Τήνος-Περικλής Δουβίτσας: «Η Τήνος είναι γεμάτη από πεζούλες και ξερολιθικά μνημεία παμπάλαια που δεν πρέπει να χαθούν»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο στις 22 και 23 Απριλίου που θα αφορά τα αγροτικά μνημεία του νησιού και την διοργανώνει με πολύ μεράκι ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος “Αμπασάδα” που σημαίνει “θέλημα, εξυπηρέτηση”.

 Ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος «Αμπασάδα» γεννήθηκε το 2023 από την ανάγκη ν’ αναζητήσουν οι κάτοικοι δρόμους κοινής δράσης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τήνος τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συλλόγου “φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στην προστασία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και του μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίου της Τήνου αλλά και ευρύτερα των νησιών των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου”.

Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» μίλησε στην Ειρήνη Προμπονά το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Περικλής Δουβίτσας, ο εκδότης των εκδόσεων “Νεφέλη”, που επισκέφτηκε την Τήνο και την αγάπησε για την ομορφιά του αχειροποίητου χαρακτήρα της.

Ο κ. Δουβίτσας μιλά με τόση αγάπη για την Τήνο που θα έλεγε κανείς πως κατάγεται από το νησί και πως είναι γέννημα θρέμμα του. Την αγάπησε τόσο που σκέφτηκε πως είναι κρίμα να μην δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων που θα βοηθήσει την διάσωση και την παράδοσή της να προστατευτεί.

Ετσι γεννήθηκε ο πολιτιστικός-περιβαλλοντικός σύλλογος “Αμπασάδα”. Με την διημερίδα «Αγροτικά μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου» και την συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων ο σύλλογος θέλει ουσιαστικά να γίνει κατανοητό γιατί τα αγροτικά μνημεία της Τήνου δεν αποτελούν κάτι παρωχημένο, αλλά ένα κύτταρο το οποίο σφύζει από ζωή αρκεί κάποιος να το ξυπνήσει για να γίνει και πάλι ένα ζωντανό κομμάτι της ζωή μας.

Μέσα από τις αναζητήσεις την ιστορία και τις καταγραφές των αγροτικών μνημείων της Τήνου η διημερίδα θα φτάσει και στη Νάξου (Γρατσία, Λεκάκης), αλλά και στην Αμοργό και το “Μιτάτο της Αμοργού” (Νομικού).

Ουσιαστικά πρόκειται για την διαφύλαξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων που δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν που ναι μεν έχουμε ανάγκη, αλλά όχι στην ισοπεδωτική του μορφή, αλλά σ’ εκείνη τη βιώσιμη.

Ακούστε το ηχητικό

Δείτε επίσης