Σύρος: Προσφυγή του ΠΠΠΣ στην Εισαγγελία για την προαναγγελθείσα τακτική χρήση βαρέων οχημάτων στις παραλίες

απο Cyclades Open
Προσφυγή στην Εισαγγελία για την προαναγγελθείσα τακτική χρήση βαρέων οχημάτων στις παραλίες της Σύρου

Δελτίο Τύπου του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης παραδέχθηκε ότι (κατόπιν έγγραφου αιτήματός μας, καταγγελιών ανεξάρτητων πολιτών και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας) έγινε χρήση βαρέων οχημάτων στις παραλίες του νησιού για την απομάκρυνση των πασσάλων των ομπρελών. Τα οχήματα άφησαν πίσω τους ευδιάκριτα ίχνη, βαθιούς λάκκους (όπου είχαν πακτωθεί οι παράνομες τσιμεντένιες βάσεις των ομπρελών) και -σε πολλά σημεία- καταπάτησαν και κατέστρεψαν παράκτια αμμώδη βλάστηση όπως κρινάκια της άμμου (ενδημικό είδος της Μεσογείου που σήμερα κινδυνεύει από αφανισμό).

Ο κ. Δήμαρχος προανήγγειλε, μάλιστα, ότι εφεξής θα γίνεται χρήση βαρέων οχημάτων στις παραλίες της Σύρου σε τακτική βάση (κάθε φθινόπωρο και άνοιξη) για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των πασσάλων, παρότι αναγνώρισε την καταστροφή που προκαλούν στη χλωρίδα και πανίδα των παραλιών.
Κατόπιν των παραπάνω, το ΠΠΠΣ προσέφυγε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας της να ενεργήσει προληπτικά ώστε να αποτρέψει την προαναγγελθείσα χρήση παράνομων μέσων, και τη συνεπακόλουθη καταστροφή στο ευαίσθητο οικοσύστημα των παραλιών της Σύρου.

Επιπλέον, επειδή ήδη προαναγγέλθηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν, ξανά φέτος, βαρέα οχήματα για τον «καθαρισμό» της άμμου (εμείς το λέμε «όργωμα» κι έχουμε αναδείξει την καταστροφική του επίδραση στο οικοσύστημα της παραλίας) θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υποχρεωθούμε να προσφύγουμε, και για αυτό το λόγο, στην Εισαγγελία.

Δείτε επίσης