Τελεσίγραφο της ΡΑΕ για τα χρέη των παρόχων-Φόβοι για «κανόνι» 500 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς παρόχους ρεύματος

απο Cyclades Open

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στο σπιράλ των ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τον υπαρκτό, όπως διαπιστώνεται, συστημικό κίνδυνο και την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά εν μέσω ενεργειακής κρίσης η άτακτη χρεοκοπία εταιρειών του κλάδου.

Η ΡΑΕ, έπειτα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «για άμεση και αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας», έχει καλέσει σε ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα τις εταιρείες που εμφανίζουν ανεξόφλητες οφειλές σε διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) και δήμους, στις οποίες και αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο αποπληρωμής με την απειλή να τις θέσει εκτός αγοράς.

Ο Κώδικας Προμήθειας

Ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών εταιρειών με ανεξόφλητες οφειλές στους διαχειριστές ή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν και μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από πέντε εταιρείες του κλάδου είχαν φτάσει στα 350 εκατ. ευρώ, οι αρμόδιες Αρχές, αναγνωρίζοντας τις πιέσεις στα οικονομικά τους από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021, απέφυγαν την ενεργοποίηση του κώδικα και περιορίστηκαν στην επιβολή προστίμων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω διακανονισμών, υπό την προϋπόθεση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για το 50% των οφειλών τους.

Η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών συνεχίστηκε και μετά τον Οκτώβριο από την πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κατέστησαν την –μέχρι πρότινος εύκολη– μπίζνα του παρόχου ενέργειας ένα πολύ ακριβό σπορ που απαιτεί για πολλούς και συνεχόμενους μήνες αυξημένα κεφάλαια κίνησης. Ενα μέρος εξ αυτών κάποιοι τα διασφάλισαν μεταφέροντας χρέη στους διαχειριστές και παρακρατώντας τα τέλη των δήμων που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Έτσι, οι εκτός διακανονισμού ανεξόφλητες οφειλές προς τους διαχειριστές ξεπερνούν σήμερα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 211 εκατ. προς τον ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 50 εκατ. στον ΔΑΠΕΕΠ και περί τα 10 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ. Αν συνυπολογιστούν και τα άνω των 150 εκατ. ευρώ τέλη που πέντε εταιρείες του κλάδου έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, αλλά δεν έχουν αποδώσει στους δήμους, και περί τα 100 εκατ. ευρώ που φέρεται να χρωστάει ο ΑΔΜΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, μιλάμε για μια «μαύρη τρύπα» στην αγορά άνω των 500 εκατ. ευρώ. Τα ακριβή ποσά ανεξόφλητων οφειλών προς τους διαχειριστές θα προσδιοριστούν σήμερα στην ολομέλεια της ΡΑΕ, όπου έχουν κληθεί να παραστούν ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ, και βάσει αυτών θα προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα στην ενεργοποίηση του κώδικα η ΡΑΕ. Πρόθεση της ΡΑΕ και της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν αναταραχές στην αγορά, γι’ αυτό και εικάζεται ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου δύο – τριών εβδομάδων στους προμηθευτές που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, και οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αναζήτηση επενδυτή, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους, ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Πηγή: Καθημερινή/Χρύσα Λιάγγου

Έχει “βουίξει” η αγορά τις τελευταίες ημέρες για δύο νέες περιπτώσεις ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που είναι έτοιμοι να «σκάσουν», αφήνοντας «φέσι» άνω των 500 εκατ. ευρώ προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στον οικονομικό τύπο, η μία εταιρεία δεν ανήκει σε ενεργειακό όμιλο και χαρακτηρίζεται «εντελώς ασυνεπής», ενώ μία ακόμη εμφανίζει δυσκολίες στην κάλυψη των οφειλών της. Η εικόνα και των δύο αυτών εταιρειών επιβαρύνεται καθώς, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πιστώνουν ούτε τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους!

Το πρόβλημα που έχει προκύψει συνδέεται αρχικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος στην χονδρική και εντείνεται από την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στις ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου είχαν πρόβλημα και προχώρησαν και αυτές σε διακανονισμούς με πρωτοβουλία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Και ενώ οι περισσότερες προσπαθούν και «μαζεύουν» τα χρέη τους, οι δύο που αναφέραμε παραπάνω δεν ανταποκρίνονται επαρκώς.

Να θυμίσουμε ότι η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, όπως με την περίπτωση της Energa – Hellas Power που υπεξαίρεσε 236 εκατ. ευρώ το 2012. Ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη. Στο Εφετείο του 2019, όμως, κρίθηκε μεν ένοχος αλλά αφέθηκε ελεύθερος επειδή η ποινή έπεσε στα 5 χρόνια με τριετή αναστολή.

Πηγή: Freedom of Press

Δείτε επίσης