Στον σκληρό πυρήνα της οικονομίας περνάει ο πληθωρισμός – Άνοδος τιμών στα τρόφιμα

απο Cyclades Open
ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μία γλυκόπικρη γεύση άφησε πίσω της η ανακοίνωση της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο. Από την μία υπάρχει η ικανοποίηση ότι συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχή μήνα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φέρνοντας την Ελλάδα στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά από την άλλη εδραιώθηκε η τάση που δείχνει ότι το νέο μεγάλο πρόβλημα αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της καθημερινότητας του πολίτη και αυτό είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα.

Μέσα στο Νοέμβριο καταβλήθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης, να συγκρατηθούν οι τιμές, προσπάθεια που απέδωσε εν μέρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδωσε λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ο δείκτης των τροφίμων σύμφωνα με την Eurostat στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο κατά 13,6%, έναντι αυξήσεως 12,4% τον Οκτώβριο, δηλαδή ενισχύθηκε επιπλέον κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη και αυτό διότι η αύξηση του δείκτη των τροφίμων από 12,3% ανέβηκε στο 12,8%, μία διαφορά της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Εύλογα μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να μιλά για σχετική επιτυχία στην προσπάθεια που καταβάλλει με το «καλάθι του νοικοκυριού», ωστόσο μία αύξηση σε μέσα επίπεδα κοντά στο 13% στα τρόφιμα θεωρείται ένα εξωπραγματικό ποσοστό που πλήττει κυρίως τους πλέον ευάλωτους, αφού η δυνατότητα να περιορίσει κάποιος τα είδη πρώτης ανάγκης είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αναζητούν νέα εργαλεία στην κυβέρνηση 

Ο λόγος αυτός είναι που κάνει τους κυβερνώντες να αναζητούν και άλλες λύσεις ενίσχυσης των εν λόγω νοικοκυριών, από το νέο έτος. Και αυτό διότι για τον Δεκέμβριο με κάποιο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα θα βελτιωθεί, είτε λόγω της έκτακτης βοήθειας των 250 ευρώ, είτε λόγω του δώρου για εκείνους που το λαμβάνουν, είτε λόγω της χορήγησης των διαφόρων επιδομάτων.

Όμως από το νέο έτος όλα αυτά θα είναι παρελθόν και επειδή δεν προβλέπονται σημαντικές μεταβολές, προς το καλύτερο για τα επίπεδα των τιμών.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε από την Eurostat, η επιβράδυνση τον Νοέμβριο οφείλεται στο γεγονός ότι η άνοδος στις τιμές ενέργειας είναι πιο ήπιες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μηχανισμός στο ρεύμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις ήτα πολύ υψηλές, ενώ πλέον είναι πασιφανές ότι διαχέονται οριζόντια στο σύνολο της οικονομίας «χτυπώντας» κλάδους που μέχρι πρόσφατα ήταν στο απυρόβλητο ή είχαν επηρεαστεί ελάχιστα.

Σύμφωνε με την Eurostat παρατηρήθηκε άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 10% στην Ευρωζώνη, έναντι 9,5% και 10,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο.

Για δεύτερο συνεχή μήνα η άνοδος των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ελλάδα, αφού και τον Οκτώβριο κατεγράφη μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ευρωζώνη καταγράφεται, επίσης, επιβράδυνση το Νοέμβριο μετά από έναν Οκτώβριο ισχυρής επιτάχυνσης της ανόδου των τιμών.

Επιβράδυνση λόγω της ενέργειας 

Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα δείχνουν πως η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις τιμές της ενέργειας των οποίων η άνοδος είχε αρχίσει από το 2021 και πλέον το ποσοστό μεταβολής μειώνεται (σ.σ. και με την συνδρομή του νέου μηχανισμού στις τιμές ρεύματος): από άνοδο 20,7% τον Οκτώβριο σε 12,3% τον Νοέμβριο. Και στις υπηρεσίες η άνοδος επιβραδύνεται από 6,5% τον Οκτώβριο σε 5,8% τον Νοέμβριο.

Αντιθέτως ο δείκτης εκτός ενέργειας επιταχύνεται (από 8,3% σε 8,6%). Στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε επίσης