Η Σύρος τίμησε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας-Επίτιμη δημότης Σύρου η Αικ. Σακελλαροπούλου

απο Cyclades Open

Tην υπεύθυνη και ουσιαστική πορεία της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ως σήμερα, αναγνωρίζουν οι δημότες της Σύρου στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την οποίαν και τίμησαν με την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η ίδια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας, την οποίαν θέλησε να τιμήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης των μελών του, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της “το πνεύμα ενότητας του ελληνικού έθνους” αλλά και “τον σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές”.

Χθες, το μεσημέρι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε μία ιδιαιτέρως λιτή τελετή για την αναγόρευσή της σε επίτιμη δημότη, με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα να υποδέχεται την ίδια στο ιστορικό κτίριο της πόλης, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, εκπροσώπων της κυβέρνησης όπως του Γιάννη Βρούτση, αλλά και εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο Νίκος Λειβαδάρας αναφέρθηκε στην πορεία της Προέδρου της Δημοκρατίας από τα χρόνια των σπουδών της, του επαγγελματικού βίου της μέχρι και σήμερα, τονίζοντας πως η Σύρος με αφορμή την παρουσία της στο νησί, επιθυμεί να την τιμήσει ως την πρώτη γυναίκα στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα. Από την πλευρά της, η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφασή του, ενώ με χαρά και συγκίνηση πραγματοποίησε – στην ομιλία της -, ένα σύντομο πέρασμα στην ιστορία της Σύρου.

Αμέσως μετά, απονεμήθηκε στην ίδια η τιμητική πλακέτα και ένας πίνακας Συριανού εικαστικού, ενώ ακολούθησε λιτή δεξίωση σε ξενοδοχείο της Ερμούπολης.

Ν. Λειβαδάρας: Λαμπρή πορεία που οδήγησε στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα

“Με ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή υποδεχόμαστε σήμερα στο εμβληματικό Δημοτικό Μέγαρο του ιστορικού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την Αυτής Εξοχότητα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ειδικά τη φετινή χρονιά, κατά την οποία τιμούμε την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παρουσία της Εξοχότατης Προέδρου λαμβάνει συμβολική σημασία δεδομένου ότι η Σύρος και η Ερμούπολη, η πόλη που γεννήθηκε από πρόσφυγες στις φλόγες της Επανάστασης του 1821 δέχθηκε το δεύτερο κύμα προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922” ανέφερε προλογικά στην ομιλία του ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ευχαριστώντας την κα Σακελλαροπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου.

“Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστούμε θερμά που αποδεχόσαστε την πρόσκλησή μας να επισκεφθείτε τη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να σας αναδείξουμε επίτιμη δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αποτελεί το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος προς εσάς, ως την πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και ως αναγνώριση του υψηλού σας φρονήματος και της πολυσχιδούς προσφοράς σας στη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό της χώρας μας”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Δήμαρχος αναφορικά με την πορεία της ίδιας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να την τιμήσει: “Στο πρόσωπό σας εκφράζεται το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού έθνους καθώς και ο βαθύτατος σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές όπως η ισονομία και η ισότητα, αρχές τις οποίες προασπιστήκατε με σθένος, συνέπεια και ευθυκρισία μέσω του θεσμικού της ρόλου στο Δικαστικό Σώμα, το οποίο υπηρετήσατε επί σειρά ετών, και συνεχίζετε να προασπίζεστε από το κορυφαίο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Συμπληρώνοντας μάλιστα πως η ίδια αποφοίτησε από το Αρσάκειο ενώ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε πως, “Ανήλθατε στα ανώτατα Δικαστικά αξιώματα με παράλληλη ακαδημαϊκή καριέρα και πλούσιο ακαδημαϊκό έργο με θέματα κυρίως περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, ισότητας των φύλων, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης του κράτους δικαίου”. Αυτή η λαμπρή και δημιουργική πορεία της ίδιας, τόνισε ο Δήμαρχος προς εκείνη πως, “σας οδήγησε επάξια τον Ιανουάριο του 2020, στο υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και μάλιστα ως της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της χώρας μας”.

