Τι είναι το Child Protection System, το λογισμικό που εντόπισε τη δράση του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Άγγελος Κλάδης

απο Cyclades Open

Στη διενέργεια απόρρητης έρευνας και την υποψία εμπλοκής σε κύκλωμα διακίνησης του επίμαχου πορνογραφικού υλικού που βρέθηκε στην κατοχή του Βασίλη Παπαθεοδώρου, απέδωσε η ΕΛ.ΑΣ την καθυστέρηση για τη σύλληψη του κατηγορούμενου, η οποία προκάλεσε ερωτήματα στην κοινή γνώμη:

Η σύλληψη έγινε στις 18 Οκτωβρίου, αλλά το σχετικό Δελτίο Τύπου από την ΕΛ.ΑΣ. εστάλη αρκετές μέρες αργότερα, εξηγώντας ότι οι πληροφορίες για τον εντοπισμό της υπόθεσης προήλθαν «από το εξωτερικό».

Με την πάροδο των ημερών και τις πιο αναλυτικές τοποθετήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση του Βασίλη Παπαθεοδώρου, το τοπίο έχει διαμορφωθεί ως εξής: το εργαλείο που οδήγησε στη σύλληψη του γνωστού συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων ήταν το Child Protection System (CPS) και το στάδιο στενής (ηλεκτρονικής) παρακολούθησης του συγκεκριμένου προσώπου διήρκησε πέντε μήνες.

Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν επιβεβαίωσε μέχρι στιγμής την υποψία διακίνησης και κυκλώματος. Για την εξέταση της υπόθεσης, έχουν κατασχεθεί δύο σκληροί δίσκοι από την οικία του κατηγορούμενου, όπως και το κινητό του τηλέφωνο. Στον αποθηκευτικό χώρο βρέθηκαν πάνω από 100 βίντεο σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, ακόμη και με παιδιά μικρότερα των 12 ετών.

Κατά την απολογία του, ο Β. Παπαθεοδώρου ισχυρίστηκε ότι το πρωτογενές αυτό υλικό ήταν υπό την κατοχή του για τη συγγραφή ενός καινούργιου βιβλίου. Αδυνατώντας να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές Τριπόλεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η προφυλάκιση μαρτυρά ότι πρόκειται για βαρύτατη κατηγορία, τόσο λόγω ποσότητας υλικού, όσο και σκληρότητας περιεχομένου. Γι’ αυτό και εντοπίστηκε από το Child Protection System.

Τι είναι το Child Protection System

Το Child Protection System προστέθηκε στα εργαλεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2012-2013, με δωρεά από τις αμερικανικές αρχές, όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μανώλης Σφακιανάκης, για πολλά χρόνια Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και νυν πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI. Συγκεκριμένα, το λογισμικό αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Child Rescue Coalition, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε ο Μ. Σφακιανάκης, το CPS είναι σε θέση να «σκανάρει» διαρκώς το υλικό που διακινείται τόσο στο συμβατικό διαδίκτυο, όσο και στο dark web. Έτσι, βάσει των μεταδεδομένων που περιέχουν τα μεταφερόμενα αρχεία, είναι σε θέση «να ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη των παιδοφιλικών βίντεo». Μάλιστα, πέραν του ότι εντοπίζει, κατηγοριοποιεί τις περιπτώσεις διακίνησης περιεχομένου σε κατηγορίες, από ήπια σε σκληρή.

Έτσι, λοιπόν οδηγήθηκαν οι αρχές στο IP που εξέπεμπε στη Γλυφάδα και επρόκειτο για την κατοικία του Β. Παπαθεοδώρου. Συγκεκριμένα, ο όγκος των –σεσημασμένων με την ένδειξη πορνογραφικού περιεχομένου– αρχείων που φάνηκε ότι λάμβανε το συγκεκριμένο IP ήταν πολύ μεγαλύτερος από άλλες περιπτώσεις που καταγράφει το CPS, οπότε ζητήθηκε η άδεια για άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου και άρχισε η έρευνα της αστυνομίας, οδηγώντας τελικά στη σύλληψη του συγγραφέα.

Πηγή: Oneman

Δείτε επίσης