίας που θα συνταχθεί από τους επικεφαλής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, αν και η οχλήσεις της μειοψηφίας υπήρχαν εδώ και αρκετούς μήνες, «τώρα έχουν επιβληθεί οι αντικειμενικές αξίες και εμείς καλούμαστε να ανατρέψουμε ήδη ειλημμένη απόφαση. Αυτό θα είναι δύσκολο. Πάμε εκ των υστέρων και όχι για να προλάβουμε αυτό που θα συμβεί. Διότι ήταν βέβαιο ότι θα είχαμε μία αύξηση των αντικειμενικών αξιών».

Υπενθυμίζοντας και ο ίδιος την όχλησή του από το Φεβρουάριο του 2021, ο κ. Ορφανός συμφώνησε με τον κ. Ζώρζο, ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο το να μειώσουμε αυτή τη στιγμή τις αντικειμενικές αξίες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι μία διαμαρτυρία», θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των αρμόδιων για τη σύνταξη της επιστολής.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρία Αργυρού, συμφώνησε, πως «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε. Δεν γίνεται, επειδή φαίνεται ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός η Σαντορίνη, να χαρατσώνεται με αυτό τον τρόπο και κάποιοι μικρο-ιδιοκτήτες να πληρώνουν έναν ΕΝΦΙΑ που είναι δυσβάσταχτος. Θα πρέπει η δημοτική αρχή, μιας που ο κ. Δήμαρχος πολύ συχνά βρίσκεται στην Αθήνα να το συζητήσει και να πάρουμε μέτρα. Να κάνουμε μία δυναμική παρουσία, με αίτημα τη μείωση των αντικειμενικών αξιών».

Από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Επιφάνειου Σιγάλα, ασκήθηκε κριτική σχετικά με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. «Τρέχουμε πίσω απ’ τα γεγονότα», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας, πως καθ’ όλη τη διάρκεια που το θέμα «έτρεχε», πέρασαν από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι οποίοι είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους του Δήμου και το θέμα όφειλε να είχε τεθεί.

«Δεν είναι όλοι οι Σαντορινιοί πλούσιοι, και ακόμη κι εκείνοι που έχουν μία περιουσία πάνω στο νησί, δεν μπορούν να τη χρυσοπληρώνουν κάθε φορά», υπογράμμισε ο κ. Ε. Σιγάλας.

Τέλος, πρότεινε, πέραν από την όποια διαμαρτυρία του Δήμου Θήρας, να υπάρξει συσπείρωση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων που πλήττονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, καθώς και με τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να γίνει μία μαζικότερη διαμαρτυρία.

Σ. Κίτσου: «Τραγική έλλειψη στέγης στη Σαντορίνη»

Συμφωνώντας επί της αρχής στη σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θήρας, κ. Σοφία Κίτσου, έθεσε στο προσκήνιο, ένα θέμα που άπτεται των αντικειμενικών, αυτό της έλλειψης στέγης στο Δήμο.

«Από τη μία θέλουμε τη στελέχωση του Γ.Ν. Θήρας, θέλουμε ασφάλεια, θέλουμε καλό προσωπικό για τις εκπληκτικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί και από την άλλη δεν έχουμε στέγη, ενώ το κόστος ζωής έχει υπερβεί τα όριά του», επεσήμανε, αναφέροντας πως το τεράστιο πρόβλημα, με κοινωνικές προεκτάσεις, είναι η έλλειψη στέγης και η υπερκοστολόγηση της ενοικίασης κατοικιών.

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι «θα πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια και να δούμε τα προβλήματα. Να δούμε πόσα τροχόσπιτα και πόσα κοντέινερς έχουν έρθει, παρά τις πολεοδομικές διατάξεις, παρά την αγάπη που έχουμε όλοι για το περιβάλλον – αλλά θεωρητικά. Είναι συνθήκες Μπαγκλαντές. Να δούμε πόσοι αλλοδαποί, στο κέντρο του νησιού, βρίσκονται σε μισθωμένα ακίνητα σωρηδόν, άτομα πάρα πολλά μαζί, εν μέσω κορωνοϊού», αλλά και πως «από την μία ζητάμε τη μείωση των αντικειμενικών και από την άλλη είμαστε εμείς οι ίδιοι που ζητάμε για μία γκαρσονιέρα 600 ευρώ».

Σύμφωνα με την κ. Κίτσου, «έχουμε σιωπήσει σε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Κάποτε υπήρχε σεβασμός στο δάσκαλο, στον αστυνόμο, στο γιατρό, στις κοινωνίες μας. Και πρόθυμα τα χωριά δέχονταν όλους αυτούς Έχει τελειώσει αυτή η εποχή. Να ξαναγίνουμε κοινότητα, να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας ο ένας στον άλλο, γιατί πολύ φοβάμαι, ότι θα γίνει η Σαντορίνη απλά μία απέραντη επιχείρηση».

Δήμαρχος Θήρας: «Χαμένη υπόθεση» το ζήτημα των αντικειμενικών

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θήρας, συμφώνησε, πως «πρέπει να δώσουμε μάχη, διότι όπως είπατε πιο πριν η γη μας, το σπίτι μας δεν ανήκει σε εφοπλιστές, ούτε σε επιχειρηματίες. Ανήκει στον απλό κόσμο».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «η αλήθεια είναι ότι με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, την αυστηρότητα που έρχεται στη δόμηση εκτός σχεδίου, ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, ανεβάζουμε την αξία των σπιτιών μας και των κτισμάτων μας. Αυτό, στο real estate είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο Δήμαρχος δήλωσε θετικός προκειμένου να συνεργαστούν όλοι οι επικεφαλής για τη σύνταξη της επιστολής, εντούτοις εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η επιστολή «δεν έχει καμία τύχη, για να πούμε την αλήθεια».

Όσον αφορά στην κριτική περί καθυστερημένων αντανακλαστικών, ο Δήμαρχος υποστήριξε, πως «δεν υπήρξε περίοδος διαβούλευσης. Απλώς 5 Οκτωβρίου του 2020 ξέραμε ότι το κλιμάκιο των εκτιμητών είχε ήδη καταθέσει την τιμολόγηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπήρχε κανένα στάδιο διαβούλευσης. Τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκε η επιβολή». Μάλιστα ανέγνωσε δημοσίευμα της περιόδου του Ιουλίου, όπου αναφερόταν πως «πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων κινήθηκαν σχεδόν πόρτα-πόρτα για να προσεγγίσουν αντικειμενικές αξίες κοντά στις αγορές, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις (τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, Υπουργείο Οικονομικών κλπ), καθώς όπως έλεγε πολύπειρο στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας, κοινωνική πολιτική δε γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες».

Ο κ. Α. Σιγάλας υποστήριξε, πως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να είναι τραγική για τους ιδιοκτήτες, ενώ επανέλαβε, ότι η επιστολή που προετοιμάζεται «δεν θα έχει καμία τύχη διότι το θέμα έχει κλείσει».

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

Δείτε επίσης