Ως εκ τούτου εξήγησε πως, “Έχοντας επίγνωση το πολύπλευρο των ουσιαστικών ευθυνών σας, αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε πως ασκείται τα καθήκοντά σας με προσήνεια και υπευθυνότητα”.

Κλείνοντας την ομιλία του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόσθεσε τα ακόλουθα. “Ο μεστός και ουσιώδης λόγος σας ας κρατά ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας ώστε η χώρα μας να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Εκπροσωπώντας την κοινωνία της Σύρου, παρακαλούμε όπως αποδεχτείτε την ειλικρίνεια, τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, όπως διατυπώνεται στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία σας ανακηρύσσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής επίτιμη δημότη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση.

Κ. Σακελλαροπούλου: Το πνεύμα αλληλεγγύης και ομοψυχίας των ανθρώπων της Σύρου έδωσε φτερά στον τόπο

Σε εγκάρδιο τόνο και με ιδιαίτερη συγκίνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να την ανακηρύξει σε επίτιμη δημότη Σύρου – Ερμούπολης, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και όλα τα μέλη του.

Αμέσως μετά, η κα Σακελλαροπούλου έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν της Σύρου, στην αξιόλογη πορεία σημαντικών προσώπων που “γεννήθηκαν” στον τόπο καθώς όμως και στις περιόδους ακμής του νησιού.

“Με συγκίνηση αποδέχομαι την τιμή που μου κάνετε να είμαι πλέον κι εγώ μια Συριανή, δημότης της γενέθλιας πόλης του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Δημήτριου Βικέλα, του Εμμανουήλ Μπενάκη, του Φαίδωνα Κουκουλέ, και τόσων άλλων από τον μακρύ κατάλογο των διαπρεπών Συριανών, που έφεραν στο προσκήνιο της Ιστορίας και της τέχνης τη γενέτειρά τους.
Η Σύρος είναι ένας τόπος δισυπόστατος. Οι ξερολιθιές που απλώνονται σαν πέτρινες φλέβες στη ράχη του νησιού, τα θεόκτιστα ξωκλήσια, ασβεστωμένα, αστραφτερά στο διάφανο φως, οι γεωμετρημένοι οικισμοί ανάμεσα στα λουλούδια και τους φοίνικες. Αλλά και η αρχοντική όψη των χρόνων της μεγάλης ακμής, τα νεοκλασικά με τα γεώδη χρώματα και τα μεγάλα παράθυρα στραμμένα στο πέλαγος. Κι από κοντά τα κτίσματα του ανθρώπινου μόχθου, μηχανουργεία, βυρσοδεψεία, κλωστοϋφαντουργεία, ξυλουργεία, υαλουργεία, ναυπηγείο, όταν η Ερμούπολη αριθμούσε περισσότερους από 20.000 κατοίκους και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα της ανατολικής Μεσογείου” ανέφερε αρχικά, λέγοντας ακόμη πως, “δισυπόστατη είναι και η πρωτεύουσα, με τους δίδυμους κώνους και τα γραφικά σπιτάκια που ανηφορίζουν προς τον ουρανό

. Στη μια πλευρά η Καθολική μεριά, η Άνω Σύρος, ο πρώτος οικισμός που δημιουργήθηκε από τους Ενετούς, και απέναντι η ενορία των Ορθοδόξων, δύο συνοικίες που αποτελούν παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας στο πέρασμα δίσεκτων χρόνων”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε στην αντιφώνησή της, “Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και ομοψυχίας των Συριανών έδωσε φτερά στον τόπο, τον μεταμόρφωσε σε ξακουστό λιμάνι του Αιγαίου από τον 18ο αιώνα αλλά και σε ασφαλές καταφύγιο νησιωτών από τη Χίο, τη Σάμο, τα Ψαρά, την Κάσο, που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις σφαγές των Οθωμανών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης”. Και πρόσθεσε ακόμη πως, “Κι αργότερα, το 1922, σε χώρο υποδοχής των αδελφών μας που ήρθαν ανέστιοι και πένητες από τα ματωμένα χώματα της Ιωνίας. Η παρουσία των Μικρασιατών εδώ είχε άμεσο αντίκρισμα, έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας”.
Επιπλέον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου διαχρονικά.

