Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Ένα μέλλον για το παρελθόν μας

Αναστασία Καραδημήτρη | Βιώσιμες Κυκλάδες

απο Cyclades Open

Στις 4 Ιουνίου το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του σε μια έκθεση όπου η παραδοσιακή μαρμαρογλυπτική τέχνη της Τήνου συναντά το σύγχρονο design. Μεταξύ άλλων θέλει να εμπνεύσει για ένα νέο τουριστικό μοντέλο για το νησί.

Το ατελιέ μαρμαροτεχνίας on·entropy σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης επιμελήτρια Μαρία Χριστίνα Ντιντερό παρουσιάζουν στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) την έκθεση «A Future for the Past» για την παραδοσιακή τέχνη της Τήνου και τους ανθρώπους πίσω από αυτή. Στόχος είναι να προβληθεί η τηνιακή μαρμαροτεχνία μέσα από μια ευρεία κοινωνική σκοπιά και να αναδειχθεί η Τήνος σε αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτισμού. 

Στην Τήνο άλλωστε η μαρμαροτεχνία αποτελεί ζωντανή παράδοση, όχι μονάχα επειδή ασκείται ακατάπαυστα εδώ και χιλιετίες, αλλά επειδή η γοητεία του μαρμάρου –υλική και άυλη– αποτελεί πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. 

Ο Πύργος της Τήνου, το ιστορικό χωριό των μαρμαρογλυπτών. [Αντώνης Θεοδωρίδης]

Τα παιδιά από νωρίς κληρονομούσαν τα μυστικά της τέχνης από τους παλιούς και ασκούνταν ακόμη και με μια πέτρα και ένα καρφί σκαλίζοντας τις μαρμαρόπλακες των δρόμων. Έτσι, η τέχνη του μαρμάρου «σμίλεψε» μια λαμπρή ιστορία πολιτισμού. 

Στο ορεινό χωριό του Πύργου, που θεωρείται ένα ανοιχτό μουσείο λαϊκής τέχνης, το μάρμαρο κοσμεί όλες τις πτυχές του παραδοσιακού οικισμού. Από τις όψεις των σπιτιών και τους περιστεριώνες, τα κυκλαδίτικα σοκάκια, τις βρύσες και τα καμπαναριά, η αισθητική του τοπίου προδίδει μια βαθιά παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγάλος αριθμός σπουδαίων καλλιτεχνών προέρχονται από εδώ.

Βρύση στην κεντρική πλατεία του Πύργου. [Αντώνης Θεοδωρίδης]

Η Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου Τήνου ιδρύθηκε το 1955 και αποτελεί ένα από τα τρία σημεία παγκοσμίως όπου εξασκείται η τέχνη. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και οι πρώτοι απόφοιτοι εξασφαλίζουν θέση στην Καλών Τεχνών της Αθήνας χωρίς εξετάσεις. Αυτή την περίοδο η σχολή κάνει μια μεγάλη επέκταση στις εγκαταστάσεις της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο sustainablecyclades.gr/Αναστασία Καραδημήτρη

Δείτε επίσης