Σύρος: Οι καταγγελίες για τις βάσεις των ομπρελών στις παραλίες φέρνουν στο φως την υποστελέχωση αλλά και… γκρίνια

απο Cyclades Open
Σύρος: Οι καταγγελίες για τις βάσεις των ομπρελών στις παραλίες φέρνουν στο φως την υποστελέχωση αλλά και... γκρίνια

Στην αναγκαστική αφαίρεση των βάσεων των ομπρελών από τις παραλίες του νησιού για τη χειμερινή περίοδο προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τις τελευταίες ημέρες, μετά από καταγγελίες που έγιναν, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία τους, όπως αναφέρει η “Κοινή Γνώμη“.

Συνεργείο του Δήμου από το Τμήμα Μικρών Έργων ολοκληρώνει σχεδόν την απομάκρυνση όλων των ιστών των ομπρελών που ήταν πακτωμένες επί πολλά έτη στις παραλίες του νησιού, ενώ αντίστοιχα, μεριμνούν για τις δικές τους ενέργειες οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές την καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης και το Λιμενικό Ταμείο μέσω εργολάβου, αφού δεν διαθέτει προσωπικό.

Οι καταγγελίες που έγιναν προ εβδομάδος από δύο πολίτες προς την Εισαγγελική Αρχή, ενώ σχετικό έγγραφο απέστειλε στον Δήμο και Σύλλογος που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα στη Σύρο, οδηγούν αφενός στην τήρηση – κατά γράμμα – της νομοθεσίας και αφετέρου, προκαλούν αναστάτωση, αφού απασχολείται προσωπικό που δεν περισσεύει… στον Δήμο, ενώ προκύπτουν και επιπλέον έξοδα για το δημοτικό ταμείο και τους επιχειρηματίες, ουσιαστικά δύο φορές τον χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Δημοτική Αρχή προκειμένου να συμμορφωθεί έλαβε προφορική εντολή από την αρμόδια Εισαγγελέα, τον Αστυνομικό Διευθυντή του Τμήματος Ερμούπολης και μέσω εγγράφου από την Κτηματική Υπηρεσία.

Το χρονικό περιθώριο που έχουν όλες οι πλευρές στη διάθεσή τους είναι δέκα ημέρες, διαφορετικά θα βεβαιωθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Γ. Μαραγκός: Διπλή δουλειά για τον Δήμο και τους εργάτες

Σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση και την αναστάτωση που προκάλεσαν οι καταγγελίες στην πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Μικρών Έργων και Ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός.

“Έχει γίνει μία καταγγελία την περασμένη εβδομάδα και βάσει νόμου ζητείται η αφαίρεση όλων των βάσεων των ομπρελών, τόσο του Δήμου, όσο και των ιδιωτών, των επιχειρηματιών. Η καταγγελία ήταν για να αφαιρεθούν όλα τα παλούκια. Και το παλούκι και η πάκτωση που έχει η κάθε βάση”, διευκρίνισε αρχικά, επισημαίνοντας πως, επί της ουσίας, “μπήκαμε από το πουθενά σε μία διαδικασία να ανταποκριθούμε το ταχύτερο”.

Στην ερώτηση αν μέχρι σήμερα, έχουν “καθαριστεί” οι παραλίες ευθύνης του Δήμου από τους ιστούς, ανέφερε: “Από τον Δήμο σχεδόν ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των δημοτικών ομπρελών. Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) έχουν απομακρυνθεί από Βάρη, Αμπέλα, Κόμητο, Ποσειδωνία, Αγκαθωπές, Φετουρή, Γαλησσά και μας απομένει το Δελφίνι”.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που οδήγησαν στη συγκεκριμένη κατάσταση και αναφορικά με το τί προκαλεί στον Δήμο και την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Μικρών Έργων, σημείωσε: “Φυσικά και προκαλεί επιπλέον δουλειά για τους εργάτες του Δήμου και φυσικά, το καλοκαίρι θα έχουμε τη διπλή δουλειά από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα για την επανατοποθέτησή τους. Μέχρι πρότινος ο Δήμος πήγαινε και τοποθετούσε μόνο τα “καπέλα” στις ομπρέλες. Τώρα θα πρέπει να βάζουμε εξ αρχής και τους ιστούς στις παραλίες”.

Στην ερώτηση δε, αν ο προγραμματισμός για την προετοιμασία των παραλιών θα πρέπει να γίνεται πιο νωρίς λόγω αυτής της επιπλέον δουλειάς, απάντησε καταφατικά. “Σίγουρα ο προγραμματισμός μας θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, ώστε οι παραλίες μας να είναι έτοιμες για τους λουόμενους στον κατάλληλο χρόνο. Ουσιαστικά θα πρέπει να γίνεται πλέον και πάκτωση του ιστού και τοποθέτηση της ομπρέλας”.

