Συνεχίζεται η κόλαση φωτιάς-Πνιγμένη στον καπνό η Ελλάδα, τι γίνεται στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών

απο Cyclades Open

Τιτάνια η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών στην  Πάρνηθα. Η πυρκαγιά κατευθύνεται ανεξέλεγκτη προς την καρδιά του Εθνικού Δρυμού. Μετά και τις εκρήξεις φωτιάς τη νύχτα  έκαψε ένα κομμάτι στις παρυφές του. Εκκενώθηκαν Αγία Παρασκευή και Άγιος Νικόλαος, ενώ πολλοί ακόμη οικισμοί της περιοχής είναι σε ετοιμότητα για εκκένωση.

Για 6η ημέρα δίνουν μάχη με την πύρινη κόλαση οι δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη. Μεγάλο μέτωπο στη Ροδόπη. Σε πύρινο εφιάλτη και η Βοιωτία.

Πνιγμένη η Ελλάδα στον καπνό από τις φωτιές

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το πέρασμα του Σταθμού έγινε στις 23 Αυγούστου, στις 14:18. Ο Σταθμός πέταξε σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, με την τροχιά του να τον φέρνει από τη Φλώρινα προς τη Ρόδο.

Ο καιρός ήταν σχετικά καθαρός, αλλά ο καπνός είναι ιδιαίτερα ορατός στη Μακεδονία (μετά το 0:35 στο βίντεο) και τη Θεσσαλία (μετά το 1:10), αλλά και στην Εύβοια. Η εικόνα καθαρίζει πάνω από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Από το σημείο όπου είναι η κάμερα του Σταθμού δεν φαίνεται η Αττική ή η Βοιωτία που είναι και τα δύο μεγάλα μέτωπα.

Η πύρινη κόλαση συνεχίζεται για 6η μέρα στην Αλεξανδρούπολη

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι’ αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρτοποιός: Ένα μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη

«Το μέτωπο την Αλεξανδρούπολης και το δάσος της Δαδιάς είναι εκείνο που μας απασχολεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου» σημειώνει στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας πως «πλέον με το μέτωπο στη Ροδόπη θεωρείται μία πυρκαγιά μεγάλη οποία κινείται δυτικά από την Αλεξανδρούπολη και υπάρχει αυτή η τάση του μετώπου της Αλεξανδρούπολης να ενωθεί με το κομμάτι της Ροδόπης».

Παράλληλα ο κ. Αρτοποίος έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν εστίες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών αλλά και των μηνυμάτων του 112 αν σταλούν.

Σημειώνεται πως η φωτιά στον Έβρο μαζί με τις φωτιές σε Βοιωτία και Πάρνηθα είναι τα τρία ενεργά μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα-Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κάτοικοι στους Θρακομακεδόνες

Σύμφωνα με αναφορές, η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.

Το μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων επεκτείνεται σε σημεία, που δεν έχουν καεί, και πλησιάζει από τα ανατολικά των οικισμό των Θρακομακεδόνων, όπου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η μεγάλη αναζωπύρωση ξέσπασε στις τρεις τα ξημερώματα στην φωτιά της Πάρνηθας. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα ξέσπασε μεγάλη αναζωπύρωση στην χαράδρα πάνω από το Μετόχι Πάρνηθας. Περίπου μία ώρα μετά εκκενώθηκε ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών και έχει ζητηθεί από τους κατοίκους σε Πανόραμα, Μπόσκιζα και Θρακομακεδόνες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η φωτιά κινείται από την αρχή του δρυμού έως περίπου το τελεφερίκ και δυτικά από τις ταβέρνες της Λ. Πάρνηθος.

Η πυρκαγιά που καίει για τρίτη ημέρα πλέον και είχε αρχικά ξεσπάσει από την περιοχή της Μονής Κλειστών έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και με το πρώτο φως επιχειρούν 6  αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Λ. Κων/νου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων, στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων, στη Λ. Κύμης από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό, στην Λ. Κύμης από την οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες και στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα.

Πηγή: news247.gr, naftemporiki.gr, twitter

Δείτε επίσης