Σεισμός στην Τουρκία: Σοβαρός κίνδυνος επιδημιών

απο Cyclades Open

Οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις μολυσματικές ασθένειες που έρχονται και θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκείνοι που κατάφεραν να επιζήσουν από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία την προηγούμενη Δευτέρα.

Εκατομμύρια οι άστεγοι

Μια εβδομάδα  μετά την τραγωδία, στο ισοπεδωμένο Καχραμανμάρας, το επίκεντρο των σεισμών, τόνοι από μπάζα καλύπτουν τους δρόμους. Οι σκηνές είναι φρικιαστικές, σαν βγαλμένες από τον χειρότερο εφιάλτη. Στους δρόμους, απελπισμένοι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, ενώ στα περίχωρα της πόλης ένας καταυλισμός με σκηνές της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών παρέχει στέγη και τροφή στους ταλαιπωρημένους σεισμόπληκτους.

Στο Γκαζιαντέπ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης μαζί με την παράλληλη απομάκρυνση των τόνων συντριμμιών, που υπάρχουν από τις κατεστραμμένες πολυκατοικίες. Το κρύο είναι τσουχτεροί και οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και διανυκτερεύουν στα πάρκα γιατί απλά δεν έχουν πια σπίτι να πάνε.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον τουρκικό νότο είναι πλέον άστεγοι. Το ερώτημα που ανακύπτει στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι τι θα απογίνουν οι άστεγοι. Η συνομοσπονδία των τουρκικών επιχειρήσεων εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένα εκατομμύριο κοντέινερ ή προκατασκευασμένα σπίτια.

Οι γιατροί προειδοποιούν για επιδημίες

Οι Τούρκοι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι υγειονομικές συνθήκες είναι εντελώς ιδιαίτερα επικίνδυνες στους καταυλισμούς και μέσα στις σκηνές. Φοβούνται, επίσης, ότι πόλεις, με τους όγκους των ερειπίων γεμάτα νεκρούς, θα μετατραπούν σε «υγειονομικές βόμβες».

Η κατάσταση είναι δύσκολη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η χειμερινή περίοδος ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών και σε τόσο άσχημες συνθήκες οι επιδημίες έρχονται πολύ εύκολα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό που κυρίως φοβούνται οι γιατροί είναι η επιδημία ηπατίτιδας Α, η επιδημία ιλαράς και η επιδημία φυματίωσης. Σε τόσο άσχημες συνθήκες και με τους ανθρώπους διαλυμένους και στοιβαγμένους σε σκηνές, όλα μπορούν να συμβούν.

Αυτό, που τονίζουν όλοι είναι πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προτού υπάρξουν επιδημίες και μεταδοτικές ασθένειες στις κατεστραμμένες πόλεις και μέσα στους καταυλισμούς.

Πηγή: Ecozen/ΕΡΤ News

Δείτε επίσης