Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων: 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου – “Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης”

απο Cyclades Open

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων ν. Κυκλάδων συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Ότι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας

Η σχέση κόστος-όφελος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι η πραγματική αιτία κάθε εγκλήματος που συντελείται σε όλους τους χώρους δουλειάς. Είναι η βάση που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, των επιβατών. Είναι η αιτία για το δυστύχημα των Τεμπών, ο λόγος που οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια.

Όλα θυσιάζονται στον βωμό των κερδών! Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι, αποτελούν την καύσιμη ύλη των κερδών τους, με τη ζωή μας αναλώσιμη. Η ίδια κατάσταση υπάρχει στο σύνολο των μεταφορών, στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο μετρό, στο τραμ, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια, παντού!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκληματικής νοοτροπίας του «πάμε κι όπου βγει» είναι και η αναχώρηση του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με 114 επιβάτες, μετά από πρόσκρουση στο λιμάνι Πηγαδιών της Καρπάθου σήμερα 06 Μάρτη. Είναι η ίδια πολιτική που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με δεκάδες θύματα.

Προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία πως μετά από την απόφαση της Λιμενικής Αρχής Καρπάθου για απαγόρευση του απόπλου, το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο επειδή προσκομίστηκε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο νηογνώμονα. Κανένα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας -που δίνεται ακόμα και εξ αποστάσεως από νηογνώμονες- δεν αναιρεί την ανασφάλεια που νιώθουμε οι νησιώτες με τα σαπιοκάραβα, δεν εξαφανίζει το βεβαρημένο ιστορικό των πλοίων με σωρεία βλαβών, προσαράξεις, τα εργατικά ατυχήματα και τον κίνδυνο να επαναληφθούν.

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο ζύγι κόστους- οφέλους, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για ασφαλείς, φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για ελέγχους αξιοπλοΐας των πλοίων με κρατική ευθύνη.
  • Άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

Δείτε επίσης