Σουδάν: Χάος, φόβος και σφοδρές μάχες – Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

απο Cyclades Open

Μαίνονται για δεύτερη ημέρα οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 56 άμαχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες ομογενείς, ενώ εκτιμάται ότι δεκάδες είναι οι νεκροί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Συγκεχυμένες είναι ακόμη οι πληροφορίες για περίπου 15 εγκλωβισμένα άτομα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Οι μέχρι τώρα αναφορές αφορούν στη χρήση βαρέων όπλων και από τις δύο πλευρές, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αντίπαλους στόχους.

Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Σε έκτακτη σύνοδο θα προχωρήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Μαρτυρίες ελλήνων ομογενών τη στιγμή που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες

Τα περισσότερα μέλη της ομογένειας δηλώνουν τις τελευταίες ώρες ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα στα σπίτια τους. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας που περνούν και πως κατάφεραν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Ένας από τους Έλλήνες στην περιοχή είναι ο κύριος Νικόλας, που ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ την ώρα που ξέσπασαν οι σφοδρές εχθροπραξίες στο Σουδάν. Αυτή τη στιγμή, είναι αποκλεισμένος σε σπίτι φίλου του στη Χαρτούμ.

Ο κ. Νικόλας αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΑΝΤ1: “Γινόταν ο χαλασμός…όλο το βράδυ δε κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε“.

“Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία” συμπληρώνει και συνεχίζει σχετικά με τον οπλισμό που υπήρχε, “Πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την ώρα που σφαίρες εκτοξεύονται έξω από το σπίτι του, ένας από τους Έλληνες που συνέδραμαν στην διακομιδή των δύο τραυματιών περιγράφει καρέ καρέ τη σκηνή.

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο… Με τη βοήθεια των φίλων των σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο”, αναφέρει.

Κρατώντας τη ψυχραιμία τους, αποφεύγουν παράθυρα και ελπίζουν στη παύση των εχθροπραξιών. “Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση“, περιγράφει στη συνέχεια για τις συνθήκες που επικρατούν.

Ο Γεράσιμος Παγουλάτος, Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν αναφέρει: “Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν”.

Η ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ πάντως εκφράζει μέσω του ΑΝΤ1 ένα μήνυμα ψυχραιμίας και ομόνοιας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, λέει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως και σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των δύο ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως εκτιμά ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» αναφέρει νεότερη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει ακόμη.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες» καταλήγει.

Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν αποδέχτηκαν πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα ξεκινώντας από τις 16:00 τοπική ώρα (14:00 GMT) της Κυριακής.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα απάντησης «εάν οι παραστρατιωτικοί της RSF προβούν σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Νωρίτερα την Κυριακή το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν αφού τρεις από τους υπαλλήλους της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Πηγή: NEWS247

📸 via twitter

Δείτε επίσης