“Γνωρίζουμε ότι η οικονομική ακμή ενός τόπου συμβαδίζει, τις περισσότερες φορές, με την πνευματική. Ήδη το 1833, με χρήματα που προσφέρουν οι πλουσιότεροι δημότες, θα αναγερθεί το ιστορικό Γυμνάσιο Σύρου, στο οποίο πρώτος γυμνασιάρχης ήταν ο Δάσκαλος του Γένους Νεόφυτος Βάμβας, ενώ εκεί φοίτησαν μεταξύ άλλων ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Μέχρι και τον μεσοπόλεμο θα λειτουργήσουν στο νησί δεκαοκτώ συνολικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Τα τυπογραφεία της εποχής εργάζονται νυχθημερόν, τυπώνοντας εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία. Το 1869 ιδρύεται η δημοτική φιλαρμονική, ενώ εμβληματική θέση στην πολιτιστική ζωή της πόλης κατέχει, εδώ και 158 χρόνια, το εντυπωσιακό θέατρο “Απόλλων”, που μετά την εκπληκτική ακτινοβολία του ως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και την πολύχρονη παρακμή του έκτοτε, ξαναζωντάνεψε πριν από μια εικοσαετία και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης ξένων και αθηναϊκών θιάσων και πυρήνα πολιτισμού. Και φυσικά όταν μιλάμε για πολιτισμό στη Σύρο, δίπλα στις μεγάλες μορφές των ελληνικών γραμμάτων, τον Ροΐδη και τον Βικέλα, τον Κουκουλέ και τον Ελευθερίου, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στην πολύτροπη λαϊκή μούσα και τον εκπρόσωπό της, τον “πατριάρχη του ρεμπέτικου” Μάρκο Βαμβακάρη, που άλλαξε τον ρου του ελληνικού τραγουδιού”.

Υψηλοί στόχοι: Διαφύλαξη αρχιτεκτονικού πλούτου και ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης

Απευθυνόμενη στον Νίκο Λειβαδάρα, εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψή της στη Σύρο, ενώ υπογράμμισε με θετικά λόγια πως τόσο η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όσο και η προσπάθεια ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης αποτελούν υψηλές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, που θα σημάνουν θετικές εξελίξεις για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

“Κύριε Δήμαρχε, Χαίρομαι ιδιαίτερα που μέσα στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η διάσωση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού αποθέματος της νεοκλασικής Ερμούπολης και η μετατροπή του στρατοπέδου “Λοχαγού Ζαφείρη” σε μια σύγχρονη Πανεπιστημιούπολη. Και τα δύο σχέδιά σας μαρτυρούν τη μέριμνα και τον οραματισμό των Συριανών για την πόλη τους: τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την προστασία της ιδιαιτερότητας και του κάλλους του αστικού ιστού και παράλληλα την επένδυση στην παιδεία, γεγονός που δίνει ευρύτατες προοπτικές στην τοπική κοινωνία. Ήδη με την εικοσαετή και πλέον λειτουργία στη Σύρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που εστιάζει σε ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο συνδυάζει τέχνη και επιστήμη, σκέψη και πράξη, στο νησί πνέει άνεμος δημιουργικής έρευνας και καινοτομίας”.

Η ΠτΔ έκλεισε την αντιφώνησή της, λέγοντας τα εξής. “Εύχομαι να συνεχίσετε τη σημαντική σας προσπάθεια με επιμονή και ζέση, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νησιού, και δυναμισμό από το πρωτοπόρο πνεύμα των ευρηματικών επιχειρηματιών χάρη στους οποίους συντελέστηκε στη Σύρο το περιλάλητο “οικονομικό θαύμα” του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Μια από σας κι εγώ, δημότης της πανέμορφης Σύρου, βλέπω με χαρά την αρχόντισσα των Κυκλάδων να επιβεβαιώνει την παλιά της αίγλη. Σας ευχαριστώ.”

Πηγή/Φωτογραφίες: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ/Άννα-Τερέζα Δαλμυρά

Δείτε επίσης