Σε ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ψηφιακή συνδεσιμότητα αγροτικών και παράκτιων κοινοτήτων η InCites Consulting

απο Cyclades Open

Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών όσον αφορά τη χρήση προηγμένων ψηφιακών ευρυζωνικών λύσεων για τη βελτίωση της ζωής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ και των στόχων της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Το XGain είναι ένα τριετές πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και αποσκοπεί στην υποστήριξη τέτοιων πολιτικών. Το XGain έχει ως στόχο να εξοπλίσει τις αγροτικές και παράκτιες κοινότητες της Ευρώπης (π.χ. αγρότες, δασολόγους, αλιείς κ.λπ.) με ένα απλό, εύχρηστο εργαλείο για την επιλογή της πιο ανταγωνιστικής, ανθεκτικής και βιώσιμης λύσης ψηφιακής συνδεσιμότητας που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η InCites Consulting επιλέχθηκε ως επικεφαλής του πακέτου Εργασίας 4 – XGain του Έργου Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής ένωσης λόγω της τεχνογνωσίας της στην ανάπτυξη τεχνοοικονομικών αξιολογήσεων διαφόρων τεχνολογιών ψηφιακής συνδεσιμότητας, καθώς και λόγω της εμπειρίας της στην ανάπτυξη σχετικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνδεδεμένα με 5G για την παρακολούθηση καλλιεργειών και δασών στην Ισπανία, σε έναν ψηφιακό βοσκό στο Βέλγιο, σε ρομπότ-φροντιστές ηλεκτρονικής υγείας για ηλικιωμένους στην Ελλάδα και πολλά άλλα, το XGain στοχεύει στην επίλυση πραγματικών αναγκών των αγροτικών πληθυσμών, σε πραγματικό χρόνο, αποδεικνύοντας την αξία του σε έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

“Η InCites Consulting οραματίζεται έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι, οι διαδικασίες, οι μηχανές και τα αντικείμενα γύρω τους είναι ψηφιακά συνδεδεμένα, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή με τι ασχολούνται, με τρόπο που να καθιστά δυνατή τη βιώσιμη διαβίωση στον πλανήτη μας. Ως εκ τούτου, η ενεργός συμβολή με την τεχνογνωσία μας σε έργα Έρευνας και Καινοτομίας όπως το XGain, είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς”, δήλωσε ο Δρ Ιωάννης Νεοκοσμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της InCites Consulting.

Ο γενικός συντονιστής του Έργου XGain, Δρ. ‘Αγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ICCS) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόσθεσε: “Με το XGain στοχεύουμε στην βελτίωση της κοινωνικής ετοιμότητας των αγροτικών κοινοτήτων για την εύκολη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογικών λύσεων που είναι πολύτιμες για αυτές. Επιλέξαμε την InCites Consulting ως έναν από τους συνεργάτες μας σε αυτό το έργο, λόγω της αποδεδειγμένης τεχνογνωσίας της στην επιχειρηματική μοντελοποίηση και στην τεχνοοικονομική ανάλυση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και της ισχυρής δέσμευσής της για την επίτευξη αποτελεσμάτων υψηλής ποιότητας”. Συμπεριλαμβανομένης της InCites Consulting, η κοινοπραξία XGain αποτελείται από 17 οργανισμούς από 9 μέλη της ΕΕ και 2 συνδεδεμένα μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία αντίστοιχα, και αναμένεται να παραδώσει τα αποτελέσματά της στα τέλη του 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να ανατρέξουν στην σελίδα: InCites Consulting

📸 Warren Wong/Unsplash

Δείτε επίσης