Σχέδια πραξικοπήματος στη Γερμανία: Από τον Ερρίκο ΧΙΙΙ και τους «Πολίτες του Ράιχ» στην ανατροπή της συνταγματικής τάξης

απο Cyclades Open

Από τη σύλληψη του Ερρίκου του 13ου, Πρίγκιπα του Ρόις

Ποιος είναι ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις και ηγέτης της φερόμενης ως τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» που συνελήφθη στην Φρανκούρτη; Πώς και με ποιους σχεδίαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της ισχύουσας συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και την εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος με ηγέτη τον ίδιο; Τι ρόλο διαδραμάτιζε η πρώην ακροδεξιά βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπίργκιτ Μάλζακ- Βίνκεμαν και σε ποιο βαθμό είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και στρατιωτικό υλικό εμπλεκόμενοι από τους κόλπους του γερμανικού στρατού;

Μερικά μόνο από τα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι γερμανικές αρχές σχετικά με την εξάρθρωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ίσως επιχείρησης των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας στη μεταπολεμική Γερμανία. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, μετά τις μαζικές συλλήψεις 25 μέχρι στιγμής ατόμων σε Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία με κατηγορίες για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και στόχο την «ανατροπή των κρατικών θεσμών και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ. 

Εγκληματική δομή με «κυβέρνηση» και «στρατό»

Ήδη 8 συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους συνολικά πάνω από 50 άτομα. Σύμφωνα με τον Πέτερ Φρανκ η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συγκροτήθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή το φθινόπωρο του 2021. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» διέθεταν εσωτερική οργάνωση που προσιδίαζε σε σκιώδη «κυβέρνηση» και διοικούνταν από «κεντρικό συμβούλιο». Ως προς την ιδεολογία τους ο Φρανκ Πέτερ έκανε λόγο για ένα κράμα υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας  αλλά και οπαδών του κινήματος Qanon, γνωστού από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών και συνωμοσιολόγων στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2020

Ο δε «ένοπλος βραχίονας» είχε στόχο να μετατραπεί σε σκιώδη «στρατό» σε περίπτωση ανατροπής του πολιτεύματος. Στον «ένοπλο βραχίονα» φέρονται να μετείχαν ενεργά απόστρατοι αλλά και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός στην Μπούντεσβερ, ο Επιτελάρχης Ανδρέας Μ., 58 ετών, από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας ανέφερε στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ανήκει στο «βοηθητικό προσωπικό» των γερμανικών ειδικών δυνάμεων και είχε τη συνήθη μόνο πρόσβαση σε πυρομαχικά και λοιπό στρατιωτικό υλικό, όπως κάθε μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δορυφορικά τηλέφωνα, ομερτά και χαρτογράφηση της Μπούντεσταγκ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης σε εκτενές ρεπορτάζ του το Spiegel τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» διέπονταν από αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες μυστικότητας και σιωπής. Είχαν μάλιστα αγοράσει για την μεταξύ τους επικοινωνία δορυφορικά τηλέφωνα Iridium, για την περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Το κτίριο της Μπούντεσταγκ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η περίπτωση της πρώην βουλευτού της AfD Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, εν ενεργεία δικαστικού στο Βερολίνο, η οποία θα μπορούσε σύμφωνα με το Spiegel να έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να σχεδίαζε μέσα στο καλοκαίρι τρόπους πρόσβασης στο κτίριο του κοινοβουλίου με τη συνδρομή πρώην αλεξιπτωτιστή. Ως αθλήτρια σκοποβολής η ίδια διέθετε νομίμως δύο πιστόλια.

Σταϊνμάιερ: Νέο επίπεδο απειλής

Στο μεταξύ για ένα «νέο επίπεδο απειλής» στο εσωτερικό της χώρας έκανε λόγο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να αμύνεται απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις καθώς και ότι το ποινικό δίκαιο θα θέσει τα όρια σε περίπτωση που αποδειχθούν ενέργειες προετοιμασίας πραξικοπήματος. Με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων επιθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο καθώς και την εμπλοκή μελών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα ασχοληθεί πάντως και η Επιτροπή Άμυνας της Μπούντσεταγκ, ανέφερε η επικεφαλής της Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν.

Σειρά έχει το ποινικό δίκαιο κατά τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ

Ως προς το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στους «Πολίτες του Ράιχ» ελάχιστα είναι προς το παρόν γνωστά. Η ρωσική πρεσβεία στo Bερολίνο διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά οποιαδήποτε διασύνδεση ή επαφή με το συγκεκριμένο δίκτυο. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο κυβερνητικό μπρίφινιγκ, για την ώρα δεν διαφαίνεται ρωσική διάσταση, ωστόσο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των ερευνών.

Πηγή: Deutsche Welle
📸 Deutsche Welle

Δείτε επίσης