Σύρος: Κάλεσμα φοιτητών σε κινητοποίηση στην Πλατεία Μιαούλη-“ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων”

απο Cyclades Open
Σύρος: Κάλεσμα φοιτητών σε κινητοποίηση στην Πλατεία Μιαούλη-"ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων"

Ανακοίνωση / εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων εξέδωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων να πλησιάζει σαν πιθανότητα ολοένα και περισσότερο, η πανεπιστημιακή κοινότητα οργανώνεται για ακόμη μία φορά με σύνθημα.

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές!»

Το Άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια…».

Σε αντιπαράθεση έρχεται το Άρθρο 28, ανοίγοντας έτσι ένα «παραθυράκι» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την εκμετάλλευση αυτού του παραθύρου για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο «διακρατικών συμφωνιών» με καταληκτικό στόχο την μελλοντική μεταρρύθμιση του Άρθρου 16, ώστε αυτό να επιτρέπει την ίδρυσή τους.

Τι συνέπειες προκύπτουν από την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

● Η παραβίαση ενός Άρθρου μπορεί να ανοίγει την πόρτα σε περισσότερα έκτρωπα. Η αναγνώριση «παραθύρων», σε Άρθρα με σκοπό την παράκαμψη άλλων, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη γελοιοποίηση του Συντάγματος.

● Η αξία των πτυχίων των Δημόσιων Πανεπιστημίων αυτόματα θα πέσει, μιας και αυτά θα μπορούν να «αγοραστούν» από κάποιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. «Η κυβέρνηση που θεωρούσε πως δεν μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο, πλέον επιδιώκει να σπουδάζουν μόνο οι οικονομικά ισχυροί.»

● Πλέον τα πτυχία μας θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο παζάρι, καθώς θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων για το ίδιο αντικείμενο.

● Στα πλαίσια του «ανταγωνισμού» θα κληθεί να βρει η κάθε σχολή μόνη της χρηματοδότηση για να επιβιώσει, ανοίγοντας έτσι την πιθανότητα θέσπισης διδάκτρων για τις προπτυχιακές σπουδές στα Δημόσια Τμήματα. Αυτή η εξέλιξη μετατρέπει τις σπουδές μας και την μόρφωση σε προνόμιο.

● Σε βάθος χρόνου θα πληγεί η οικονομία επαρχιακών πόλεων που στηρίζονται σε κάποιο βαθμό στους φοιτητές.

● Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα μονοπωλήσουν τους νέους καθηγητές πολλών κλάδων, μιας και θα προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερους μισθούς απ’ ότι τα Δημόσια. Αυτό με τη σειρά του, θα προκαλέσει την αποδυνάμωση της Πανεπιστημιακής έρευνας, μιάς και οι καθηγητές των Ιδιωτικών δεν θα πληρούν τον ίδιο ρόλο που εκτελούν οι καθηγητές του Δημοσίου σαν μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Έτσι λοιπόν, καλούμε τον κόσμο να στηρίξει την πανελλήνια κινητοποίηση και να συμμετάσχει στους συντονισμούς για την δυναμικότερη οργάνωση του φοιτητικού αγώνα.

ΠΕΜΠΤΗ 18/01 ΩΡΑ 12:00 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ

Φοιτητικός Σύλλογος

Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων”

Δείτε επίσης