Έξτρα έξοδα για τους επιχειρηματίες

Δεδομένου πως στις παραλίες δεν υπάρχουν μόνον δημοτικές ομπρέλες αλλά και ομπρέλες επιχειρηματιών, που ενοικιάζουν τους χώρους για να δραστηριοποιηθούν, αυτομάτως, καθίσταται σαφές πως προκαλούνται επιπλέον δαπάνες και για τους ίδιους.

“Έχουν ενημερωθεί όλοι οι επιχειρηματίες και κάνουν το ίδιο. Αφαιρούν όλοι τους ιστούς. Το πρωί ήμουν στην παραλία της Βάρης και αφαιρέθηκαν όλοι”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, απαντώντας και στην ερώτηση αν εισέπραξε παράπονα από την πλευρά τους, αλλά και αντιδράσεις με φόντο τις καταγγελίες.

“Ναι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, αλλά οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί. Έχουν αφαιρέσει ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των ιστών. Πιστεύω σε δύο ημέρες να τα έχουμε ολοκληρώσει όλοι”, πρόσθεσε, προβαίνοντας στη διαπίστωση πως, “ουσιαστικά μπαίνουν οι επιχειρηματίες σε έξτρα έξοδα δύο φορές τον χρόνο”.

Με εργολάβο το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ωστόσο, επειδή δεν διαθέτει προσωπικό, προχωρά με μικρή εργολαβία, που εκτιμάται πως θα κοστίσει από 2.000 μέχρι 3.000 ευρώ, μόνο για την αφαίρεση. Οι εργασίες απομάκρυνσης των ιστών των ομπρελών γίνονται στις παραλίες ευθύνης του και συγκεκριμένα, στο Κίνι, στον Μέγα Γιαλό, στον Φοίνικα και στην Αζόλιμνο.

Παρομοίως και σε αυτές τις παραλίες ανταποκρίνονται οι επιχειρηματίες για τις ομπρέλες τους, ασχέτως αν εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καταγγελίες.

Αλ. Αθανασίου: Ο Δήμος έχει πολλά μέτωπα “ανοικτά”, τώρα έχει και τις βάσεις των ομπρελών

Τα γεγονότα κλήθηκε να σχολιάσει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου. “Πήραμε έγγραφο από την Κτηματική, μας ενημέρωσε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, Κωνσταντίνος Μάτσικας και είχαμε και προφορική εντολή από την κ. Λαμπροπούλου”, γνωστοποίησε αρχικά, εξηγώντας τα προβλήματα που προκύπτουν για τον Δήμο.

“Ο Δήμος αυτή τη στιγμή παρότι έχει τόσα μέτωπα να αντιμετωπίσει – και ενώ θα μπορούσε να γίνει με έναν άλλον τρόπο όλο αυτό και όχι με καταγγελίες – είναι αναγκασμένος να διαθέτει τις υπηρεσίες του προς αυτή την κατεύθυνση”, σημείωσε, επισημαίνοντας ενδεικτικά πως, “έχουμε προβλήματα στα σχολεία, σε γειτονιές, δρόμους και το συνεργείο των Μικρών Έργων δεν σταματά ποτέ να εργάζεται”.

Από την πλευρά του, σχολίασε καυστικά τη στάση όσων κάνουν καταγγελίες, ξεκαθαρίζοντας πως η τήρηση της νομοθεσίας, θα μπορούσε να ακολουθηθεί και χωρίς αυτές. “Ένα θέμα πολύ σοβαρό είναι πως πρέπει να μπαίνουν οχήματα και μηχανήματα στις παραλίες για να απομακρύνονται οι δημοτικές ομπρέλες και οι δημοτικοί ιστοί. Και αυτό θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο με αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις καταγγελίες”, σημείωσε, λέγοντας πως, “την πανίδα και τη χλωρίδα των παραλιών τις ξεχνάμε; Αναρωτιέμαι. Ας αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουμε”.

Διευκρίνισε βέβαια, το αυτονόητο. “Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως ο Δήμος δεν πρέπει να ανταποκρίνεται. Είμαστε όμως τόσο υποστελεχωμένοι που όλο αυτό ήταν εκ του περισσού. Αναστάτωση και για τον Δήμο και για το Λιμενικό Ταμείο και για τους επιχειρηματίες”.

Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τις δηλώσεις του για την υπόθεση, επισημαίνοντας πως, “θα υπάρξουν κάποιες προτάσεις προς επεξεργασία και υπάρχουν σκέψεις σχετικές με το θέμα, για το τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Άννα Τερέζα Δαλμυρά

Φωτογραφίες: Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Δείτε επίσης