Τέμπη, ένας χρόνος μετά: “Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί”- Κινητοποιήσεις στη Νάξο

απο Cyclades Open
ΤΕΜΠΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΞΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη. Ένας χρόνος που οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση καθώς όλα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας που, επιπλέον, έχασε τον δρόμο. Ένας χρόνος που τα “γιατί” δεν έχουν απαντηθεί ακόμη και η προσπάθεια συγκάλυψης καλά κρατεί.

Ημέρα πένθους σήμερα 28/02 και σ’ όλη την Ελλάδα οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να τιμηθούν οι 57 άνθρωποι-φοιτητές στην πλειοψηφία τους-που έχασαν τη ζωή τους και να μην ξεχαστεί πως ένα χρόνο μετά, τιμωρία δεν έχει υπάρξει γι’ αυτό το έγκλημα.

Στη Νάξο σύλλογοι εργαζομένων, συνταξιούχων και εκπαιδευτικών, πολίτες και κυρίως μαθητές συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και σε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου.

Όχι, δεν ήμασταν πολλοί για κάτι τόσο μεγάλο που ακουμπά τον καθένα μας και όλους μαζί ξεχωριστά. Η μεγάλη παραφωνία όμως ήταν η μπίγα στο λιμάνι που σε μέρα απεργίας συνέχιζε να εργάζεται. Σταμάτησε έπειτα από επέμβαση μελών του ΠΑΜΕ. Γιατί όπως πολύ σωστά γράφτηκε, σήμερα δεν ήταν ούτε αργία, ούτε απεργία: ήταν πένθος. Και ήταν απαίτηση να μην συγκαλυφθεί ένα έγκλημα.

Κινητοποιήσεις και στην Αμοργό

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ! Απαιτούμε τα παιδιά μας να ΖΗΣΟΥΝ και να ζήσουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ!

Υ.Γ: Στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο, απαιτώντας ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για να υπάρχει ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Σήμερα τα παιδιά του Γυμνασίου Αμοργού μαζί με όλους όρθιοι απέναντι στην κατάντια ενός κράτους που σκοτώνει τα παιδιά του.

ΔΙΚΕΩΣΙΝΙ ή ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η δικογραφία στη Βουλή

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, έφτασε στη Βουλή η δικογραφία της υπόθεσης των Τεμπών. Τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Ανακριτής Λάρισας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, έφτασαν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα το NEWS24/7 έφερε στη δημοσιότητα τρία νέα βίντεο από από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Η σύγκρουση έχει καταγραφεί από μία κάμερα ασφαλείας σε κτίριο της Κοινοπραξίας Μαλιακός-Κλειδί και από δύο κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου. Τα βίντεο περιλαμβάνονται στο πόρισμα των πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων. Έχουν υποστεί επεξεργασία, λόγω σκότους, ώστε να φαίνεται πιο καθαρά η σύγκρουση. Οι συγγενείς λένε ότι η έκρηξη που διακρίνεται δεν δικαιολογεί το γνωστό, νόμιμο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Τέμπη: Ένα χρόνο μετά, οι ανακριτές θα ερευνήσουν την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών

Παράταση των ανακρίσεων για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι ανακριτές θα ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά τα οποία προκάλεσαν έκρηξη κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων πριν από ένα χρόνο όπως αναφέρει η efsyn.gr. Σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Χρειάστηκε πάντως να περάσει ένας χρόνος πριν ληφθεί αυτή η απόφαση και τις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων ότι οι δικοί τους πραγματογνώμονες διαπίστωσαν την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών, όπως ξυλόλιο.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, επικαλούμενος την -επίσης καθυστερημένη- παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One Chanell το βράδυ της Τρίτης, μία μέρα πριν φτάσει η δικογραφία των ανακριτών στη Βουλή και με την Εξεταστική να έχει κλείσει τις εργασίες της με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπε ότι η ανάκριση θα πάρει παράταση καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.

Είπε μάλιστα ότι «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή» και πως «η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη».

Η ανάκριση, είπε, «φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

Νέος πραγματογνώμονας

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραγγελθεί στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας και ο εφέτης-ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση, Σωτήρης Μπαϊκάμης, θα προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα.

Αιτία, η πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων που έφερε στο φως στοιχεία διαφορετικά από αυτά που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβάλει αιτήματα να αποσταλεί η εύφλεκτη ύλη που εντοπίστηκε σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά, ώστε να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία. Επίσης, έχουν ζητήσει να εξεταστούν σε εργαστήριο του Λονδίνου και τα βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, με την ελπίδα ότι θα ανακτηθούν και θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα για το τραγικό περιστατικό.

Ξεπέρασε τις 1εκατομμύριο οι υπογραφές το ψήφισμα στο change.org

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική και αυτό αποτυπώνεται στο νούμερο των υπογραφών το οποίο αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ

Kεντρική φωτογραφία: facebook Chorianopoulou Maria

Φωτογραφίες: Cyclades Open

Δείτε επίσης