Τήνος-“Το Μπατίκι”: “Χαιρόμαστε που οι δράσεις μας βοήθησαν τη Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα, να «βρει το δρόμο» για τα μονοπάτια”

απο Cyclades Open

«Τα παραδοσιακά μονοπάτια είναι η περιουσία που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Έχουμε καθήκον να τα προστατεύσουμε και να τα συντηρήσουμε για να τα παραδώσουμε και στη νέα γενιά. Επιπλέον, θέλουμε να προσκαλέσουμε και όλους τους φίλους της Τήνου και της πεζοπορίας να έρθουν να γνωρίσουν το νησί μας μέσα από αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές».
Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Τήνου έδωσε το στίγμα της δημοτικής αρχής στην ομάδα που έχει αναλάβει τον καθαρισμό και τη συντήρηση του πεζοπορικού δικτύου της Τήνου. 

Με αφορμή την καμπάνια και τις ειδικές δράσεις που πραγματοποιούνται στην Τήνο από τον δήμο για την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των μονοπατιών της νησιού η ΚΟΙΝΣΕΠ “Το Μπατίκι” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με έκπληξη διαβάσαμε σε πολλά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, άρθρο του γραφείου τύπου του Δήμου με τίτλο «Δράσεις για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Τήνου», το οποίο αναφέρεται στην «προσπάθεια» της δημοτικής αρχής να συντηρήσει και να αναδείξει το δίκτυο των μονοπατιών του νησιού μας. Πέραν αυτού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει κυκλοφορήσει η έναρξη προετοιμασιών για το 1ο Φεστιβάλ Μονοπατιών, καθώς και όπως αναγράφεται στον επίλογο του άρθρου, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το κομμάτι αυτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Χαιρόμαστε που, έστω και τώρα, στην προεκλογική περίοδο, η Δημοτική Αρχή εμπνέεται από δράσεις που έχουμε δημοσίως ανακοινώσει στο Πρόγραμμα μας, από τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως το Φεστιβάλ Μονοπατιών, αλλά και δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, όπως οι εντατικοί καθαρισμοί με προσωπικό κόπο και ίδια έξοδα κομματιών του δικτύου μονοπατιών, η διάνοιξη μονοπατιών που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς και δράσεις για τους μαθητές, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη γνωρίσει την ενδοχώρα του νησιού με την εμπνευσμένη παιδαγωγική/πολιτιστική/ φυσιολατρική δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ μας «Περπάτησε, Μάθε, Ζήσε την Τήνο σου».

Είναι θετικό, ότι το όραμα της ΚΟΙΝΣΕΠ μας, κινητοποιεί τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, ενεργοποιεί μηχανισμούς ευρισκόμενους σε «χειμερία νάρκη» για χρόνια και αποτελεί θεμέλιο λίθο της, ανύπαρκτης έως τώρα, εκπαιδευτικής πολιτικής των αρχών του τόπου μας.

Αν η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα στις δράσεις μας και αν είχε τη διάθεση να συνεργαστεί με το ΜΠΑΤΙΚΙ, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Εμείς, παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασία και διάθεση να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία και τη γνώση μας, λειτουργώντας, όχι κοντόφθαλμα και επιδερμικά για εντυπώσεις, αλλά με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μετάδοσή της στις επόμενες γενιές με έργο, κόπο και μεράκι , όπως οι πρόγονοί μας και όχι με επικοινωνιακά τερτίπια.

Δείτε επίσης