Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου: Δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στη Μύκονο – Διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα

απο Cyclades Open

Για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στο νησί της Μυκόνου μίλησαν στην ΕΡΤ ο Σπύρος Αποστόλου, εντεταλμένος Σύμβουλος Χωροταξικού Σχεδιασμού Δήμου Μυκόνου και ο Αντώνης Κυραντώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου.

«Υπάρχει χωροταξική μελέτη από το 2005. Γνωρίζουν οι πάντες -μηχανικοί πολίτες- που μπορούν να κτίσουν, πόσο μπορούν να κτίσουν αν μπορούν να κτίσουν» δήλωσε ο κ. Κυραντώνης ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «News Room» και τη δημοσιογράφο Boύλα Μαλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες στο νησί και όπως τόνισε είναι δυστύχημα το γεγονός ότι «δε λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός».

«Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες και οι εγκρίσεις των υπηρεσιών υπολειτουργούν, δίνοντας τη δυνατότητα σε ορισμένους επιτήδιους για παρανομία και αυθαιρεσία.

Το καλοκαίρι η Μύκονος διαχειρίζεται 200.000 επισκέπτες καθημερινά

Από την πλευρά του ο Σπύρος Αποστόλου, Σύμβουλος Χωροταξικού Σχεδιασμού στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων εστίασε
στο ότι πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Μυκόνου είναι η στελέχωση των υπηρεσιών. «Η Μύκονος μπορεί να φαίνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι μπορεί να έχει 10.000 μόνιμους κατοίκους, στην πραγματικότητα όμως το καλοκαίρι διαχειρίζεται έναν κόσμο των 200.000 επισκεπτών και κατοίκων την ημέρα. Καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο εύρος και ένα τέτοιο πλαίσιο, θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καθώς και οι υπηρεσίες να είναι μόνιμες στο νησί».

Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες πολεοδομίας

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ληφθούν μέτρα για το νησί των ανέμων τόνισε ότι ως κάτοικοι της Μυκόνου χαιρετίζουν την κίνηση αυτή που γίνεται για τον ελεγκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος έκανε λόγο για χρόνια και διαρκή αιτήματα των αρμοδίων να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας.

«Έχουμε κάνει αίτημα ως Δήμος Μυκόνου ώστε να ξαναλειτουργήσει η Πολεοδομία. Ζητούμε πάγια το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής να βρίσκεται στη Μύκονο. Ζητούμε πάγια η αρχαιολογία να βρίσκεται στη Μύκονο, διότι αν αυτά τα πράγματα ήταν εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να ελέγξουμε, μαζί με τις υπηρεσίες και ο Δήμος Μυκόνου να ελέγξουμε αυτό το πράγμα», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

Και όπως επισήμανε, υπάρχουν και μέρη στη Μύκονο, όπως είναι ο παλιός οικισμός που πρέπει να δώσει έγκριση η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που έχει συγχωνευθεί και είναι πλέον στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σημασία των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων λέγοντας ότι είναι εθνικής σημασίας και έρχονται να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες πολεοδομικής φύσεως που έχουν δημιουργηθεί για ολόκληρες δεκαετίες.

Πηγή: ΕΡΤ News

Δείτε επίσης