Μήνυση κατά της Tesla κατέθεσαν μαύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Καλιφόρνια, καταγγέλλοντας την εταιρεία για “αχαλίνωτο ρατσισμό”, τον οποίο και επέτρεπαν για χρόνια.
Για τους μαύρους υπαλλήλους στο εμβληματικό εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια, το να πάνε στη δουλειά τους θα μπορούσε να συνεπάγεται με παρενόχληση, εκφοβισμό, ρατσιστικά σχόλια, αλλά και ακραίες ενέργειες.
Ως εκ τούτου, το Τμήμα Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια (DFEH) κατέθεσε νέα μήνυση εναντίον της εταιρείας, μετά από καταγγελίες μαύρων εργαζομένων στο εργοστάσιο ότι βίωσαν “αχαλίνωτο ρατσισμό” τον οποίο και άφηναν “ανεξέλεγκτο για χρόνια”.
Στη μήνυση, που κατατέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου σε δικαστήριο της κομητείας Alameda στην Καλιφόρνια, το DFEH καταγγέλλει εκ μέρους των μαύρων εργαζόμενων ότι τους ανέθεταν τις πιο δύσκολες εργασίες, τους συκοφαντούσαν με ρατσιστικά σχόλια και έφτιαχναν προσβλητικά σχέδια στους τοίχους.
«(Οι μαύροι εργαζόμενοι) αναφέρονταν στο εργοστάσιο ως «σκλαβιά» ή «φυτεία», ανέφερε η υπηρεσία στην καταγγελία.
«Η Tesla συνέχισε να αποφεύγει την ευθύνη. Ενώ ισχυρίζεται ότι δεν ανέχεται τη φυλετική παρενόχληση ή τις διακρίσεις στα εργοστάσιά της, οι έρευνές της για τις καταγγελίες δεν είναι σύμφωνες με το νόμο», αναφέρεται επιπλέον.
Το παρελθόν της Tesla με τις φυλετικές διακρίσεις
Οι ισχυρισμοί για φυλετικές διακρίσεις στις εγκαταστάσεις της Tesla στις ΗΠΑ δεν είναι νέοι. Έχουν κατατεθεί εναντίον της πολλές μηνύσεις για διακρίσεις από υπαλλήλους με παρόμοιους ισχυρισμούς τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, τα δεδομένα με την τελευταία μήνυση που κατατέθηκε από κυβερνητική υπηρεσία, είναι πολύ διαφορετικά και με μεγαλύτερες επιπτώσεις.
«Όταν ένας μεμονωμένος εργαζόμενος μηνύει την Tesla, η εταιρεία μπορεί να “ρίξει” τις κατηγορίες κάτω από το χαλί. Αλλά εδώ, η δυνατότητα για πραγματική, συστημική αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε στον Guardian η Veena Dubal, καθηγήτρια εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Hastings College of Law.
Η Tesla χαρακτήρισε “άστοχη” τη μήνυση σε μια δημόσια ανάρτησή της, σημειώνοντας ότι επικεντρώνεται σε φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά που έλαβε χώρα μεταξύ 2015 και 2019, αλλά ότι τα πιο πρόσφατα χρόνια η DFEH έχει απορρίψει δεκάδες μεμονωμένες καταγγελίες για διακρίσεις κατά της εταιρείας.
Μάλιστα, προσπάθησε να προκαλέσει εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν ανέχεται την παρενόχληση και έχει πειθαρχήσει και απολύσει εργαζομένους με ανάρμοστη συμπεριφορά.
«Μια καταγγελία που έφερε στο φως η DFEH και λιγοστές ενάγουσες εταιρείες για να προκαλέσουν δημοσιότητα, δεν αποτελεί πραγματική απόδειξη», είπε ο Tesla, ωστόσο περιορίστηκε σε αυτές τις δηλώσεις, μη θέλοντας να κάνει παραπάνω σχόλια.
Η διαμάχη με τις ρυθμιστικές αρχές
Η υπόθεση είναι απλώς η τελευταία διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.
«Σε μια εποχή που οι θέσεις εργασίας στο χώρο της βιομηχανίας μειώνονται στην Καλιφόρνια, η DFEH αποφάσισε να μηνύσει την Tesla αντί να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας», ανέφερε η εταιρεία στο blogpost της.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, κατηγόρησε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για άδικη στόχευση τόσο εναντίον του, όσο και της Tesla, λέγοντας σε πρόσφατη κατάθεση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταβάλει «υπερβολικές προσπάθειες» για να παρακολουθεί την εταιρεία που «φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένη να χαλαρώσει την άσκηση της ελευθερίας του λόγου».
Οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες έγιναν από μαύρους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Fremont της Tesla στο Σαν Φρανσίσκο.
Στην καταγγελία ανέφεραν ότι δέχθηκαν “προσβλητική συμπεριφορά φυλετικής παρενόχλησης τόσο σοβαρή και διάχυτη που δημιούργησε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας”.
Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι τόνισαν ότι τα υποτιμητικά σχόλια προέρχονταν απευθείας από τους ανωτέρους τους.
Ένας μαύρος εργαζόμενες ανέφερε ότι δεχόταν ρατσιστικά σχόλια έως και 50-100 φορές την ημέρα.
Άλλοι έκαναν λόγο για ρατσιστικά γκράφιτι σε κοινόχρηστους χώρους του εργοστασίου, όπως σβάστικες, KKK, τη λέξη “νέγροι” και πολλά ακόμη, που η Tesla δεν αφαιρούσε για μήνες κάθε φορά, σύμφωνα με τη μήνυση.
Σωρεία μηνύσεων
Η κατάθεση της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά αγωγών για διακρίσεις που έπληξαν την πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Μια ομοσπονδιακή επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο κλήθηκε να αποζημιώσει με 137 εκατ. δολάρια στον Owen Diaz, υπάλληλο στο εργοστάσιο του Fremont το 2015 και το 2016, ο οποίος είπε ότι οι διευθυντές αγνόησαν τα παράπονά του για επαναλαμβανόμενη φυλετική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων βρισιές και σβάστικες χαραγμένες στους τοίχους του μπάνιου.
Τον Δεκέμβριο, έξι γυναίκες ενάγουσες που εργάζονταν σε εργοστάσια των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν σωματικές επιθέσεις και παρενόχληση σε εγκαταστάσεις της Tesla. Άλλη γυναίκα υπάλληλος ισχυρίστηκε τα ίδια σε μήνυση που κατατέθηκε τον Νοέμβριο.
Η Tesla κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί δίκαιης απασχόλησης και στέγασης και του νόμου περί ίσων αμοιβών της Καλιφόρνια.
Μάλιστα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων εκτός από επιβεβλημένες αλλαγές στις εσωτερικές πολιτικές. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι τελευταίες μηνύσεις ενδέχεται να είναι τελείως διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος.
Κι αυτό ίσως να είναι ακόμη ένα “λιθαράκι” για την αρχή του τέλος των φυλετικών διακρίσεων, ιδιαίτερα σε θέσεις εργασίας.