Τα φυτά μιλούν μεταξύ τους- Πώς προειδοποιούν τα γειτονικά τους φυτά για ενδεχόμενο κίνδυνο

απο Cyclades Open
Τα φυτά μιλούν μεταξύ τους- Πώς προειδοποιούν τα γειτονικά τους φυτά για ενδεχόμενο κίνδυνο

Η γλυκιά, γήινη μυρωδιά που γεμίζει τον αέρα μετά την κοπή του γρασιδιού είναι στην πραγματικότητα οι κραυγές των φυτών. Τα φυτά, όπως και τα ζώα, μπορούν να προειδοποιήσουν τους γείτονές τους ότι υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο δεν χρησιμοποιούν ήχο για να επικοινωνήσουν. Χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που μεταδίδουν μέσω του αέρα, ο οποίος τυχαίνει να μυρίζει σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυτή τη συναρπαστική συνομιλία με κάμερα. Όταν τα υγιή φυτά λάμβαναν προειδοποιητικά μηνύματα από τα κατεστραμμένα φυτά, «άναβαν σαν λάμπα», κάτι που οι επιστήμονες κατέγραψαν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο που ανιχνεύει ορισμένες χημικές ουσίες ως φως, όπως αναφέρει το foxreport.gr

«Αυτή η τεχνική απεικόνισης είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να πούμε σε όλους ότι τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα», δήλωσε στο Business Insider ο μοριακός βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Saitama, Masatsugu Toyota.

φυτό

Μια σιωπηλή κραυγή προειδοποίησης

Οι τύποι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν τα φυτά για να επικοινωνούν μεταξύ τους ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις εισέρχονται στα υγιή φυτά μέσω οπών που μοιάζουν με πόρους και ονομάζονται στόματα. Στην συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο το φύλλο, διαδίδοντας τις πληροφορίες σε όλο το φυτό.

«Είναι μία διαδικασία όπως συμβαίνει στους ανθρώπους όταν η μύτη μας ανιχνεύει μυρωδιές στον αέρα, τις οποίες ο εγκέφαλός σας διαβάζει ως πληροφορίες για το περιβάλλον», εξήγησε η Toyota. Για παράδειγμα, αν η μύτη σας ανιχνεύσει μια βρωμερή, βαριά μυρωδιά θείου, μπορεί να σας υποδείξει ένα θυμωμένο κουνάβι κοντά σας.

Τα φυτά, όπως αποδεικνύεται, κάνουν το ίδιο πράγμα, στέλνοντας ομίχλη σωματιδίων στον αέρα για να προειδοποιήσουν τους γείτονές τους για προβλήματα, ανέφεραν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε τη συνέχεια στο foxreport.gr πατώντας ΕΔΩ

Δείτε επίσης