Save Ios: Η αβάσταχτη περιβαλλοντική καταστροφή μιας επένδυσης

απο Cyclades Open

Κι ενώ στα νησιά οι πολίτες δίνουν αγώνα κατά της εξάπλωσης των ομπρελοκαθισμάτων και συναφών κατασκευών στις παραλίες όπου η καταπάτηση στερεί το δημόσιο αγαθό απ’ τους πολίτες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, στην γειτονική μας Ίο η κατάληψη των παραλιών δεν γίνεται μόνο από ομπρελοκαθίσματα.

Γίνεται και από τις τσιμεντένιες γέφυρες στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το σωματείο Save Ios.

Γιατί οι….”στρατηγικές επενδύσεις” που ευαγγελίζονται, χάριν της ανάπτυξης, όσοι βρίσκονται στο τιμόνι αυτής της χώρας δεν βάζουν ούτε όριο, ούτε ενδιαφέρονται για την διάσωση του περιβάλλοντος.

Τις γέφυρες, ναι ακριβώς όπως το διαβάζετε, στην παραλία Κουμπάρα, έκτισε επιχειρηματίας για να συνδέσει οδικώς την παραλία με την βραχονησίδα “Διακοφτό” όπου έχει κατασκευάσει το σπίτι του. Οι γέφυρες είναι παράνομες και για την κατασκευή τους έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή από το Πρωτοδικείο Νάξου και το Εφετείο Σύρου.

Δυστυχώς όμως οι γέφυρες παραμένουν στην θέση τους γιατί η Κτηματική Υπηρεσία και άλλοι αρμόδιοι φορείς κωλυσιεργούν. Ο ίδιος επιχειρηματίας, όπως αναφέρει το Save Ios, έχει καταστρέψει υγρότοπο προστατευόμενο με Προεδρικό Διάταγμα και έχει επιχωματώσει ρέματα σε άλλη περιοχή του νησιού, το “Αυλάκι Παπά”, για να κατασκευάσει το ξενοδοχείο Calilo, το οποίο μάλιστα διαφημίζει ανερυθρίαστα ως πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Οι παράνομες κατασκευές και εκεί παραμένουν στη θέση τους, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η κυβέρνηση έχει εντάξει τρία επενδυτικά σχέδια του ίδιου επιχειρηματία στην Ίο στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων, αγνοώντας την παραβατική αυτή συμπεριφορά, αλλά και την φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη μπουλντόζα ξεκίνησε στο νησί το 2015. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Save Ios είναι το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016

Σχόλιο…

Δεδομένου πως υπάρχουν οι καταδικαστικές αποφάσεις, δεδομένου πως το περιβάλλον δεν έχει αποκατασταθεί μετά από αυτές, εύλογο είναι για κάθε Νιώτη και Νιώτισσα, αλλά και όλους εμάς που βρισκόμαστε στο στόχαστρο τέτοιων αμφιλεγόμενων επενδύσεων να αναρωτηθούμε ποιός εμπαίζει τη δικαιοσύνη και ποιόν εξυπηρετούν τα λογής-λογής τερατουργήματα που καταστρέφουν τον τόπο μας, στο όνομα μια αμφιλεγόμενης ανάπτυξης που τελικά δεν ωφελεί το σύνολο αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και προστατεύοντάς το.

Εύλογη και η απορία πολλών από εμάς που αναρωτιόμαστε γιατί αντί να περιφρουρήσουμε τον τόπο μας και το προϊόν που παράγει, το οποίο εντάσσουμε, έστω και λανθασμένα, στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, με όλα τα σύγχρονα αναπτυξιακά μέτρα και μέσα, ώστε να αναβαθμιστεί και ταυτόχρονα να προστατευτεί όπως πράττουν άλλες χώρες, εμείς επιμένουμε στα παρωχημένα αναπτυξιακά μοντέλα που λειτουργούν χωρίς σεβασμό στον τόπο και στους κατοίκους του.

Τέλος, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να υπάρχει καταδικαστική απόφαση για μη τήρηση της νομοθεσίας που αφορά το περιβάλλον για τον -όποιο-επενδυτή και ενώ υπάρχει καταδικαστική απόφαση να υπάρχει ταυτόχρονα και επιβράβευση του από την κυβέρνηση με την ένταξη τριών επενδυτικών σχεδίων του μέσα στο πρόγραμμα των λεγόμενων στρατηγικών επενδύσεων της χώρας.

Δείτε επίσης