Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

απο Cyclades Open

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεπορίας θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», ανέφερε από το Ρέθυμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως «με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων – εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως σημείωσε παράλληλα, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Διευκρίνισε ακόμη πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον κ. Δένδια.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Ν. Δένδια

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

Απομακρύνθηκε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ

Την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ξεκίνησε επίσης επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ακόμη ότι συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε το Σάββατο ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της.

Μαίνονται οι συγκρούσεις – Στιγμές τρόμου ζουν οι κάτοικοι

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί – να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

O στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Και χθες Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού. Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές.

Στο μεταξύ η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. «Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ», ανέφερε.

Πηγή: naftemporiki.gr

📸Instagram @lostshmi/via REUTERS

Δείτε επίσης