Συνεργατισμός και εκπαίδευση μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας

απο Cyclades Open

Την πεποίθησή του ότι ο συνεργατισμός και η ενίσχυση της εκπαίδευσης είναι οι παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η οποία εκτός από πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί κα σημαντικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στη διάρκεια του χαιρετισμού του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΥΠΑΑΤ υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω των συνεργατικών σχημάτων και να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, και σημείωσε ότι ενώ στην Ευρώπη μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των παραγομένων προϊόντων, στην Ελλάδα το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%».

Για το θέμα της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή διαμορφώνεται στο 6,8% στη χώρα μας όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 25% και σε ορισμένες χώρες φτάνει και στο 55%.

«Μόνο εάν υπάρξει ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε μέσω αυτού να διακινούνται περισσότερα προϊόντα και αν παράλληλα ενισχυθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων, τότε θα απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα που φραστικά τάσσονται υπέρ των συνεργατικών σχημάτων, να το κάνουν και στην πράξη και αναφέρθηκε στην απουσία συναίνεσης όπως και στην άρνηση ορισμένων να στηρίξουν στη Βουλή τη ρύθμιση για μείωση της φορολογίας κατά 50% των κερδών στα συνεργατικά σχήματα.

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Γεωργαντάς τους κάλεσε να ξεπεράσουν την «κακή αντίληψη» του παρελθόντος για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα και να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει τόσο η ΕΕ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί ο συνεργατισμός.

Μάλιστα, λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας είναι ο κατακερματισμένος κλήρος, ο ίδιος είπε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τα συνεργατικά σχήματα, τους αναδασμούς και τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων.  

Επιπλέον, ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε σε συζήτηση τους επικεφαλής των συνεργατικών σχημάτων για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, να γίνει συζήτηση για την υιοθέτηση ανθεκτικότερων καλλιεργειών και να επεκταθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
📸 Raphael Rychetsky/Unsplash

Δείτε επίσης