Για τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου η χρονιά κλείνει μ’ ένα αισιόδοξο μήνυμα από την ορεινή Νάξο. Οι σκανιάδες -τα όρνεα- ζουν και βασιλεύουν στα βουνά της Νάξου έχοντας σύμμαχο ανθρώπους που τα παρακολουθούν και τα προστατεύουν.
Οι “καθαριστές της Φύσης” που τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα οι επιβλητικοί σκανιάδες, έχουν αυξήσει τον πληθυσμό τους, ενώ ανάμεσά τους έχουν ενταχθεί πλήρως και όρνεα από άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και άλλα που κάποτε χρειάστηκαν την ανθρώπινη βοήθεια προκειμένου να επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον έπειτα από κάποιον τραυματισμό.
Η ανάρτηση του Συλλόγου που ακολουθεί, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα των βουνών της Νάξου:
“Όμορφα και αισιόδοξα νέα από την ορεινή Νάξο, κατοικία ενός μεγάλου πληθυσμού Όρνεων (είδος Gyps fulvus), γνωστοί στην τοπική διάλεκτο και ως “Σκανιάδες”.
Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου παρακολουθεί και φροντίζει τα πανέμορφα αυτά πλάσματα, των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, παρά τις απώλειες που υπέστησαν κατά τους θερινούς μήνες, όταν κάποια πτηνά, στην πλειοψηφία τους νεαρά, κατέληξαν στη θάλασσα λόγω της παρατεταμένης ζέστης.
Σ’ αυτόν τον πληθυσμό παρατηρούμε και αρκετά μαρκαρισμένα Όρνεα (tags, δαχτυλίδια), 4 από τα οποία είναι από την επανένταξη που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας το 2019 σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής έχοντας ενταχθεί με επιτυχία και είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι κάποια Όρνεα έφεραν tags από άλλες χώρες! Μετά από έρευνα και σε συνεργασία με το “Birds of Prey Protection Foundation Belgrade Serbia”, πληροφορηθήκαμε ότι αυτά τα Όρνεα έχουν μαρκαριστεί σε φωλιές που βρίσκονται στο Uvac της Βόρειας Σερβίας και στη νήσο Cres της Κροατίας.
Τουλάχιστον 6 Όρνεα από τις παραπάνω χώρες έχουν βρει καταφύγιο στη Νάξο και έχουν ενταχθεί στον τοπικό πληθυσμό, καθώς τα περισσότερα τα παρατηρούμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ακόμη και σε φωλιές.
Τα Όρνεα αποτελούν σημαντικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας λειτουργώντας ως «καθαριστές της φύσης», καθώς τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα, που λόγω της αυξημένης κτηνοτροφίας του νησιού υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα.
Ευχόμαστε τα βουνά της Νάξου να παραμείνουν φιλόξενα για αυτά τα μοναδικά πτηνά και οι επόμενες γενιές να έχουν την τύχη να τα θαυμάζουν στους ουρανούς και στα όρη του νησιού!”
Ευχόμαστε το 2024 να είναι η χρονιά που δεν θα χρειαστεί να παλέψουμε τόσο για το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του νησιού μας που το καθιστά μοναδικό. Ας είναι το 2024 η χρονιά που η ενσυναίσθηση και αγάπη για το περιβάλλον θα μας οδηγήσει στην ορθή διαχείριση, την προστασία και την διαφύλαξή του γι’ αυτό που πραγματικά είναι: ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος θησαυρός που χωρίς αυτόν θα είμαστε φτωχότεροι.
Φωτογραφίες: Naxos Wildlife Protection (Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου)