Τήνος: Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

απο Cyclades Open
Τηνος Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου (ώρες 11:00-12:30) ομιλία, με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τον κ. Ηλία Τζαβελόπουλο, καθηγητή Φυσικής και ερευνητή, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών. Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν, μέσω αναλυτικών στοιχείων, για τη χρονολογία και τη θέση του Ναυαγίου, τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν από αυτό και την επιστημονική μελέτη για τη διερεύνηση του Μηχανισμού. Κατά την ομιλία, θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού για αστρονομικές παρατηρήσεις, για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και για την τήρηση ημερολογίου.

Η συμμετοχή στην ομιλία είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Δείτε επίσης