Σβήνουν οι ελπίδες για το βαθυσκάφος «Τιτάν»-Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες-«Ακόμα και να υπάρχει οξυγόνο, οι άνθρωποι είναι σε κώμα» [βίντεο]

απο Cyclades Open

Λίγες ώρες οξυγόνου έχουν μείνει για τους επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος «Τιτάν», που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ καταδύθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις ελπίδες να έχουν αναζωπυρωθεί μετά τους υποθαλάσσιους ήχους που ακούστηκαν την Τετάρτη, ωστόσο χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί αν προέρχονταν από τον «Τιτάνα», όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών“.

Στις έρευνες, συμμετέχει το υπερσύγχρονο πλοίο «Atalante», που έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών και φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, ενώ στη μεγάλη επιχείρηση συμμετέχουν ΗΠΑ, Καναδάς και Γαλλία, με υπερσύγχρονα σκάφη και εναέρια μέσα.

Το πεδίο των ερευνών καλύπτει σε μέγεθος έκταση διπλάσια της πολιτείας Κονέκτικατ, δηλαδή 22.000 τ. χλμ. και φτάνει σε βάθος άνω των 4 χλμ, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μ.

«Δεν υπάρχει ελπίδα για τους επιβαίνοντες, είναι ήδη σε κώμα»

Ο Δημήτρης Παληάτσος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και αξιωματικός υποβρυχίων μιλά στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» για το είδος του σκάφους αυτού, ενώ εμφανίζεται απαισιόδοξος για την επιχείρηση διάσωσης, θεωρώντας πως οι επιβαίνοντες έχουν πεθάνει.

«Και να το εντοπίσουν το υποβρύχιο, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Ακόμα και να υπήρχαν τα μέσα στην περιοχή, όταν θα τους ανασύρανε δεν θα υπήρχε αέραςΕγώ δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή οξυγόνο και ζωντανοί. Η εταιρεία είναι αναξιόπιστη, το όχημά της είναι πρόχειρο».

Για τον ήχο που ακούστηκε να εκπέμπεται πιθανώς από το υποβρύχιο ο κ. Παληάτσος αναφέρει, όπως σημειώνει το ethnos.gr, πως «από την στιγμή που ακουγόντουσαν οι ήχοι, είναι δείγμα ζωής. Ένας άνθρωπος δημιουργούσε αυτούς τους θορύβους γιατί ήταν περιοδικοί, ανά μισάωρο, τους άκουσε ένα αξιόπιστο αεροσκάφος. Τώρα δεν υπάρχουν ήχοι, μέχρι προχτές που ακούστηκαν υπήρχε ζωήΕάν συνέχιζε και υπήρχε οξυγόνο θα υπήρχε και μετά αυτός ο ήχος, δηλαδή άνθρωπος που θα έδινε σημείο ζωής. Νομίζω πως οι επιβάτες είναι σε κατάσταση που δεν μπορούν να δώσουν σημεία ζωής».

«Ακόμα και να υπάρχει οξυγόνο, οι άνθρωποι είναι σε κώμα»

Για το τι συνθήκες επικρατούν σε ένα τέτοιο υποβρύχιο σε μεγάλο βάθος, εξηγεί:

«Το σκάφος το συγκεκριμένο δεν είναι υποβρύχιο αλλά ένας σκάφος χαμηλότερης ποιότητας το οποίο δεν είναι και αξιόπιστο. Πρέπει να πάρει έγκριση αυτό το σκάφος να βάλει μέσα ανθρώπους και απορώ και αυτοί πώς μπήκαν. Σε ένα κανονικό υποβρύχιο υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, συστήματα για τη δύσκολη στιγμή. Αυτό φαίνεται και από την εικόνα πως δεν έχει ποιότητα κατασκευής. Αποδεικνύεται πως δεν έχει και συστήματα ασφαλείας. Δεν θα έπρεπε να μείνει κάτω αλλά να ανέβει πάνω και να έχει ισχύ ανάγκης. Δεν μπορεί να μην έχει επικοινωνίες και να μην στέλνει σήματα».

«Από μελέτες που έχουν γίνει από το αμερικανικό ναυτικό, στην καμπίνα αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει υποθερμία, με βαθμούς κάτω του μηδενός. Σιγά σιγά μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα όσο περνάνε οι μέρες. Δεν νομίζω πως υπάρχει ζωή. Εάν λέμε πως μέχρι το μεσημέρι υπάρχει οξυγόνοήδη οι άνθρωποι έχουν πέσει σε λήθαργο, σε κώμα, σε μια κατάσταση αναισθησίας. Οι άνθρωποι προκάλεσαν θόρυβο, δεν ήταν θόρυβος κάποιου ψαριού. Άρα τότε που τους ακούσαμε υπήρχε ένας άνθρωπος που χτύπαγε κάθε μισή ώρα. Δυστυχώς, ο ήχος δεν μπόρεσε να δώσει τον εντοπισμό του σκάφους».

Τα σενάρια για το πώς χάθηκε το υποβρύχιο 

Ο αντιναύαρχος ε.α. μιλά και για τα σενάρια για το τι μπορεί να έχει γίνει και χάθηκε το υποβρύχιο: «Θεωρητικά πρώτο σενάριο είναι να έχει χαθεί η ισχύς, δεύτερο σενάριο είναι ή πήγε πολύ κοντά στον Τιτανικό και μάγκωσε κάπου. Τρίτο σενάριο είναι να έχουν χαλάσει τα συστήματα κατεύθυνσης».

Μάλιστα, επισημαίνει πως: «Βάλαμε ανθρώπους μέσα και τους πήραν τόσα χρήματα για να τους πάνε στα 4.000 μέτρα με ένα joystick, με έναν διακόπτη on/off, χωρίς συστήματα ασφαλείας».

Αποκαλυπτικό βίντεο: Γι’ αυτό δεν βρίσκουν το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού

Είναι τόσο βαθύ το σημείο, όπου κείτεται το κουφάρι του Τιτανικού, που η διάσωση και η ανέλκυση του υποβρυχίου της OceanGate, Τιτάνας με τους «5» επιβαίνοντες είναι τρομερά δύσκολη υπόθεση.

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές που ερευνούν την περιοχή για 5η ημέρα είναι πολλές. Η αχανής έκταση τόσο σε στεριά όσο και στον βυθό είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ερευνηθεί εκτενώς, με τον χρόνο να κυλά εναντίον τους. Ενώ ακόμα και εάν εντοπίσουν το βαθυσκάφος, η επιχείρηση ανέλκυσής του είναι περίπλοκη, μιας κι τα μέσα που υπάρχουν για μία τέτοια διάσωση είναι ελάχιστα.

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου χάθηκε το υποβρύχιο το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, είναι πολύ απομακρυσμένη και τραχιά -και το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται περίπου 3.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μια πολύ καλή αποτύπωση της δυσκολίας της επιχείρησης διάσωσης δίνει το βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, όπου φαίνεται ξεκάθαρα το βάθος, στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα μέσα διάσωσης όπως φαίνεται παραπάνω.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, ethnos.gr, ieidiseis.gr

Δείτε επίσης